Вівторок, 23.04.2024, 16:43 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Червень » 7 » Національний природний парк «Гуцульщина» має бути збережений
11:31
Національний природний парк «Гуцульщина» має бути збережений
24-25 травня у м. Косів Івано-Франківської області відбулося виїзне засідання Міжвідомчої робочої групи з розгляду питання щодо приведення ситуації на території національного природного парку «Гуцульщина» у відповідність до вимог природоохоронного законодавства.

До складу Міжвідомчої робочої групи ввійшли представники Мінприроди, МВС, Держкомлісгоспу, НПП «Гуцульщина», Івано-Франківських облдержадміністрації та облради, Косівських райдержадміністрації та райради.

Відкрив засідання Голова Міжвідомчої робочої групи, заступник міністра охорони навколишнього природного середовища України Павло Большаков. Учасники зібрання заслухали доповіді начальника Державної служби заповідної справи Ігоря Іваненка та першого заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Андрія Романчука щодо ситуації, яка склалася на території парку «Гуцульщина». Зокрема, наголошувалося, що Указ Президента України «Про створення національного природного парку «Гуцульщина» не виконано в частині надання земельної ділянки площею 7 606 га у постійне користування парку.

Також зазначалося, що вже розроблено проекти відведення земельних ділянок, які надаються в постійне користування НПП «Гуцульщина», але органи місцевого самоврядування погодили лише 4529,22 га з 7606 га. У судовому порядку зобов’язано окремі сільські ради погодити проекти відведення земельних ділянок НПП «Гуцульщина».

Під час засідання підкреслювалося, що одна з причин конфлікту з місцевими громадами полягає у неповному врахуванні соціальних та економічних інтересів регіону в процесі створення парку. При цьому також не затверджені межі населених пунктів Косівського району, проекти землеустрою знаходяться на розгляді сільських рад. Не розроблені генеральні плани забудови сіл Косівського району з метою оптимізації їх меж у контексті перспектив сталого розвитку.

Учасники засідання підсумували, що НПП «Гуцульщина» є важливим об’єктом природно-заповідного фонду та екологічної мережі Карпат і Європи в цілому, а природно-заповідний статус національного природного парку має бути збережений.

Відповідно до спільно погоджених рішень передбачається здійснення низки заходів, які мають врахувати потреби сталого розвитку місцевих громад та уточнити межі земельної ділянки площею 7607 га, яка надається в постійне користування НПП «Гуцульщина». За участю зацікавлених сторін відповідно до чинного законодавства будуть розглянуті усі документи щодо спірних земельних ділянок і на основі науково обґрунтованих пропозицій прийматиметься узгоджене рішення.

Довідка:

Національний природний парк «Гуцульщина» створений у Косівському районі Івано-Франківської області 14 травня 2002 р. Указом Президента України №456/2002 від 14.05.02 р. Такий крок здійснено заради збереження природних комплексів Покутських Карпат та розвитку рекреаційної індустрії регіону в цілому. Парк «Гуцульщина» має унікальні природні ландшафти та своєрідну геологічну будову: на його території знаходиться близько 60 геологічних та гідрологічних пам’яток природи. Рослинний і тваринний світ різноманітні,декілька видів, а саме: арніка гірська, астранція велика, шафран Гейфелів, пізньоцвіт осінній, билинець довгорогий, гніздівка звичайна, плямиста саламандра та інщі занесені до Червоної книги України. Загальна площа парку 32.271 га, що становить близько 36% території району (90.000 га). У постійне користування парку, згідно з Указом, надано 7.606 га (8,5% площі району), ще 24.665 га включені до природно-заповідних територій без вилучення земель у землекористувачів.

Площа територій та об’єктів природно-заповідного фонду України у 2,5 раза менша від середньоєвропейської (в Україні на сьогодні 4.7% заповідних територій від загальної площі, у Європі – 10-16%). Україна є стороною Рамкової конвенції про збереження та сталий розвиток Карпат, за якою заповідні території регіону мають бути значно збільшені та включені до єдиної Карпатської мережі природоохоронних територій.

Державне агентство земельних ресурсів України

Переглядів: 1131 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0