Четвер, 25.04.2024, 07:36 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Квітень » 1 » 20 кримінальних справ порушено обласною прокуратурою в сфері земельних правовідносин
14:13
20 кримінальних справ порушено обласною прокуратурою в сфері земельних правовідносин
Результати проведених перевірок засвідчують, що порушення земельного законодавства допускаються як органами місцевого самоврядування, контролюючими органами, так і землекористувачами.
Непоодинокими стали випадки, коли органи місцевої влади при прийнятті рішень з приводу розпоряджання комунальними землями виходять за межі власних повноважень. До прикладу можна навести Ворохтянську сільську раду, яка прийняла рішення про вилучення у обласного кістково-туберкульозного санаторію “Смерічка” земельної ділянки площею 0,4312 га та надали дозвіл громадянці К. на виготовлення проектної документації щодо відведення вказаної землі.
З метою усунення цих порушень прокурором м. Яремча заявлено до окружного адміністративного суду позовну заяву про визнання незаконними і скасування вказаних рішень та повернення землі у користування санаторію.
Грубі порушення земельного законодавства виявлено органами прокуратури при безоплатному наданню громадянам у власність земельних ділянок і їх приватизації. Органи місцевого самоврядування часто приймають рішення про надання у власність земель без відповідної проектної документації, її вибору та обстеження, встановлення меж в натурі, погодження меж з межівниками без документа, що посвідчує право попереднього користування земельною ділянкою чи відповідного рішення органу місцевого самоврядування.
У зв”язку з цим прокурорами на відповідні рішення внесено протести. Непоодинокими є факти незаконного надання земельних ділянок на прибережних захисних смугах річок де, як правило, споруджуються житлові будівлі та відпочинкові заклади, та випадки незаконного вилучення земель державної та комунальної власності з подальшою передачою їх у власність суб”єктам господарювання та громадянам шляхом підробки документації та винесення з цього приводу незаконних рішень.
Поширення набули випадки незаконної передачі органами місцевого самоврядування землі в користування (в т.ч. на умовах оренди) та власність суб’єктам господарювання без вилучення земельної ділянки у попередніх землекористувачів.
Прокурором Надвірняського району порушено кримінальну справу щодо службових осіб Бистрицької сільської ради, Надвірнянської районної державної адміністрації та Надвірнянського районного відділу Івано-Франківської регіональної філії ЦДЗК за ст. 364 ч. 2 КК України. В 2006 році службові особи зазначених структур без розроблення проекту відведення земельної ділянки та без попереднього вилучення вказаної землі у ДП “Надвірнянське лісове господарство” погодили передачу за межами населеного пункту с. Бистриця та виготовлення державних актів на 2,6 га землі двом громадянам, в результаті чого з державної власності протиправно вилучено земельну ділянку загальною вартістю 1 304 100 грн.
Прокуратурою Верховинського району за результатом перевірки внесено протест на рішення Буковецької сільської ради, яким без згоди користувача вилучено частину земельної ділянки з території загальноосвітньої сільської школи.
Проведеною перевіркою виявлено випадки неправомірної зміни органами місцевого самоврядування цільового призначення землі, а також допущення численних порушень при вирішенні питань надання ними в оренду земель комунальної власності. Так, прокуратурою м. Івано-Франківська порушено кримінальну справу щодо службових осіб Крихівецької сільської ради, управління земельних ресурсів в м. Івано-Франківську, управління архітектури і містобудування виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, державного управління охорони навколишнього природного середовища в області, державного підприємства “Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” за ознаками злочинів, передбачених ст. 364 ч. 2, ст. 366 ч. 2 КК України, які склали проект землеустрою щодо передачі ПП “Колегія” в оренду земельної ділянки площею 8,1262 га, знаючи про наявність на ній об’єктів водного фонду - двох ставків площею водного дзеркала 1,7479 га, та погодили даний проект з метою надання вигляду нібито законного надання в оренду землі, видавши завідомо неправдиві висновки щодо якісної характеристики водних об’єктів та земель водного фонду під виглядом пасовищ, змінивши її фактичне цільове призначення, в результаті чого протиправно вилучено землі водного фонду та завдано шкоди територіальній громаді в розмірі 2 676 626 грн.
Прокуратурою області порушено кримінальну справу щодо службових осіб Богородчанської селищної ради, які склали та видали завідомо неправдиві рішення сесії Богородчанської селищної ради про надання дозволу на обстеження і вибір земельної ділянки, на складання проекту відведення земельної ділянки для будівництва багатоквартирного житлового будинку з торговельними приміщеннями та ТзОВ “МЖК-Експрес-24” про надання дозволу на обстеження і вибір земельної ділянки для будівництва багатоквартирного житлового будинку з торговими приміщеннями, які на розгляд постійнодіючої земельної комісії та сесії селищної ради не виносилися, рішення з цього приводу не приймалися.
Прокурором м. Яремча внесено протест на рішення Паляницької сільської ради щодо передачі в оренду ТзОВ “Новекс дім” земельної ділянки площею 6,9 га для будівництва і обслуговування житлово-оздоровчого комплексу. Рішення було прийнято без погодження проекту відведення обласним державним управлінням охорони навколишнього природного середовища та управлінням земельних ресурсів в області.
Непоодинокими є випадки самоусунення органів місцевого самоврядування від питання проведення розмежування земель державної і комунальної власності.
У Богородчанському, Рогатинському, Снятинському та Тисменицькому районах, незважачи на затверджену Програму земельної реформи в області до 2010 року, якою передбачено виділення коштів на підготовчі роботи щодо розмежування земель державної і комунальної власності, їх фінансування не здійснється. Прокурором Снятинського району в березні цього року опротестовано рішення Снятинської міської ради, відповідно до якого громадянці Н. надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення 0,25 га землі для будови, незважаючи на те, що дана земельна ділянка розташована на території Снятинського психоневрологічного інтернату (державного підприємства), і згідно ст. 84 Земельного кодексу Україи належить до земельної державної власності. Крім того розпорядження такими землями відноситься до повноважень відповідних органів виконавчої влади.
Вказане засвідчує, що випадки вилучення земель із території держаних підприємств, установ, організації (в т.ч. закладів освіти, охорони здоров’я) є розповсюдженими. Перевірками виявлені випадки неналежного виконання службовими особами відповідних рад своїх посадових обов”язків щодо забезпечення контролю за додержанням земельного законодавства.
Зволікання з виконанням рішень ради щодо укладення договорів оренди створює тяганину в отриманні суб’єктами господарювання правоустановчих документів на землю, що в подальшому призводить до ненадходження до міського бюджету коштів у вигляді орендної плати.
На усунення виявленого порушення прокуратурою м. Івано-Франківська внесено подання голові міської ради.
Непоодинокими стали факти недотримання вимог Закону України “Про планування і забудову територій”, яка вимагає при виділенні земельних ділянок для містобудівних потреб врахування громадських та приватних інтересів, що полягає у забезпеченні фізичним та юридичним особам рівних можливостей набуття у власність або користування земельних ділянок і безпечного функціонування об’єктів нерухомості. Органи місцевого самоврядування та влади не дотримуються норм земельного та іншого природоохоронного законодавства при встановленні, зміні та розширенні меж населених пунктів. Поширеного характеру набули випадки виділення земель для будівництва і розміщення об’єктів містобудування на територіях, що не відповідають вимогам містобудівного законодавства, генеральним планам, схемам та проектам детального планування територій населеного пункту.
Актуальним залишається питання дотримання вимог законодавства при проведенні земельної реформи в агропромисловому секторі економіки. Станом на початок лютого цього року в області розпайовано 218,5 тис.га земель.
Сільськогосподарські підприємства порушують конституційні права громадян-власників земельних паїв, яким не виплачується орендна плата в повному об’ємі за використання їх земельних ділянок. Численні порушення вимог земельного законодавства виявлено в діяльності контролюючих органів та органів виконавчої влади.
Повторюються факти зловживань посадовим становищем та підроблень землевпорядної документації при проведенні державної землевпорядної експертизи, проектів відведення землі та грошової оцінки.
В поточному році прокуратурою області порушено кримінальну справу відносно службових осіб ДП “Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”, Івано-Франківського обласного головного управління земельних ресурсів та управління земельних ресурсів в Тисменицькому районі, які внесли до офіційних документів завідомо неправдиві відомості щодо цільового призначення землі, безпідставно замінивши її призначення із сільськогосподарського на несільськогосподарське, в результаті чого проведено відчуження земельної ділянки площею 23,3524 га сільськогосподарського призначення ТзОВ “Ірлюс”, чим спричинено інтересам держави тяжких наслідків в сумі 1 970 589 грн.
З метою повернення вказаної земельної ділянки прокуратурою області в інтересах держави в особі Майданівської сільської ради заявлено позов до ТзОВ “Ірлюс” про визнання недійсним договору купівлі продажу земельної ділянки укладеного між Тисменицькою РДА та ТзОВ “Ірлюс”.
Вже цього року органами прокуратури порушено 20 кримінальних справ, 7 з яких щодо посадових осіб органів державного контролю, 11 – органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Міськрайпрокурорами опротестовано 171 рішення органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. За результатом розгляду внесених 45 документів прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 31 посадову особу та відшкодовано 529 тис. грн. Заявлено 47 позовних заяв.


Прес-секретар прокурора
Івано-Франківської області
Людмила Гласова


Правда.if.ua
Переглядів: 1562 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0