Субота, 18.05.2024, 14:53 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід



Головна » Законодавство
Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо спрощення порядку набуття прав на землю). Законопроектом (реєстр. №4430) пропонується спростити порядок набуття фізичними та юридичними особами права власності і користування на земельні ділянки із земель державної та комунальної власності.

Відповідні зміни планується внести до Земельного кодексу, законів України "Про оренду землі", "Про державну експертизу землевпорядної документації" та "Про оцінку земель".

Пропонується встановити порядок погодження документації із землеустрою за принципом «єдиного вікна» шляхом створення при кожній районній державній адміністрації або місті обласного значення комісії, до складу якої мають входити представники усіх органів, уповноважені погоджувати таку документацію. Встановлюється тритижневий строк розгляду цією комісією поданої документації, а також правила, згідно з якими підставами відмови у пого ... Читати далі »
Категорія: Законодавство | Просмотров: 1358 | Добавив: ifgeozem | Дата: 17.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1

Прошло уже больше месяца со дня вступления в силу закона, упрощающего переход права собственности на землю, а его нормы так и не реализуются. Оказалось, что на практике осуществить такую схему невозможно. Кроме того, эксперты считают, что переход к «бумажной» форме регистрации прав собственности на землю - шаг во вчерашний день, ведь сейчас на повестке дня – электронные системы учета.

Закон Украины «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно документов, которые удостоверяют право на земельный участок, а также порядка раздела и объединения земельных участков» (№1066-VI от 5 марта 2009 г.) фактически предусматривает введение новой системы регистрации перехода права собственности на земельные участки. Суть нововведения: если раньше право собственности на земельный участок появлялось после получения соответствующего госакта, то теперь его не надо переоформлять после заключения очередной сделки с участком. В него просто вносится от ... Читати далі »
Категорія: Законодавство | Просмотров: 1059 | Добавив: ifgeozem | Дата: 17.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0

Як повідомляє Департамент апеляцій ДПА України, результати розгляду скарг свідчать про те, що деякі громадяни не завжди враховують особливості оподаткування доходу, отриманого внаслідок прийняття у спадщину земельної частки (паю). 

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється статтею 13 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб”. 

Згідно з підпунктом 13.2.1 пункту 13.2 статті 13 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” (в редакції, яка діє з 1 січня 2007 року) при отриманні спадщини членами сім’ї першого ступеня споріднення вартість земельної частки оподатковується за нульовою ставкою. 

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, відповідно до Закону, вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ... Читати далі »
Категорія: Законодавство | Просмотров: 963 | Добавив: ifgeozem | Дата: 10.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0

 ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
Л И С Т 
29.10.2008 N 19-3767/0/8-08
  Головам апеляційних судів Автономної Республіки Крим,областей, міст Києва та Севастополя 

Верховним Судом України в період з 18 вересня по 1 жовтня поточного року здійснено вивчення практики розгляду земельних спорів судами Київської області. Зазначене вивчення проведено в межах комплексу заходів, як вживаються Верховним Судом України з метою недопущення використання судових рішень задля неправомірного набуття права власності на земельні ділянки, права користування землею тощо. 
Аналіз відповідної судової практики засвідчив, що окремі суди допускають порушення вимог земельного, цивільного та цивільного процесуального законодавства при розгляді справ даної категорії. За результатами вивчення Верховним Судом України вжито відповідних заходів з метою усунення виявлених недоліків і поліпшення роботи судів. 
Голова Вер ... Читати далі »
Категорія: Законодавство | Просмотров: 1261 | Добавив: ifgeozem | Дата: 04.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0

Члени колегії Держкомзему за участі начальників головних управлінь Держкомзему в областях, містах Києві та Севастополі, директорів Групи впровадження Проекту, ДП «Укрспецзем», ДП «Головний інститут землеустрою», територіальних інститутів землеустрою, начальників структурних підрозділів центрального апарату Держкомзему обговорили питання розвитку системи землеустрою в Україні, стан проведення нормативної грошової оцінки земель та дотримання суб'єктами господарювання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо проведення землевпорядних та землеоціночних робіт. Вів засідання Голова Держкомзему Олег Кулініч. 

Роботи по розвитку системи землеустрою в Україні непочатий край...
Категорія: Законодавство | Просмотров: 1783 | Добавив: ifgeozem | Дата: 01.06.2009 | Рейтинг: 1.0/1

21 травня на брифінгу Держкомзем пояснив журналістам, що стоїть за прес-конференцією представників неіснуючої профспілки працівників галузі земельних відносин України, яку вони провели напередодні в УНІАНі, та пікетуванням Держкомзему та Центру державного земельного кадастру, і що насправді відбувається сьогодні у державному земельному кадастрі. 

За Держкомземом - реєстрація, 

Центром ДЗК - ведення Поземельної книги... 


Відповідно до статті 15 Земельного кодексу України ведення державного земельного кадастру, в тому числі реєстрація земель, покладена на орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів, тобто на Держкомзем. Відповідно до статті 202 ЗКУ державний реєстр включає дві складові: Реєстр правовстановлюючих документів (себто державних актів на право власності, на право постійного користування та договорів оренди) і Поземельну книгу, до якої вносяться всі ... Читати далі »
Категорія: Законодавство | Просмотров: 2247 | Добавив: ifgeozem | Дата: 27.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0

У квітні цього року набули чинності зміни до Угоди про позику від 17 жовтня 2003 р. (Проект “Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвитку системи кадастру”) між Україною та Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку. Проект перебував у стадії реструктуризації з 2006 року. Внесення змін, на яких наполягав МБРР і які тривалий час розглядалися українською стороною, відкриває шлях до повноцінної реалізації завдань Проекту, запланованих до 2012 р.

Зміни передбачають перерозподіл позикових коштів для їх ефективного використання при здійсненні найважливіших заходів земельної реформи в Україні, передбачених в рамках Проекту, зокрема: скасування компоненту E “Розвиток системи кадастру” та компоненту F “Послуги з реструктуризації сільськогосподарських підприємств”; розширення компоненту D “Проведення землевпорядни ... Читати далі »
Категорія: Законодавство | Просмотров: 1203 | Добавив: ifgeozem | Дата: 20.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0

15 травня вступила в силу постанова Кабміну , якою визначено Порядок здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку.
У новому акті уряду зазначено, що відмітка про перехід права власності на земельну ділянку ставиться на сторінці держакту на право приватної власності на землю або земельну ділянку, де знаходиться план зовнішніх меж земельної ділянки, план меж земельної ділянки, починаючи з верхнього лівого кута зверху вниз, зліва направо. Нотаріус у випадку посвідчення цивільно-правового договору про відчуження земельної ділянки, видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, а також виключення державного акта у передбачених законом випадках зі своїх справ проставляє на державному акті відмітку про перехід права власності на земельну ділянку.
Зміни у докуме ... Читати далі »
Категорія: Законодавство | Просмотров: 2797 | Добавив: ifgeozem | Дата: 18.05.2009 | Рейтинг: 5.0/3

  За повідомленням прес-служби Держкомзему України, під час прес-конференції, яка відбулася у Державному комітеті України із земельних ресурсів 7 травня 2009 року, заступник генерального директора ДП «Центр державного земельного кадастру» Ігор Долинський оприлюднив наказ Центру ДЗК, підписаний 6 травня ц. р. на виконання доручення Держкомзему, щодо надання послуг з ведення державного реєстру земель окремим категоріям громадян.

Відтепер, згідно з наказом, учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» та інвалідам першої групи позачергово надаються послуги з ведення державного реєстру земель (заповнення держакта на право власності на земельну ділянку; перевірка і обробка інформації на магнітних носіях; державна реєстрація держакта на право власності на земельну ділянку, договору оренди (суборенди) землі в державному реєстрі земель (у книзі реєстрації); внесення (надання) в ... Читати далі »
Категорія: Законодавство | Просмотров: 1144 | Добавив: ifgeozem | Дата: 12.05.2009 | Рейтинг: 5.0/1

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 6 травня 2009 р. № 439
Київ


Про деякі питання посвідчення права власності 
на земельну ділянку


Відповідно до пункту 4 розділу II Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок” Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку, що додається.

2. Установити, що державні акти, долучені до документа, на підставі якого відбувся перехід права власності на земельну ділянку, можуть бути замінені у разі добровільного звернення громадян та юридичних осіб, до яких переходить право власності на земельну ділянку.

Прем’єр міністр України                                    Ю. ТИМОШЕНКО
Категорія: Законодавство | Просмотров: 1414 | Добавив: ifgeozem | Дата: 12.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0

« 1 2 ... 14 15 16 17 18 19 20 »