Четвер, 28.03.2024, 13:00 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Березень » 14 » Законопроект про засади вилучення (викупу) земель права приватної власності
19:11
Законопроект про засади вилучення (викупу) земель права приватної власності
Законопроект про засади вилучення (викупу) земель права приватної власності рекомендовано прийняти в цілому

На засіданні Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, у якому взяв участь перший заступник Голови Держкомзему Микола Калюжний, розглянуто проект Закону України "Про організаційно-правові засади вилучення (викупу) земель права приватної власності". Законопроект рекомендовано парламенту прийняти в цілому.

Законопроектом (реєстр. № 2141), внесеним народними депутатами Кириленком І., Парубком О., Сільченком В., пропонується на законодавчому рівні врегулювати питання щодо визначення правових, організаційних та фінансових засад вилучення (викупу) земельних ділянок права приватної власності для суспільних потреб та з мотивів суспільної необхідності.

За повідомленням інформаційного управління Верховної Ради, до другого читання законопроекту було враховано конкретні пропозиції, висловлені народними депутатами. Зокрема, стосовно викупу земельної ділянки, якою передбачається, що "власник земельної ділянки, щодо якої органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування прийнято рішення про викуп, зобов'язаний сприяти представникам цих органів і особам, уповноваженим здійснити експертну грошову оцінку вартості земельної ділянки та експертну оцінку нерухомого майна, що розміщене на ній, визначити розміру збитків, що підлягають відшкодуванню тощо".

Враховано також пропозиції, за якими органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають право викупу земельних ділянок у громадян та юридичних осіб для суспільних потреб. Насамперед, під будівлі і споруди органів державної влади та місцевого самоврядування, міські парки, майданчики відпочинку та інші об'єкти загального користування, необхідні для обслуговування населення, а також під об'єкти, пов'язані з добуванням корисних копалин тощо.

Крім того, назву законопроекту вирішено привести у відповідність до Прикінцевих положень Земельного кодексу України і викласти його в такій редакції: "Про визначення правових засад вилучення земель права приватної власності".

На думку народних депутатів, прийняття законопроекту дозволить органам державної влади та місцевого самоврядування завчасно планувати використання окремих територій для задоволення тих чи інших суспільних потреб за рахунок приватних земельних ділянок, що вилучаються або примусово відчужуються.

Держкомзем України

Переглядів: 1309 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0