Четвер, 25.04.2024, 12:46 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Червень » 15 » Землю – бізнесу, а кому клопоти?..
17:15
Землю – бізнесу, а кому клопоти?..
Територіальна громада Івано-Франківська вочевидь пам’ятає скандальну 13-у сесію міської ради, коли рішенням від 6 березня 2007 року “Про перевірку правомірності дій посадових осіб виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради” було створено тимчасову комісію для перевірки можливих фактів порушень у сфері земельних відносин і будівництва. “ЗК” стали відомі перші результати роботи комісії. Варто зауважити, якщо раніше на її засідання з тих чи інших причин з’являлися не всі представники депутатських фракцій, делеговані до комісії, то тепер вона, як правило, працює в повному складі.

Нещодавно на адресу голови ОДА Романа Ткача та голови обласної ради Ігоря Олійника від голови тимчасової комісії Володимира Стасюка надійшла інформація щодо окремих фактів порушень у діяльності виконавчого комітету та міської ради.
Зокрема, “виявлено факти чітко продуманого незаконного сприяння посадовими особами виконкому у виділенні забудовникам земельної ділянки площею 18 га на території колишнього військового містечка №13 (знову це злощасне число!) в межах вулиць Є. Коновальця — Національної гвардії – С. Петлюри”. Мовиться про те, що до тексту оприлюдненого рішення 4 сесії міської ради від 06. 07. 2006 р. “Про матеріали погодження місця розташування земельних ділянок” в частині пункту 1.7, підписаного міським головою, не включено пропозицію, щоб угода про співпрацю, яка буде укладена між забудовником та міськвиконкомом, і проект забудови цього мікрорайону затверджувались на сесії міської ради.
“Є намагання лобіювати посадовими особами міськвиконкому інтереси ТзОВ “МАОДОТ-1”, — зазначається в інформації, адресованій вищезгаданим достойникам, — а саме у спробі ввести в оману депутатів міської ради на сесії 07. 12. 2006 р., коли вирішувалося питання затвердження проекту відведення земельної ділянки площею 18 га ТзОВ “МАОДОТ-1”. Депутатська комісія робить висновок про те, що депутатському корпусу не повідомили про те, що Міністерство оборони України відкликало свій лист від 06. 06. 2006 р., у якому погоджувало передачу функцій замовника комплексної забудови житлового мікрорайону на території колишнього військового містечка від Західного управління капітального будівництва Міністерства оборони України до ТзОВ “МАОДОТ”. Підставою для відкликання листа, за інформацією тимчасової комісії, є невиконання ТзОВ “МАОДОТ” умов договору від 26. 12. 2005 р. та додаткової угоди від 27. 12. 2005 р. щодо сплати частки у будівництві в розмірі 26 млн. 998 тис. 272 грн.
Ще одним прикладом порушення законодавства у сфері містобудування, на переконання тимчасової комісії, є будівництво ПП “Гредо” торгового центру декоративного садівництва, елементів благоустрою та будівельних матеріалів (“Епіцентр”) на земельній ділянці площею 7,5276 га, розташованій на розі вул. В. Івасюка – І. Миколайчука поруч з супермаркетом “Арсен”. Згідно з генеральним планом Івано-Франківська, затвердженим у 2001 році, ця земельна ділянка призначена для перспективної багатоквартирної житлової забудови. Будівництво торговельного центру генпланом міста на цій ділянці не передбачено. Станом на 24 травня у забудовників немає правових підстав для початку виконання будівельних робіт, відсутні такі документи: робочий проект торгового центру, який би пройшов комплексну державну експертизу, та дозвіл інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на виконання будівельних робіт. Втім це не заважає забудовникам повним ходом вести будівництво.
Варто зауважити, наведені приклади порушень у сфері земельних відносин беруть свій початок з часу діяльності попередньої міської влади, але з тих чи інших причин мали продовження й тепер. Вочевидь позбутися “хвостів” не просто...
Міський голова Віктор Анушкевичус події довкола створення та роботи тимчасової депутатської комісії схильний сприймати як форму тиску на нього “певних” політичних сил. На тій же 13-ій сесії він зокрема заявив: “Особисто я не збираюсь виконувати нічию волю: ні тих, хто прагне реваншу чи задоволення своїх політичних амбіцій, ні тих, чиї бізнес-апетити я не задовольнив. Я виконував і буду виконувати волю мешканців Івано-Франківська, бо саме громада міста мене обрала. Я виконував і буду виконувати волю тих, хто довірив мені цей високий пост і зроблю все можливе, щоб виконати свої обіцянки”.

Ростислав Твердохліб

Західний кур'єр

Переглядів: 1235 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0