П'ятниця, 26.04.2024, 11:13 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Серпень » 1 » Президент виступає за зняття мораторію
16:08
Президент виступає за зняття мораторію
Про це 31 липня під час брифінгу в Секретаріаті Президента повідомив заступник голови Секретаріату Олександр Шлапак. Він зазначив: "Президент не буде підтримувати в жодному разі продовження мораторію на продаж-купівлю земель сільськогосподарського призначення". Секретаріат вважає, що найближчим часом необхідно прийняти закони про державний земельний кадастр і ринок землі, і називає це завдання реальним.

Нагадаємо, що 19 грудня 2006 року Верховною Радою України було прийнято Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення до прийняття відповідних законодавчих актів». Зокрема в ньому зазначалось «Купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами "а" та "б" цього пункту, запроваджується з 1 січня 2008 року за умови набрання чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель, визначивши особливості обігу земель державної та комунальної власності і земель товарного сільськогосподарського виробництва».

Закон України "Про державний земельний кадастр" (реєстр. № 0948) був прийнятий у другому читанні та в цілому як закон 20 березня 2007 року на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Однак 13 квітня 2007 року Президент України Віктор Ющенко застосував вето до зазначеного Закону. Глава держави вважає, що цей закон нівелює ідею створення кадастрово-реєстраційної системи і не відповідає інтересам держави та громадян, а його положення не узгоджуються з Конституцією та Земельним кодексом.

Проект Закону України "Про ринок земель" (реєстр. № 2600-1), внесений народними депутатами України Сулковським П.Г., Томичем І.Ф., Зубцем М.В. та іншими, постановою Верховної Ради України від 17 червня 2004 року № 1811 прийнятий тільки в першому читанні і ось вже три роки готується до другого читання.

Державне агентство земельних ресурсів України
Переглядів: 1130 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0