Субота, 27.04.2024, 04:31 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Березень » 31 » Відбулося засідання розширеної колегії Генеральної прокуратури України про стан додержання земельного законодавства
14:22
Відбулося засідання розширеної колегії Генеральної прокуратури України про стан додержання земельного законодавства
28 березня 2008 року, Генеральний прокурор України Олександр Медведько провів засідання розширеної колегії, яка розглянула питання додержання земельного законодавства та протидії злочинам у сфері земельних відносин.

До участі в засіданні колегії були запрошені керівники Держкомзему, Мінприроди, Держкомлісгоспу, Мінагрополітики, Міноборони, Держземінспекції, Держархібудінспекції.

З інформацією виступила заступник Генерального прокурора Тетяна Корнякова.

Упродовж 2007- 2008 років органами прокуратури було порушено 770 кримінальних справ, половину з яких направлено до суду, опротестовано майже 7,6 тис. незаконних рішень органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. За втручання прокурорів вдалося запобігти протиправному відчуженню майже 16 тис. га земель державної і комунальної власності. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 4,3 тис. службових осіб, з яких 400 - посадовців органів державного контролю, відшкодовано 58,5 млн. грн., повернуто понад 25,4 тис. га землі. Заявлено 13,3 тис. позовів, за результатами розгляду яких відшкодовано 46 млн.грн.

Порушенням законів сприяє відсутність розмежування земель державної і комунальної власності, природно-заповідного, водного фонду та історико-культурного призначення, незавершеність інвентаризації земель та її грошової оцінки.

Це створює підґрунтя для зловживань та корупції службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які з перевищенням своєї компетенції приймають рішення щодо вилучення, надання та зміни цільового призначення земель. Нерідко землі надаються за злочинними схемами, на підставних осіб, згідно з неправомірними судовими рішеннями.

Масштабні порушення містобудівного законодавства призводять до хаотичної забудови міст, прибережних захисних смуг, особливо цінних земель, земель рекреаційного призначення. Із 30 тисяч населених пунктів України у більш як половини генеральні плани відсутні. В інших такі плани розроблені ще за радянських часів та потребують значного корегування. Як наслідок, триває незаконна забудова прибудинкових територій, дитячих та спортивних майданчиків, зелених зон.

Неповною мірою виконуються повноваження щодо здійснення контролю за охороною та збереженням земель органами Держкомзему, Держземінспекцією, Мінприроди, Держархібудінспекцією, Держкомлісгоспу.

Ними до органів прокуратури продовжують направлятися матеріали про дріб'язкові порушення, чим створюється видимість ефективної роботи.

Мають місце випадки, коли під виглядом окремих земельних ділянок вилучаються сотні гектарів лісових угідь. Загалом по державі для нелісогосподарських потреб вилучено 430 га земель лісового фонду.

Усупереч вимогам закону вилучаються території природно-заповідного фонду. Із 2,8 млн. га таких об'єктів в натуру винесено лише 243 тис. га, що сприяє безперешкодному вилученню заповідних земель.

За рішеннями органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування незаконно надаються землі історико-культурної спадщини, площа яких становить 6,9 тис. га. Через відсутність меж пам'яток історії, археології незаконно вилучаються заповідні території на користь комерційних структур. Заходи до встановлення таких меж органами місцевого самоврядування не вживаються, що призводить до знищення культурної спадщини.

Незаконно надаються в оренду під забудову прибережні захисні смуги. На сьогодні фактично винесено в натуру лише 19% від загальної їх площі

Поза увагою органів контролю залишаються факти самовільного зайняття земельних ділянок, кількість яких щороку зростає. На сьогодні не звільнено понад 155 тис. га.

Заборгованість за оренду земельних паїв перевищує 240 млн. грн. Складне становище у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Харківській та Херсонській областях.

У галузі транспорту та оборонної промисловості неповною мірою виконуються вимоги закону щодо оформлення права на користування земельними ділянками. Аналогічний стан на залізничному, авіаційному, магістральному та трубопровідному транспорті.

Численні порушення вимог земельного законодавства допускаються при вилученні та передачі земельних ділянок військових містечок суб'єктам підприємництва.

Стан розслідування злочинів у сфері земельних відносин покращився. Водночас суттєві недоліки при проведенні досудового слідства у кримінальних справах зазначеної категорії та здійсненні нагляду за ним продовжують мати місце.

За матеріалами всіх правоохоронних органів порушено тільки 39 кримінальних справ про злочини у сфері земельних відносин, пов'язаних з хабарництвом. Не в повному обсязі забезпечено відшкодування завданих злочинами збитків, повернення у ході слідства незаконно вилучених земель.

Прокурори недостатньо реагують на відсутність належного відомчого контролю з боку начальників слідчих підрозділів УМВС, які кримінальні справи не вивчають, вказівки практично не надають.

За результатами обговорення питання, винесеного на Колегію, буде прийнято рішення, спрямоване на покращення стану законності у цій сфері та підвищення ефективності діяльності органів прокуратури.


Прес-служба Генеральної прокуратури України
Переглядів: 1164 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0