П'ятниця, 29.03.2024, 14:43 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Квітень » 1 » "За лаштунками влади земельні зловживання мера Анушкевичуса" - цей фільм заборонено розповсюджувати чи транслювати?
20:43
"За лаштунками влади земельні зловживання мера Анушкевичуса" - цей фільм заборонено розповсюджувати чи транслювати?
26 березня Господарський суд Івано-Франківської області виніс Ухвалу про заборону здійснювати телевізійну трансляцію документального фільму «За лаштунками влади земельні зловживання мера Анушкевичуса» на ОТБ «Галичина» та у інший спосіб поширювати інформацію про виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради або його керівництво, в якій міститься звинувачення у зловживаннях без посилання на відповідний обвинувальний вирок суду, який набрав законної сили до винесення судового рішення.

Дану Ухвалу суд виніс після розгляду Позовної заяви, яку подав виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради. Відповідна заява МВК була реакцією на розповсюдження в місті плакатів про те, що на ОТБ «Галичина» за сприяння фракції «Блок Юлії Тимошенко» у міській раді о 19-00 буде транслюватися документальний фільм «За лаштунками влади земельні зловживання мера Анушкевичуса». Позивач до суду переконаний, що демонстрація фільму суперечить основним принципам та вимогам законодавства у сфері поширення інформації у ЗМІ.

Відтак, назва документального фільму вказує на його зміст. А саме: на начебто зловживання міського голови у сфері земельних відносин. Отже, інформація, яку мав намір розповсюдити виробник цієї телепродукції – це звинувачення виконавчого комітету та посадової особи у зловживаннях. Згідно Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати ЗМІ повну інформацію про свою діяльність, забезпечити журналістам повний доступ до неї , окрім випадків, які передбачені Законом «Про державну таємницю». ЗМІ можуть проводити повне дослідження і аналіз роботи органів влади та посадовців, давати оцінки та коментарі. Проте, в даному випадку, готуючи документальний фільм, жодного звернення від журналістів за коментарями чи роз’ясненнями до МВК не було. Також, до МВК не надходило жодних письмових звернень про надання інформації стосовно діяльності міського голови та органів місцевого самоврядування щодо земельних питань. Тому, позивач переконаний, що розповсюджувачі цієї телепродукції не могли провести об’єктивне висвітлення тематичних питань, а тим паче – обґрунтовано звинувачувати міського голову у зловживаннях.

Окрім того, мова йде про документальний фільм, зберігання і демонстрацію якого регулює Закон України «Про кінематографію» . У ньому чітко виписано, що документом, який засвідчує право та визнає умови розповсюдження і демонстрування фільмів є державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів. Водночас, фільми, які мають таке посвідчення, вносяться до державного реєстру фільмів і лише тоді мають право на трансляцію. Такого посвідчення документальний фільм, що мав транслюватися на ОТБ «Галичина» не має. Відтак, дана телепродукція є незаконною. Очевидно, це аматорське відео фракції БЮТ у міській раді.

Водночас, міський голова та працівники МВК переконані, що в даному випадку порушений і Закон України «Про інформацію». Адже під «інформацією» цей Закон розуміє документовані або публічно оголошені відомості про події та явища у суспільному житті, а основними принципами інформаційних відносин є об’єктивність, неупередженість, законне одержання інформації, її повнота і точність. Виробник даної телепродукції порушив зазначені принципи, а тому цей фільм можна вважати упередженим, недостовірним і необ’єктивним.

Причиною звернення до Господарського суду стало те, що міський голова Віктор Анушкевичус перебував у відрядженні і, відповідно, не зміг висловити свою точку зору з тих питань, в яких його звинувачують. Мер міста перебував на нараді, яку скликав Президент України для обговорення теми «Взаємодія органів державної влади з органами місцевого самоврядування».

Міський голова Віктор Анушкевичус переконаний у справедливості Ухвали, яку виніс господарський суд стосовно трансляції даного фільму. На його думку, «…у такий спосіб суд дав можливість ОТБ «Галичина» не розчарувати своїх глядачів, запропонувавши їм до перегляду неправдиву та незаконну телепродукцію. Водночас, обласне телебачення отримало можливість зберегти свій імідж та довіру глядацької аудиторії».

Міський голова переконаний, що «… сьогодення вимагає розрізняти де є демократія і свобода слова, а де панує свавілля, анархія, вседозволеність та наклеп». Віктор Анушкевичус підкреслює: «Я не боюся ані фільмів, ані самовидань, ані інших підступних кроків з боку опонентів. Я лише вимагаю реалізації свого законного права, як міський голова і як звичайна людина, на висловлення своєї думки».

Наразі Віктор Анушкевичус звернувся до генерального директора ОТБ «Галичина» Ольги Бабій з проханням трансляції документального фільму лише в його присутності в студії для можливості оприлюднення своїх коментарів і своєї позиції. «Адже мені є що сказати людям після двох років перебування на посаді міського голови», - зауважив Віктор Анушкевичус.

Також Віктор Анушкевичус закликає фракцію «Блок Юлії Тимошенко» у міській раді припинити провокаційні дії та деструктивну роботу. Міський голова переконаний, що «… така поведінка місцевих бютівців, які заїхали до міської ради на плечах Юлії Володимирівни, лише підривають її авторитет та позитивний імідж всього Блоку». На думку міського голови конфлікт у міській раді вже переходить за межі дозволеного. Так, у підсумках моніторингу Комітету виборців України зазначено: «Конфлікт у Івано-Франківську між мером міста та фракцією БЮТ у міській раді виражається в спробах дискредитувати міського голову в очах мешканців міста шляхом проведення різноманітних PR-акцій, «листівочних воєн», дебатів на ТБ щодо підвищення тарифів та інше».

Експерти КВУ називають причинами конфлікту бізнес-інтереси місцевих угрупувань, оскільки команда нового мера відмінила багато рішень попередньої міської влади щодо надання дозволів на будівництво, виділення землі, приватизації приміщень. До цієї думки схиляється і міський голова. Віктор Анушкевичус стверджує, що «…за 2 роки роботи у міській раді фракція БЮТ не розробила жодного конструктивного проекту рішення, яке було б корисним для громади міста, а увесь цей час намагається взяти під контроль міського голову та задовільнити власні інтереси шляхом наклепу, провокацій та розповсюдження неправдивої інформації».
Правда.if.ua
Переглядів: 1187 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0