Четвер, 09.05.2024, 06:08 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Березень » 18 » "Про оренду землі" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів" (щодо нотаріального посвідчення договорів оренди землі)
19:46
"Про оренду землі" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів" (щодо нотаріального посвідчення договорів оренди землі)
Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту направити на доопрацювання законопроекти про внесення зміни до статті 14 Закону "Про оренду землі" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів" (щодо нотаріального посвідчення договорів оренди землі)
(Інформаційне управління)

Законопроектами (реєстр. №1091, 1091-1) пропонується встановити обов´язкове нотаріальне посвідчення для договорів оренди земельної ділянки, що укладаються на строк більше п´яти років.

Під час обговорення проектів члени Комітету зазначали, що в чинному законодавстві нема чітко визначеної позиції щодо здійснення нотаріального посвідчення договорів оренди землі. Тому, на думку народних депутатів, запровадження обов´язкового нотаріального посвідчення договорів оренди, яке пропонується законопроектом (реєстр. №1091), призведе до посилення економічного навантаження на власників земельних часток (паїв).

Членами Комітету висловлювалася також думка, що законопроект (реєстр. 1091-1) більш повно вирішує питання нотаріального посвідчення договорів оренди землі шляхом виключення статті 290 Господарського кодексу("Оренда у сфері господарювання"), оскільки земельні відносини не є предметом регулювання цього кодексу. Однак, більшість народних депутатів дійшли висновку, що не можна повністю виключати статтю 290 Господарського кодексу. Вони вказували на необхідність залишити першу частину статті тому, що основою для оренди землі є договір про оренду землі, а не його нотаріальне посвідчення.

Крім того, Комітет вважає, що нотаріальне посвідчення договорів оренди землі до 5 років необхідно проводити за погодженням сторін.


Верховна Рада України
Переглядів: 1171 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0