П'ятниця, 19.04.2024, 12:01 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Травень » 19 » Прокуратурою Надвірнянського району виявлено факт незаконного відведення земельних ділянок двом громадянам площею 2,6 га
17:52
Прокуратурою Надвірнянського району виявлено факт незаконного відведення земельних ділянок двом громадянам площею 2,6 га
Керівництво Уряду та Міністерства охорони навколишнього середовища України повідомило через засоби масової інформації про начебто викриті ними численні порушення земельного і лісового законодавства. Зокрема про передачу до Генеральної прокуратури України 1602 справ щодо незаконного користування землею та проведення 25 тис. перевірок виділення ділянок землі і лісу у приватну власність або в оренду, за результатами яких установлено 17 тис. суттєвих порушень.
Прес-служба Генеральної прокуратури уповноважена заявити, що ця інформація не відповідає дійсності.
Натомість змушені зауважити, що всі оприлюднені у ЗМІ факти упродовж 2003 - 2007 років були предметом саме прокурорських перевірок, проведених спільно зі спеціалістами органів державного контролю. За їх результатами вжито вичерпних заходів прокурорського реагування. Лише протягом минулого та першого кварталу поточного року у сфері земельних відносин порушено 623 кримінальні справи, з яких майже половину направлено до суду.
Так, зокрема, на вимогу прокуратури АР Крим органами контролю проведено перевірку та виявлено порушення щодо надання ТОВ «Сарган» в оренду земельної ділянки площею 0,98 га у м. Алупка. За цим фактом прокуратурою м. Ялти до суду заявлено позов про визнання недійсними рішення міської ради і договору оренди землі.
Прокуратурами АР Крим та м. Ялти повернуто до Держземінспекції для організації додаткових перевірок матеріали за фактами прийняття Гурзуфською селищною радою рішення про надання ТОВ «Ванда» 2,36 га для будівництва і обслуговування рекреаційного комплексу та правомірності рішень Алупкінської міської ради про надання 28 громадянам дозволів на розробку проектів відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва. Повторно матеріали до прокуратури не надходили.

Також не надходили до прокуратури м. Севастополя матеріали щодо порушення законодавства при наданні Севастопольською міською радою земельних ділянок в оренду товариствам «Реле» і «Айдар» та зміні цільового призначення земель лісогосподарського призначення (7 рішень). За результатами перевірки прокуратурою міста з власної ініціативи опротестовано рішення міської ради щодо розширення меж м. Севастополя.
Під час перевірки Головним управлінням Генеральної прокуратури України із залученням спеціалістів органів контролю у Закарпатській області виявлено незаконне вилучення з постійного користування ДП «Виноградівське лісове господарство» земель лісового фонду площею 101,6 га. За протестом прокурора незаконне рішення скасовано.
Працівниками Генеральної прокуратури проведено перевірку додержання земельного законодавства на території Київської області. Лише у минулому та поточному роках порушено 21 кримінальну справу, з яких 12 направлено до суду, решта розслідується. Опротестовано 291 незаконне рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування із земельних питань, заявлено до суду 242 позови.
За результатами перевірки звернень народних депутатів України щодо вилучення лісового масиву ДП «Київський лісгосп» площею 110 га, саме прокуратурою Київської області було виявлено порушення закону. Матеріали з цього питання з Держкомлісгоспу до органів прокуратури не надходили. Прокуратурою Київської області 31.03.2008 за даним фактом порушено кримінальну справу.
На постійному контролі органів прокуратури перебувають питання щодо додержання земельного законодавства. Прокурори усіх регіонів принципово реагують на виявлені порушення закону і вживають відповідних заходів для їх усунення.
Так, прокуратурою Івано-Франківської області з власної ініціативи проведено перевірку щодо приватизації громадянином В. земельних ділянок на території Дністровського регіонального ландшафтного парку. За даним фактом 28.01.08 порушено кримінальну справу, яка на сьогодні розслідується. Прокуратурою Надвірнянського району цієї ж області виявлено факт незаконного відведення земельних ділянок двом громадянам площею 2,6 га в межах ДП «Надвірнянське ЛГ» та 20.02.2008 порушено кримінальну справу стосовно службових осіб Бистрецької сільської ради. Проводиться досудове слідство. За протестом прокуратури області у березні 2008 року розпорядження Рожнятівської РДА про передачу земель лісового фонду до земель запасу Ясенської сільської ради скасовано.
На вимогу прокуратури м. Луганська Держземінспекцією проведено перевірку додержання законодавства при наданні міською радою згоди на розроблення проектів відведення земельних ділянок загальною площею 9 га товариствам «Метро Кеш енд Кері» та «Лугань-Нова». При цьому зазначені рішення ради опротестовані прокуратурою, а Держземінспекцією до міської ради направлено клопотання вже після реагування прокуратури.
Подібна ситуація має місце в роботі підпорядкованих міністерству органів державного контролю в інших регіонах.
При цьому викликає стурбованість, що до органів прокуратури продовжують направлятись матеріали про дріб’язкові порушення, чим штучно завищується ефективність роботи органів контролю. Так, Держземінспекцією у 2007 році направлено майже 5 тис. матеріалів, за результатами їх розгляду порушено лише 88 кримінальних справ, 80 % з яких вже направлено до суду. За іншими матеріалами рішення обґрунтовано не приймались.
Зокрема прокуратурою Житомирської області із 102 направлених матеріалів повернуто до органів земельних ресурсів 33. Так, до Житомирської міжрайонної природоохоронної прокуратури надійшов матеріал щодо самовільного зайняття земельної ділянки приватним підприємцем у м. Житомирі площею 4 кв. м.
Прокуратурою Харківської області у 2007 році із 550 розглянутих матеріалів повернуто 78, більшість із них стосується самовільного зайняття земель. Із направлених у минулому році Держземінспекцією Донецької області до прокуратури 304 матеріалів підстав для прийняття рішення в порядку ст. 97 КПК України по жодному з них не було. Разом з тим, прокуратурою області з власної ініціативи порушено 22 кримінальні справи щодо нецільового використання земель та їх забруднення, які всі розслідувані.
Не направлено жодного матеріалу щодо відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва інспекціями Донецької, Житомирської, Запорізької, Миколаївської, Сумської, Херсонської областей. Водночас, за інформацією Держкомзему, у вказаних регіонах така заборгованість за 2007 рік становить понад 22 млн. грн. Хоча прокурори за власної ініціативи на ці порушення реагували.
Прокурорами регіонів протягом усіх наведених років проводились колегії з питань додержання земельного законодавства, чотири колегії проведено Генеральною прокуратурою України. За результатами перевірок вносились подання до Кабінету Міністрів України та Мінприроди.
Таким чином, заява керівництва Уряду та Міністерства охорони навколишнього середовища України щодо проведення десятків тисяч перевірок і очікування надання правової оцінки порушенням земельного і лісового законодавства безпідставні, оскільки за всіма цими фактами прокурорами своєчасно приймались рішення відповідно до закону.

Правда.if.ua
Переглядів: 1193 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0