Четвер, 28.03.2024, 12:35 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Березень » 1 » Розбалансування повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування
12:22
Розбалансування повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування
Розбалансування повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування може призвести до нівелювання ролі законодавства в земельних відносинах

Законопроект (реєстр №2864) передбачає внесення змін до Земельного кодексу України, Лісового кодексу України, Кодексу України про надра, законів "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про основи містобудування", "Про оренду землі", "Про планування і забудову територій". Суть запропонованих змін полягає у передачі повноважень щодо розпорядження землями державної власності від органів виконавчої влади до органів місцевого самоврядування.

Як повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради, члени Комітету вважають, що проблема розмежування повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування є актуальною і потребує розв'язання у процесі вдосконалення законодавства. Члени Комітету звернули увагу на те, що необхідною умовою цього процесу є дотримання приписів Конституції України, які визначають принципові положення щодо організації діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. А пропозицію передачі повноважень щодо розпорядження землями державної власності органам місцевого самоврядування народні депутати розцінюють як відступ від конституційних принципів побудови таких правовідносин.

На їхню думку, подібні зміни розбалансовують повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування і штучно створюють прогалини в законодавстві, що може призвести до нівелювання ролі законодавства в земельних відносинах.

Зазначалося, що запропоновані положення не узгоджуються зі статтею 142 Конституції України, у якій, зокрема, сказано, що земля знаходиться у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а в управлінні районних та обласних рад перебувають тільки об'єкти їх спільної власності. Таким чином, вважають народні депутати, законодавче закріплення повноважень місцевих рад встановлювати особливості розпорядження землями на відповідній території призведе до порушення принципу стійкості органів місцевого самоврядування.

Тому члени Комітету визнали за доцільне відхилити законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів.

Рішення відправлено в профільний Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин для врахування.
Держкомзем України

Переглядів: 1410 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0