П'ятниця, 29.03.2024, 05:01 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Березень » 14 » Як у кабінетах з лісу зробили орну землю
20:13
Як у кабінетах з лісу зробили орну землю
Поки політики полемізують навколо питань, хто і в який спосіб має бути реальним господарем землі, деякі чиновники шукають власні вигоди вже відтепер. Навіть не виходячи з кабінету. Відтак через порушення законодавства у сфері земельних відносин, зловживання та корупційні схеми земельні ділянки перестають бути власністю певної громади чи людини, натомість дивним чином стають набутком невідомих новітніх латифундистів. Зокрема, в Івано-Франківській області з початку року міліцією спільно з прокуратурою виявлено 25 злочинів у сфері земельних відносин. У майже кожному разі простежується явна або ж «уявна» зацікавленість службовців в лобіюванні інтересів третіх осіб щодо відчуження землі, виділення земельних ділянок у довготривалу оренду, зміни цільового призначення земельних ділянок.

Одна з таких історій просто вражає безсоромністю посадових осіб, чиї підписи мали на меті легалізувати, тобто узаконити явно протиправне дійство. У придністровському селі Делева, що в Тлумацькому районі на Прикарпатті, працівники підрозділу боротьби з економічною злочинністю виявили зникнення… майже гектару лісоплощі з лісового фонду державного підприємства «Івано-Франківське лісове господарство». Принаймні таке засвідчували певні документи. Проте виїзд на місце, а йдеться про урочище «Поляни», переконав: насправді ліс з 63-річними дубами нікуди не зникав. Дерева ростуть собі й понині, хоча документи, виготовлені «стараннями» махінаторів, переконливо вказують на те, що лісу тут нема, а є суцільна рілля.

Звісно, міліціонери почали «копати» ту ріллю і з’ясували дивовижні речі. У тій місцині віддавна проживає літня жінка. Біля садиби має невеличкий земельний наділ. Навколо її обійстя лісовий масив, поруч протікає Дністер. Краєвид унікальний що влітку, що взимку. Недарма ця територія є природно-заповідним об’єктом і входить до зони пролягання Дністровського каньйону – природничого музею під відкритим небом. Місцевість з незабрудненою екологією та унікальним мікрокліматом є своєрідною геологічною історією придністровської землі. Але замість того, щоб оберігати її від руйнування, тут планувалася суцільна вирубка певної частини лісу, відчуженої приватному підприємству з немісцевою юридичною адресою. Цікаво буде дізнатися: отримавши у власність цю територію, фірма платила за ріллю чи все ж таки за ділянку з лісонасадженнями?

Власне, схему відчуження ділянки лісу побудували на обмані літньої жінки. У рішення сесії сільської ради п’ятирічної давності було внесено неправдиві відомості про те, що пенсіонерці надано дозвіл на приватизацію двох земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Звичайно, що про таке «щастя» жінці не повідомили, бо ж не скажеш їй, що вона стала повноправною власницею частини навколишнього лісу. Тим часом, «прив’язавши» дві заліснені ділянки до городу пенсіонерки, спритники оперативно виготовили державний акт на право власності на земельні ділянки. А кінцевим ланцюжком оборудки стала операція з відчуження землі приватній фірмі згідно з договором купівлі-продажу, про що проста жінка теж не мала знати.

У селі кажуть, що новоспечені власники гектарної площі лісу після завершення документальної частини цієї оборудки мали намір негайно взятися за практичну роботу. Передусім хотіли вирубати ліс. По-перше, щоб він нікому не муляв очі, по-друге, бізнес-план освоєння плоші не передбачав існування тут суцільного лісу. На гіллях дерев мало хто будує відпочинкові комплекси.

За матеріалами співробітників державної служби боротьби з економічною злочинністю прокуратура області порушила кримінальну справу стосовно службових осіб сільської ради села Делева, управління земельних ресурсів у Тлумацькому районі, державного підприємства «Івано-Франківське лісове господарство» та спеціалізованого приватного підприємства «Азимут», котре комплексно здійснювало оформлення відповідної документації з «липових» рішень, висновків, актів тощо. У діях службовців вбачаються ознаки скоєння злочинів, передбачених ч.2 ст.364 Кримінального Кодексу України «Зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки», а також ч.2 ст.366 «Службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки». Згідно з актом перевірки, здійсненої Державною екологічною інспекцією, лісовому господарству «зусиллями» фігурантів кримінальної справи завдано збитків на суму 202033 гривні.

Дуже б хотілося, щоб правосуддя дало об’єктивну правову оцінку діям посадовців, чиї власні інтереси при прийнятті рішень набагато переважували державницьку позицію. Але головне, що буде збережено ліс, над яким вже зависала сокира.

Василь Гультайчук, ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області

ТРК Вежа
Переглядів: 1096 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0