П'ятниця, 19.04.2024, 06:43 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Червень » 8 » Відро води — копійка, гектар землі — мільйон доларів
16:40
Відро води — копійка, гектар землі — мільйон доларів
Постачання питною водою мікрорайону "Пасічна" під загрозою. Наразі ні медики, ні міська влада, ні прокуратура небезпеку усунути не в змозі, оскільки "водна" проблема насправді виявилася земельною.

Два резервуари з чистою водою (РЧВ), звідки п'ють багатоповерхівки і приватні будинки в Пасічній, знаходяться на Калуському шосе — на горі, вище від радіозаводу і заправки. Розташування РЧВ саме тут невипадкове: водопостачання влаштовано за методом сполучних посудин і є надзвичайно економним. У резервуари воду напомповують, а звідти вона, відповідно до рельєфу, вже без допомоги насосів по трубі тече вниз. Природній тиск виштовхує воду на рівень до п'ятих поверхів включно.

Хто сидить на трубі?
Територія, якою прокладено водогін, вважається охоронною зоною — її не можна забудовувати і захаращувати (ЗУ "Про питну воду та питне водопостачання", "Про трубопровідний транспорт", ст. 113 Земельного Кодексу України). Тим не менше, на ділянці, що межує з РЧВ, звели виробничі і торговельні підприємства. Безпосередньо "на трубі", просто в охоронній зоні, фермерське господарство "Нива" збудувало дві споруди — магазин, що торгує машинами й запчастинами, і станцію техобслуговування авто. "Розташування підприємств у охоронній зоні цього водопроводу є недопустимим і може призвести до надзвичайної ситуації, — вважає директор КП "Івано-Франківський водоекотехпром" Микола Саєвич. — У випадку аварії може бути зірвано водо— і теплопостачання одного з найбільших мікрорайонів міста".
"Свіжий" приклад. Минулого тижня прорвало водогін у Чернієві. Порив стався на трубі, яка виходила з резервуару (в нього енергетики скидали відпрацьовану воду). У цьому випадку потік пішов на городи. На ліквідацію аварії і терміновий ремонт водопроводу міська рада змушена була "кинути" з резервного фонду 100 тис. грн. Якщо ремонтники не вкладуться у десятиденний термін, частина міста залишиться без води.
Але повернемося до нашої проблеми. Іще в листопаді минулого року "Водоекотехпром" попередив "Ниву", що їй необхідно терміново вивести труби водопроводу з-під будівель. Комунальників підтримали обласна і міська санепідстанції. Переписка, акти перевірок, листи до міського голови Франківська і до міського прокурора — на руках у комунальників є пухкенька папка. І що? Нічогісінько. СТО "Нива" "сидить" на трубі.

Важіль тиску
На цьому "водна" частина проблеми закінчується і починається — "земельна". Виявляється, приписи міської санепідстанції та міської прокуратури для "Ниви" справді не указ, бо територія фермерського господарства, під якою проходить водогін, не є територією міста. Це вже Тисменицький район, село Угринів. Тож за будь-які порушення фермеру повинні кивати пальцем виключно районні служби, як-от Тисменицька районна санепідстанція, приміром. А вона раніше ніби нічого й не помічала...
"Справа не в перенесенні труби, — вважає керівник господарства "Нива" Роман Слободян. — Цю ситуацію розкручують і використовують як важіль тиску, щоби я поступився частиною землі. Мені доводиться витримувати постійні рейдерські атаки представників різних контролюючих інстанцій..."
За словами пана Романа, ще попереднє керівництво "Водоекотехпрому" вело з ним перемовини про те, щоби "відступив" якийсь гектар для потреб підприємства. З такою ж пропозицією до нього звертався і теперішній директор КП. Фермер затявся, що просто так навіть частинку землі, що на ній працює більше 17 років, не віддасть і на тиск реагувати не буде. Як компроміс, він запропонував водоканалу і міській владі помінятися: замість його гектара землі, допасованої до території з резервуарами, — рівнозначну за ринковою ціною ділянку в місті. "Я печу хліб і поставив би там магазин," — обстоює свої інтереси підприємець. До речі, ринкова вартість гектара землі вздовж Калуської траси — 5 млн. грн. (мільйон доларів!).

Інтереси громадські і приватні
Схоже, що "Нива" стала заручником дефіциту землі в Івано-Франківську. Справді, виведенням водогону з-під виробничих споруд господарства конфлікт не вичерпується. Будівництво поруч із діючими резервуарами ще одного РЧВ передбачено генпланом і програмою "Питна вода міста Івано-Франківська на 2006-2020 р.р.". Трохи вище мала би постати нова насосна станція.
Водопостачання житлового мікрорайону Пасічна, який невпинно поширюється на Угринів, Дем'янів Лаз і далі вздовж Калуської траси, дійсно є критичним. Діючих потужностей не вистачає для того, щоби забезпечити водою багатоповерхівки і приватний сектор (зокрема, через це "Водоекотехпром" припинив видавати техумови на підключення до водоводу власників новобудов). До того ж місто має забезпечити інфраструктуру новому торговому центру, який постане на землі, проданій з першого міського аукціону. Є й інші плани з розбудови обласного центру. Виглядає на те, що фермерське господарство на цій території попросту приречене.
А що ж із водопроводом у Пасічній? Його перенесуть хіба що за рішенням суду.

Наталія КУШНІРЕНКО Галицький Кореспондент

Переглядів: 1134 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0