П'ятниця, 26.04.2024, 17:06 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Травень » 20 » Завершено реструктуризацію Проекту "Видача актів на право власності на землю у сільській місцевості та розвиток системи кадастру"
12:54
Завершено реструктуризацію Проекту "Видача актів на право власності на землю у сільській місцевості та розвиток системи кадастру"
У квітні цього року набули чинності зміни до Угоди про позику від 17 жовтня 2003 р. (Проект “Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвитку системи кадастру”) між Україною та Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку. Проект перебував у стадії реструктуризації з 2006 року. Внесення змін, на яких наполягав МБРР і які тривалий час розглядалися українською стороною, відкриває шлях до повноцінної реалізації завдань Проекту, запланованих до 2012 р.

Зміни передбачають перерозподіл позикових коштів для їх ефективного використання при здійсненні найважливіших заходів земельної реформи в Україні, передбачених в рамках Проекту, зокрема: скасування компоненту E “Розвиток системи кадастру” та компоненту F “Послуги з реструктуризації сільськогосподарських підприємств”; розширення компоненту D “Проведення землевпорядних робіт” – “Проведення землевпорядних робіт та розвиток системи кадастру”, який включає частини D1 та D2; зменшення коштів позики у зв’язку зі зменшенням кількості сертифікатів на право на земельну частку (пай), які необхідно замінити на державні акти на право власності на право на земельну ділянку; перехід на 100% фінансування з коштів Позики; внесення змін до Угоди про виконання Проекту між Центром ДЗК та МБРР.

Таким чином, у рамках Проекту реалізовуватимуться 5 компонентів: A “Інституційний розвиток і правова база”, B “Інформування громадськості”, C “Професійна підготовка”, D “Проведення землевпорядних робіт та розвиток системи кадастру” та G “Впровадження Проекту”. Його основною метою залишається заміна сертифікатів на державні акти на право власності на земельну частку (пай) та створення єдиної системи земельного кадастру.

“Необхідність внесення змін була викликана насамперед невпровадженням компоненту E “Розвиток системи кадастру”. Така ситуація склалася через те, що на державному рівні не вироблено узгодженого погляду на механізм організаційно-функціонального та законодавчого забезпечення впровадження єдиної державної системи реєстрації прав на землю та нерухоме майно. Та обставина, що вирішення цього питання й надалі затягувалося в часі, унеможливлювала реалізацію Проекту, зокрема, в частині створення єдиної державної автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру», - зазначив директор Проекту Сергій Кубах.

Коментуючи внесені зміни, він наголосив, що вони “нарешті приводять у відповідність реальний стан справ з реалізацією Проекту, та юридичні документи, які регулюють його діяльність”. Окрім того, зазначив Сергій Кубах, “зміни дозволять зняти окремі технічні та бюрократичні проблеми, які суттєво гальмують реалізацію завдань Проекту”. Серед таких проблем він назвав “фінансування з двох джерел – спеціального та загального фондів, що створювало проблеми при проведенні оплат за товари, роботи та послуги”.

Довідково. Проект має загальнодержавне та пріоритетне значення для України. У його рамках завершується видача державних актів на право власності на земельні ділянки власникам земельних часток (паїв), уперше проводиться картографування території всіх областей України, виготовлення базових та індексних кадастрових карт, а також розпочато створення єдиної національної системи державного земельного кадастру.

Завдяки співпраці Світового банку та Держкомзему в рамках реалізації Проекту уже досягнуто, зокрема, такі показники: здійснено аерофотознімання малого масштабу – на 70% загальної площі України та великого масштабу – на 18% загальної площі України; створено ортофоплани малого масштабу для 40% загальної площі та великого масштабу – для 25% загальної території України. Загальна площа, аерофотозйомка та картографування якої буде здійснено в рамках Проекту, становить 600 тис. кв. км. За період реалізації Проекту в його рамках безкоштовно для громадян оформлено 543 тисячі державних актів на право власності на земельну ділянку; з них уже вручено 356 тисяч актів. Також розпочато реалізацію програми матеріально-технічного забезпечення і методичної підтримки провідних вузів України, що готують фахівців із землевпорядкування та кадастру; на постійній основі проводиться підвищення кваліфікації працівників органів земельних ресурсів.

Державний комітет України із земельних ресурсів
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1196 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0