П'ятниця, 26.04.2024, 06:24 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Червень » 15 » Надання у власність чи користування земельних ділянок радами до встановлення меж є порушенням земельного законодавства
13:35
Надання у власність чи користування земельних ділянок радами до встановлення меж є порушенням земельного законодавства
Держземінспекція розглянула звернення начальника управління з контролю за використанням та охороною земель у Івано-Франківській області Д. Д. Гнип’юка з питання надання роз’яснення стосовно повноважень сільських, селищних, міських рад щодо розпоряджання землями без встановлення меж адміністративно-територіальних утворень.

Відповідь-коментар начальника Держземінспекції Олександра Нечипоренка:

- Згідно зі статтею 173 Земельного кодексу України (далі – Кодекс) межа району, села, селища, міста, району в місті – це умовна замкнена лінія на поверхні землі, що відокремлює територію району, села, селища, міста, району в місті від інших територій. Межі району, села, селища, міста, району в місті встановлюються і змінюються за проектами землеустрою, які розробляються відповідно до техніко-економічного обґрунтування їх розвитку, генеральних планів населених пунктів. Включення земельних ділянок у межі району, села, селища, міста, району в місті не тягне за собою припинення права власності та права користування цими ділянками, якщо не буде проведено їх вилучення (викуп) відповідно до Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 176 Кодексу межі адміністративно-територіальних утворень посвідчуються державним актом України.

Згідно з пунктом 12 розділу Х Перехідних положень Кодексу до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, та земель, на яких розташовані державні, в тому числі казенні, підприємства, господарські товариства, у статутних фондах яких державі належать частки (акції, паї), здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів – відповідні органи виконавчої влади.

Згідно з пунктами “б” та “г” частини 1 статті 20 Закону України “Про землеустрій” землеустрій проводиться в обов’язковому порядку на землях усіх категорій незалежно від форми власності у разі встановлення та зміни меж об’єктів землеустрою, встановлення в натурі (на місцевості) меж земель, обмежених у використанні та обмежених (обтяжених) правами інших осіб (земельні сервітути).

На підставі висловленого вважаємо, що надання у власність чи користування земельних ділянок сільськими, селищними, міськими радами до встановлення меж села, селища, міста, району в місті у натурі на місцевості є порушенням земельного законодавства.

Крім того, у статті 38 Кодексу для земель житлової та громадської забудови існує норма, яка передбачає наявність цих земель тільки в межах населеного пункту.

Водночас зазначаємо, що роз’яснення Держземінспекції не є нормативно-правовим актом і носить рекомендаційний характер.

Державне агентство земельних ресурсів України

Переглядів: 1324 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0