П'ятниця, 26.04.2024, 01:00 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Травень » 30 » Підсудність земельних спорів визначатиметься місцем розташування спірної ділянки
13:32
Підсудність земельних спорів визначатиметься місцем розташування спірної ділянки
Підсудність земельних спорів визначатиметься місцем
розташування спірної ділянки


Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань земельних відносин». Законопроектом (реєстр. №1047) пропонується доповнити Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс, Кодекс адміністративного судочинства України положеннями, які передбачають розгляд справ з приводу земельних відносин за місцезнаходженням об´єктів земельних відносин.

За повідомленням Інформаційного управління ВРУ, члени Комітету підтримали ідею законопроекту, однак висловили до нього окремі зауваження та пропозиції.

Під час обговорення проекту зазначалося, що в порівняльній таблиці до законопроекту не враховано останню редакцію статті 16 ГПК України зі змінами, внесеними Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та корпоративних спорів» від 15 грудня 2006 року. Народні депутати вважають, що з урахуванням цього має змінитися кількісна нумерація запропонованих змін до статті 16 Господарського процесуального кодексу.

Наголошувалося, що доповнення до статті 16 ГПК України, стосовно того, що «справи у спорах про земельні відносини розглядаються господарським судом за місцезнаходженням об´єктів земельних відносин», необхідно узгодити з частиною четвертою цієї статті. Крім того, на думку народних депутатів, доповнення до статті 19 КАС України, стосовно того, що «адміністративні справи з приводу земельних відносин вирішуються адміністративним судом за місцезнаходженням об´єктів земельних відносин», слід узгодити з частиною третьою цієї статті.

Члени Комітету також вважають, що у запропонованих змінах до статті 16 Господарського процесуального кодексу та статті 19 Кодексу адміністративного судочинства необхідно визначити підсудність справ, у разі якщо об´єкт земельних відносин розташований на території, що частково відноситься до юрисдикції одного суду, а частково - до іншого.

Зважаючи на це, Комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту прийняти проект за основу з урахуванням висловлених пропозицій.

Державний комітет України із земельних ресурсів
Переглядів: 1767 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 4.0/1