Вівторок, 19.03.2024, 06:35 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Квітень » 24 » Колегія Держкомзему проаналізувала організацію робіт по заміні сертифікатів на державні акти
14:34
Колегія Держкомзему проаналізувала організацію робіт по заміні сертифікатів на державні акти
22 квітня ц. р. відбулося засідання колегії Держкомзему, на якому розглянуто питання: про стан заміни сертифікатів на право на земельну частку (пай) на державні акти на право власності на земельну ділянку; про організацію виконання заходів щодо реалізації пріоритетів діяльності Комітету на поточний рік та про стан виконання заходів щодо усунення недоліків і порушень, виявлених перевірками ГоловКРУ України. Вів засідання Голова Держкомзему Володимир Воєводін.

У засіданні колегії взяв участь і виступив заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Микола Мовчан.

Також на засідання колегії були запрошені начальники структурних підрозділів Комітету, керівники Рескомзему АР Крим та Головних управлінь земельних ресурсів у областях, директори територіальних інститутів землеустрою, регіональних філій ЦДЗК, начальники територіальних управлінь Держземінспекції, заступник директора Департаменту ГоловКРУ.

З інформацією по першому питанню порядку денного виступив заступник Голови Комітету Володимир Кулініч. Він, зокрема, зазначив, що станом на 01.04.08 6,91 млн. громадян набули право на земельну частку (пай), із яких 6,82 млн. (98,6%) отримали сертифікати на право на земельну частку (пай).

Всього оформлено та видано державних актів на право власності на землю 6,19 млн. власникам сертифікатів, що становить 91% від кількості громадян, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай).

Вище за середній показник по Україні (понад 91%) оформлено та видано державних актів у 14 областях, а саме: Дніпропетровській (99%), Донецькій (95%), Запорізькій (99%), Кіровоградській (99%), Луганській (98%), Миколаївській (96%), Одеській (97%), Полтавській (97%), Рівненській (95%), Сумській (99%), Тернопільській (97%), Херсонській (94%), Черкаській (98,7%). Набагато нижче за середній показник по 4 областях - у Волинській (74%), Івано-Франківській (68%), Львівській (74%) та Чернівецькій (79%).

Доповідач наголосив, що для збереження об'єктивності при оцінці стану заміни сертифікатів на право на земельну частку (пай) необхідно враховувати виробничо-економічний потенціал регіонів, складність проведення робіт із землеустрою через географічне положення адміністративно-територіальних утворень, а також кількість громадян, котрі набули право на земельну частку (пай).

Для прикладу, у Вінницькій області 488,4 тис. громадян набули право на земельну частку (пай), у Хмельницькій - 401,6 тис., Одеській - 378,7 тис., Полтавській - 350 тис., Черкаській - 347,1 тис. та Чернігівській - 346,9 тис.

Водночас, у Закарпатській області лише 122,3 тис. громадян набули право на земельну частку (пай), у Луганській - 163,6 тис., Чернівецькій - 189,9 тис. осіб.

Основними причинами стримування видачі державних актів на право власності на земельну ділянку є те, що понад 130 тис. громадян нотаріально не переоформили право спадщини; близько 20 тис. - подали заяви про втрату сертифікату; майже 90 тис. осіб не визначилися щодо заміни сертифікатів (тобто фактично не виявляють бажання проводити таку заміну). Є також інші причини, серед яких варто відзначити питання реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку, виготовлених взамін сертифікатів.

За оперативною інформацією Держкомзему, при надходженні таких документів до регіональних філій центру ДЗК їх реєстрація затягується на декілька місяців, що значно уповільнює процес видачі державних актів і ставить під загрозу виконання Указу Президента України.

Члени колегії вирішили: Управлінню контролю за здійсненням землеустрою та охороною земель, Управлінню державного земельного кадастру та державного реєстру прав на землю і нерухоме майно, Групі впровадження проекту, Центру ДЗК, Рескомзему АР Крим, Головним управлінням земельних ресурсів в областях та м. Севастополі посилити роботу по заміні сертифікатів на право на земельну частку (пай) на державні акти на право власності на земельну ділянку з метою завершення цих робіт до кінця 2008 року.

Голові Рескомзему АР Крим, начальникам Головних управлінь земельних ресурсів в областях та м. Севастополі особисто контролювати: обсяги виконання робіт та повну заміну сертифікатів на право на земельну частку (пай) на державні акти на право власності на земельну ділянку; якість складання проектів землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв); недопущення подвійної оплати робіт по заміні сертифікатів на державні акти; завершення робіт по заміні сертифікатів на державні акти протягом 2008 року.

Директору Центру ДЗК та директорам регіональних філій Центру ДЗК забезпечити першочергову реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку, складених взамін сертифікатів на право на земельну частку (пай).

Групі впровадження проекту вжити заходів щодо усунення порушень і недоліків, виявлених у результаті аудиту стану реалізації у 2007 році проекту "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру" Рахунковою палатою України.

Питання про завершення робіт по заміні сертифікатів на право на земельну частку (пай) на державні акти на право власності на земельну ділянку заплановано розглянути на засіданні колегії у ІV кварталі 2008 року.

Учасники засідання заслухали інформацію заступника Голови Комітету Михайла Гарбуза про організацію виконання заходів щодо реалізації пріоритетів діяльності Держкомзему на поточний рік.

Наголошувалося, що Програмою діяльності Кабінету Міністрів "Український прорив: для людей, а не політиків", Законом України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" визначено напрями розвитку земельних відносин у державі, спрямовані на ефективне використання ресурсного та інвестиційного потенціалу земель, відновлення соціальної справедливості сільської місцевості, зростання інвестиційної привабливості сільськогосподарського виробництва. На основі їх Держкомземом визначено шість пріоритетних напрямів діяльності на 2008 рік та розроблено заходи, спрямовані на їх реалізацію. Доповідач поінформував присутніх, як виконуються ці заходи.

З обговореного питання ухвалено рішення: керівникам структурних підрозділів центрального апарату, територіальних органів земельних ресурсів, Держземінспекції та державних підприємств, що належать до сфери управління Держкомзему, забезпечити виконання заходів з реалізації пріоритетних напрямів діяльності Держкомзему на 2008 рік та заходів, спрямованих на реалізацію пріоритетів діяльності Кабінету Міністрів України у 2008 році, виконання яких доручено Комітету.

Неухильно дотримуватись термінів виконання завдань, передбачених Планом організації виконання пріоритетних напрямів діяльності Держкомзему на 2008 рік та Планом заходів Держкомзему з реалізації завдань, визначених Планом заходів, спрямованих на реалізацію пріоритетів діяльності Кабінету Міністрів України у 2008 році, затверджених розпорядженням КМУ від 27 лютого 2008 р. № 383-р.

Управлінню державного земельного кадастру та державного реєстру прав на землю і нерухоме майно активізувати роботи спільно з Центром державного земельного кадастру та Групою впровадження проекту щодо розробки програмно-технічних засобів для ведення автоматизованої системи державного земельного кадастру.

Голові Рескомзему АР Крим, начальникам Головних управлінь земельних ресурсів у областях, містах Києві та Севастополі: забезпечити якісну підготовку кадрів для здійснення державної експертизи звітів з експертної грошової оцінки земельних ділянок та отримання ними кваліфікаційних свідоцтв оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок відповідно до Закону України "Про оцінку земель", а також їх реєстрації в Державному реєстрі оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок.

Забезпечити проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів та земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел фінансування згідно з планами-графіками, складеними на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 26.07.2005 №37521/4/1-05 та затвердженими відповідними органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади.

У межах повноважень сприяти та особисто контролювати: завершення видачі державних актів на право власності на земельну ділянку взамін сертифікатів на право на земельну частку (пай) у 2008 році; прискорення завершення робіт з інвентаризації земель у 2008 році; розроблення до 25.05.2008 та здійснення заходів щодо виведення з обороту деградованих та непридатних для ведення сільського господарства земель, охорони земель та відтворення родючості грунтів; залучення коштів із місцевих бюджетів рад усіх рівнів для проведення зазначених робіт.

До 25 травня 2008 року розробити плани заходів щодо: прискорення робіт по розмежуванню земель державної та комунальної власності та забезпечити координацію проведення цих робіт; прискорення робіт по встановленню меж адміністративно-територіальних одиниць та забезпечити координацію проведення цих робіт; оновлення планово-картографічних матеріалів та внесення результатів цих робіт до автоматизованої системи державного земельного кадастру.

Перед місцевими радами порушити питання про збільшення фінансування з місцевих бюджетів та залучення коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва на виконання заходів щодо реалізації пріоритетів діяльності Держкомзему на 2008 рік.

На засіданні колегії також заслухано інформацію начальника Контрольно-ревізійного відділу Держкомзему Алевтини Кириленкопро стан виконання заходів щодо усунення недоліків та порушень, виявлених органами державної контрольно-ревізійної служби при проведенні державного фінансового аудиту та ревізії фінансово-господарської діяльності Держземагентства, підприємств та установ, що належать до сфери його управління.

За результатами обговореного питання члени колегії вирішили: керівникам структурних підрозділів Держкомзему, начальнику Держземінспекції, голові Рескомзему АР Крим, начальникам Головних управлінь земельних ресурсів в областях, містах Києві та Севастополі, керівникам державних підприємств, що належать до сфери управління Комітету:

- усунути недоліки та порушення, виявлені органами державної контрольно-ревізійної служби, та забезпечити безумовне виконання заходів, затверджених наказом Держземагентства від 11.02.2008, у визначені терміни;

- вжити невідкладних заходів щодо зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни у підпорядкованих підприємствах та установах;

- про результати виконання завдань цього рішення поінформувати Контрольно-ревізійний відділ Держкомзему.
Державне агентство земельних ресурсів України
Переглядів: 1488 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 1.0/1