П'ятниця, 26.04.2024, 01:20 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Лютий » 17 » Які пам'ятки культурної спадщини не можна приватизувати
19:32
Які пам'ятки культурної спадщини не можна приватизувати
На засіданні Уряду 14 лютого ц.р. було схвалено проект Закону України «Про перелік пам'яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації». Проект розроблено на виконання статті 18 Закону України «Про охорону культурної спадщини», яка покладає на Верховну Раду України затвердження зазначеного акту.

Перелік, що налічує понад 1,5 тисячі об’єктів, створено для забезпечення державного контролю у сфері охорони пам'яток, збереження державної та комунальної власності на визначні об'єкти культурної спадщини України.

До переліку входять пам'ятки історії, архітектури, монументального мистецтва, що зберегли автентичні свідчення про видатні історичні події, життя та діяльність відомих осіб, визначні місця, що становлять цінність з наукової, історичної, мистецької точки зору. Пропозиції щодо включення пам'яток до цього переліку затверджені рішеннями відповідних місцевих рад. До нього не були включені пам'ятні місця, частини пам'яток, у яких розташований житловий фонд, житлові будинки та приватизовані після прийняття рішень рад об’єкти.

Зокрема, до переліку внесені фортеця і печерне місто „Чуфут-Кале”, Воронцовський палац в Криму, будинок у якому жила Леся Українка в Ялті, печерний давньослов’янський храм та башта замку в Буші на Вінниччині, старовинне зерносховище у Києві та інші пам’ятки.

Об'єкти культурної спадщини незалежно від форм власності відповідно до їхньої археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності заносяться до Державного реєстру нерухомих пам'яток України за категоріями національного та місцевого значення пам'ятки. Порядок визначення категорій пам'яток встановлюється Кабінетом Міністрів України. Із занесенням до Реєстру на об'єкт культурної спадщини, на всі його складові елементи поширюється правовий статус пам'ятки.

В Україні на державному обліку перебуває понад 130 тис. пам'яток. З них 57,2 тис. - пам'ятки археології (у тому числі 418 - національного значення), 51,3 тис. - історії (у тому числі 142 - національного значення), 5,9 тис. - монументального мистецтва (у тому числі 44 - національного значення), 16,3 тис. - пам'ятки архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва та ландшафтні (у тому числі 3,5 тис - національного значення). Діє 61 історико-культурний заповідник. До складу заповідників входять комплекси (ансамблі) пам'яток, що мають особливу культурну цінність. 13 заповідникам надано статус національних. Майже 9,4 тис. населених пунктів України мають понад 70 тис. об'єктів культурної спадщини, що потребують дослідження та взяття на облік. 401 населений пункт включено до Списку історичних населених місць України. Охороною названого надбання опікується Державна служба з питань національної культурної спадщини при Міністерстві культури і туризму.

Слід додати, що у квітня 2004 року Законом України була затверджена Загальнодержавна програма збереження та використання об'єктів культурної спадщини на 2004-2010 роки.

Культурна спадщина України є невід'ємною частиною світового культурного надбання. Збереження і примноження культурних цінностей належать до пріоритетних напрямів політики держави у сфері культури. Відповідно до ратифікованих парламентом України міжнародних конвенцій охорона культурної спадщини є міжнародно-правовим зобов'язанням нашої держави перед світовою спільнотою.

Департамент комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів України

Переглядів: 2668 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0