Субота, 20.04.2024, 01:55 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Березень » 18 » Щоб земля стала найціннішим ресурсом
19:07
Щоб земля стала найціннішим ресурсом
Цього [2008] року має бути завершене складання пілотних проектів розмежування в населених пунктах земель державної та комунальної власності на площі 4,5 тис. га. На виконання цих та інших робіт за програмами проведення земельної реформи та збереження, відтворення земельних ресурсів в Державному бюджеті на 2008 рік передбачено понад 79 млн. гривень. Порядок використання цих коштів затверджено постановою Про використання у 2008 році коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з проведення земельної реформи, збереження, відтворення та забезпечення раціонального використання земельних ресурсів від 5 березня ц.р. N 151.

Відповідно до законодавства, в Україні має бути запроваджена комунальна власність на землі населених пунктів як інститут гарантування прав територіальних громад. Для цього із земель державної власності треба виділити частки, необхідні для формування повноцінного життєвого середовища громад населених пунктів. Відтак з'явиться ефективний ринок нерухомості. Адже земля, як найцінніший ресурс, може давати до 50% доходів бюджету. Всього в населених пунктах Україні підлягає розмежуванню понад 30 млн. гектарів.

Понад 1,3 млн. гривень бюджетних коштів призначено на розроблення проектів землеустрою з організації та встановлення меж територій. Зокрема, це експериментальні проекти землеустрою на території 10 господарств різних форм власності, що здійснюються для створення системи сталого землекористування. Це дасть можливість отримати сучасні планово-картографічні матеріали території господарств, сприятиме раціональному використанню та охороні земель, збільшенню виробництва продукції.

Триватимуть роботи щодо встановлення меж населених пунктів, що має поліпшити управління землями в їх межах. Адже майже із 30 тисяч населених пунктів на території України межі встановлено у 11 тисячах (36%).

Майже на 15 млн. гривень будуть проведені роботи з оновлення планово-картографічних матеріалів на площі 499,6 тис. гектарів. Точність цих даних сприятиме оперативному вирішенню нагальних питань у сфері земельних відносин.

Важливим буде подальше створення державного земельного кадастру, на що у цьому році спрямовується 21,5 млн. гривень. Кадастр встановлює процедуру визнання факту виникнення або припинення права власності та права користування земельними ділянками. У ньому міститься сукупність відомостей та документів про місце розташування та правовий режим ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристику, розподіл серед власників землі та землекористувачів.

Це необхідна інформація для органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій та громадян щодо регулювання земельних відносин, визначення розміру плати за землю та цінності земель, контролю за їх використанням і охороною.

Поточного року має бути виконано комплекс робіт з інвентаризації земель на площі 72,3 тис. гектарів, для чого виділяється 7 млн. гривень. Як свідчить практика, там де проведена інвентаризація, доходи до бюджетів зростають майже вдвічі.

Також на площі 432.1 тис. гектарів проводитиметься нормативна грошова оцінка земель. На виконання цих робіт призначено 7 млн. гривень. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок дає можливість визначати розмір земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок, орендної плати за землі державної та комунальної власності. При виконанні цих робіт зростає динаміка надходжень від плати за землю по Україні.

Бюджетні кошти будуть також використані на виготовлення бланків на право власності та на право постійного користування земельною ділянкою, на поліпшення малопродуктивних угідь, розробку проектної документації на будівництво протиерозійних гідротехнічних споруд та інші потреби.

Департамент комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів України

Моя Земля
Переглядів: 1088 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0