П'ятниця, 19.04.2024, 00:36 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Березень » 6 » Відкритий лист коаліції демократичних сил Косівського району
19:44
Відкритий лист коаліції демократичних сил Косівського району
У зв’язку з тим, що в засобах масової інформації та мережі Інтернет масово поширюється завідомо неправдива інформація щодо ситуації, яка склалася в Косівському районі навколо функціонування національного природного парку «Гуцульщина», зокрема про те, що п’ята сесія райради 27 грудня 2006 року прийняла рішення про припинення діяльності НПП «Гуцульщина», звертаємось до громадськості з наступною інформацією.

На території Косівського району Івано-Франківської області тривалий час існує й потребує нагального вирішення конфлікт місцевої громади з національним природним парком «Гуцульщина». Його суть полягає у відмові сільських громад погодити вилучення земель для створення НПП «Гуцульщина» (74 % лісових площ району) з одного боку, та намагання адміністрації Парку та Мінприроди реалізувати адміністративно-силовий варіант виконання виконання Указу Президента Л.Кучми від 14.05.2002 р. №456 «Про створення національного природного парку «Гуцульщина».

27 грудня 2006 року на другому пленарному засіданні другої сесії районної ради п’ятого демократичного скликання було прийнято рішення №124-5/2006 «Про національний природний парк «Гуцульщина» про те, щоб звернутись до суду про визнання нечинним розпорядження голови Косівської РДА №115 від 15.04.2003 р. як такого, що прийняте з порушенням законодавства, без відповідного висновку районної ради та суперечить ст.10 Земельного кодексу України та про створення робочої групи з членів постійної депутатської комісії районної ради з питань раціонального лісокористування по підготовці до проведення місцевого референдуму з питання передачі земель (лісових площ) Національному природному парку «Гуцульщина». Районна влада ніколи не піднімала питання про ліквідацію НПП «Гуцульщина», а лише ставила питання про зменшення його територій у зв”язку з малоземеллям та високою густотою заселення Косівського району.

Приємно, що ми живемо дійсно в демократичній державі. Прикладом цього маємо спробу організувати й провести районний референдум 4 березня 2007 року, на якому вперше в історії Гуцульщини горяни мали можливість скористатись своїм законним правом прямого волевиявлення – сказати своє вагоме слово. З такими демократичними засадами у вирішенні найважливіших проблем району, яким без сумніву є питання, що виносилось на референдум, ніяк не погоджується адміністрація національного природного парку «Гуцульщина».

НПП «Гуцульщина» мав усі можливості виконати завдання, передбачені вищезгаданим Указом Президента: «п.2 Міністерству екології та природних ресурсів України: за участю Державного комітету України по земельних ресурсах, Державного комітету лісового господарства України та Івано-Франківської обласної державної адміністрації підготувати і подати у шестимісячний строк матеріали для вирішення відповідно до законодавства питання про вилучення у землекористувачів 7 606 гектарів земель і надання їх у постійне користування національному природному парку «Гуцульщина», використовуючи віру гуцулів в найчистіші наміри про створення національного природного парку. Але керівництвом парку було свідомо зірвано виконання Указу Президента «Про створення національного природного парку «Гуцульщина». Натомість НПП «Гуцульщина» зайнявся комерційно-господарською діяльністю. Конфлікти з сільськии жителями району породило в першу чергу несвоєчасне виконання вищезгаданого Указу Президента. Сільські громади готові віддати НПП «Гуцульщина» лісові масиви, які знаходяться в гірській частині та віддалені від населених пунктів, де збереглася первозданна флора й фауна, унікальні й неповторні природні ландшафти карпатського краю. Але адміністрація парку вперто претендує на території, які безпосередньо межують з населеними пунктами, де присутні всі комунікації і які становлять основу перспективного розвитку сільських громад району та повинні стати єдиним і реальним джерелом наповнення районного та місцевих бюджету. Реформа державного управління передбачає децентралізацію та пріоритетність наповнення бюджету розвитку місцевими громадами.

Із 20 120 жителів Косівщини, які взяли участь в голосуванні на місцевому референдумі 4 березня 2007 року з питання: «Чи згідні Ви, щоб Косівська районна рада прийняла рішення (надала висновок) про погодження надання земель лісового фонду 32 271 гектар національному природному парку «Гуцульщина» 18 190 громадян сказали «НІ» й лише 1 496 – підтримали відповідне питання ...

Коаліція демократичних сил Косівського району:
«Народний Союз Наша Україна», Партія промисловців та підприємців України, Партія «Християнсько-Демократичний союз», Громадянська партія «ПОРА», Партія «Реформи і порядок», Українська народна партія, Конгрес Українських Націоналістів, УРП «Собор», Народна партія.

Коломия ВЕБ Портал

Переглядів: 1349 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0