П'ятниця, 26.04.2024, 08:48 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Лютий » 16 » ПРАВИЛА ТА ПРОЦЕДУРА НАДАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК
12:57
ПРАВИЛА ТА ПРОЦЕДУРА НАДАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК
ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ інформує:

Передача земельних ділянок у безоплатну власність для будівництва і обслуговування жилого будинку
1. Громадянин України звертається із заявою (клопотанням) до сільської, селищної, міської ради про безоплатну передачу йому земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, яка перебуває у його користуванні відповідно до статті 121 Земельного кодексу України. У заяві зазначаються розмір земельної ділянки (Додаток 1).
2. Органи місцевого самоврядування у місячний строк приймають рішення щодо приватизації земельної ділянки на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки. Технічна документація не повинна суперечити вимогам Закону України від 01.07.04 № 1952-ІV „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” (Додаток 2).
3. Технічна документація по передачі у власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку розробляється за замовленням громадян організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.
Роботи зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку проводить організація відповідно до вимог зазначених у наказі Держкомзему України від 04.05.99 „Про затвердження Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі”, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 4 червня 1999 року за № 354/3647.
4. Після розробки технічної документації та проходження експертизи в обласному головному управлінні земельних ресурсів організацією, яка виконувала роботи, заповнюється бланк державного акту на право власності на землю, який підписується органом, який прийняв рішення про передачу земельної ділянки у власність та відповідним державним органом земельних ресурсів.
5. Державний акт на право власності на землю реєструється в структурних підрозділах Дніпропетровської регіональної філії ДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах”. За реєстрацію державних актів на право власності на землю стягується плата у розмірі 36,0 грн. (з урахуванням ПДВ) відповідно до спільного наказу Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 24 грудня 2001 року № 213/593/319 „Про внесення змін і доповнень до розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених наказом Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 15.06.01 року № 97/298/124” (зі змінами).
6. Спори, пов’язані з прийняттям рішення про надання земельної ділянки у власність, вирішуються в судовому порядку.

Інший варіант, у разі якщо земельна ділянка передається безоплатно у приватну власність громадянам якщо технічні матеріали та документи, що підтверджують розмір земельної ділянки, відсутні.
1. Громадянин України звертається із заявою (клопотанням) до сільської, селищної, міської ради про безоплатну передачу йому земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку відповідно до статті 121 Земельного кодексу України. У заяві зазначається розмір земельної ділянки.
2. Органи місцевого самоврядування приймають рішення про надання згоди на розробку проекту відведення земельної ділянки.
3. Проект відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.
4. Проект відведення земельної ділянки погоджується місцевими органами по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органом архітектури. Термін погодження із вищезазначеними службами статтею 118 Земельного кодексу України не встановлений.
5. Відповідно до Закону України від 17.06.04 № 1808-ІV „Про державну експертизу землевпорядної документації” технічна документація по відведенню земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку надається на державну експертизу.
На протязі 20 робочих днів від дня реєстрації об’єкта перевіряється технічна документація на відповідність чинному законодавству та готується висновок державної експертизи.
6. Позитивний висновок державної експертизи є підставою у місячний строк органами місцевого самоврядування прийняти рішення про затвердження проекту відведення земельної ділянки та про безоплатну передачу земельної ділянки у власність (Додаток 3).
7. Організацією, яка виконувала роботи зі складання технічної документації по передачі у власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, заповнюється бланк державного акту на право власності на землю.
8. Державний акт на право власності на землю реєструється у структурних підрозділах Дніпропетровської регіональної філії ДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах”. За реєстрацію державних актів на право власності на землю стягується плата у розмірі 36,0 грн. (з урахуванням ПДВ) відповідно до спільного наказу Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 24 грудня 2001 року № 213/593/319 „Про внесення змін і доповнень до розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених наказом Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 15.06.01 року № 97/298/124” (зі змінами).
9. Спори, пов’язані із прийняттям рішення про надання земельної ділянки у власність, вирішуються в судовому порядку.
Аналогічний порядок надання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Порядок надання земельних ділянок юридичним особам
1. Юридична особа звертається з клопотанням до органів місцевого самоврядування якщо земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту (відповідно до п. 12 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України) або до органів виконавчої влади (райдержадміністрації) якщо земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту про надання земельної ділянки в оренду із земель державної власності із зміною цільового призначення земельної ділянки для використання для не сільськогосподарських потреб (Додаток 4).
2. До клопотання про відведення земельної ділянки додаються документи, що обґрунтовують її розмір, призначення та місце розташування.
3. Відповідний орган місцевого самоврядування або орган виконавчої влади розглядає клопотання у місячний строк і дає згоду на розроблення проекту відведення земельної ділянки.
4. Технічна документація щодо надання земельної ділянки в оренду розробляється на замовлення юридичної особи організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт.
Умови і строки розроблення проектів відведення земельних ділянок визначаються договором, укладеним замовником з виконавцем цих робіт відповідно до договору.
5. Проект відведення земельної ділянки погоджується із землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органом архітектури та охорони культурної спадщини.
6. Відповідно до Закону України від 17.06.04 № 1808-ІV „Про державну експертизу землевпорядної документації” технічна документація по наданню земельної ділянки в оренду надається на державну експертизу.
7. На протязі 20 робочих днів від дня реєстрації об’єкта перевіряється технічна документація на відповідність чинному законодавству та готується висновок державної експертизи.
8. На підставі виготовленої технічної документації у місячний термін органами місцевого самоврядування або органами виконавчої влади приймається рішення про затвердження проекту відведення земельної ділянки та по наданню її в оренду якщо підприємство не являється державним та комунальним, як це передбачено ст. 92 Земельного кодексу України і оформляється договір оренди земельної ділянки. Договір оренди земельної ділянки може підготовлюватись як самою юридичною особою з додержанням вимог передбачених Законом України „Про оренду землі” організацією, яка виконувала роботи, так і територіальними органами земельних ресурсів.
9. Договір оренди земельної ділянки реєструється у структурних підрозділах Дніпропетровської регіональної філії ДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах”. За реєстрацію договору оренди земельної ділянки стягується плата від 168 грн. (з урахуванням ПДВ) та в залежності від координат точок може бути збільшена відповідно до спільного наказу Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 24 грудня 2001 року № 213/593/319 „Про внесення змін і доповнень до розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених наказом Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 15.06.01 року № 97/298/124” (зі змінами).
10. Спори, пов’язані із прийняттям рішення про надання земельної ділянки в оренду, вирішуються в судовому порядку.

У разі якщо до органів місцевого самоврядування або до органів виконавчої влади звертається підприємство, установа або організація державної або комунальної власності про надання земельної ділянки, то процедура надання земельної ділянки аналогічна як передбачено пунктами (2-7 Порядку надання земельних ділянок юридичним особам).
В подальшому на підставі виготовленої технічної документації у місячний термін органами місцевого самоврядування або органами виконавчої влади приймається рішення про затвердження проекту відведення земельної ділянки та по наданню її в постійне користування.
Державний акт на право постійного користування землею реєструється у структурних підрозділах Дніпропетровської регіональної філії ДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах”. За реєстрацію державного акта на право постійного користування стягується плата від 168 грн. (з урахуванням ПДВ) та в залежності від координат точок може бути збільшена відповідно до спільного наказу Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 24 грудня 2001 року № 213/593/319 „Про внесення змін і доповнень до розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених наказом Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 15.06.01 року № 97/298/124” (зі змінами).

Про погодження місця розташування об’єкта та складання проекту відведення земельної ділянки для розміщення АЗС
1. Юридична особа звертається із клопотанням до органів місцевого самоврядування якщо земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту (відповідно до п. 12 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України) або до органів виконавчої влади (райдержадміністрації) якщо земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту про надання дозволу на збір матеріалів погодження розташування об’єкта під розміщення АЗС.
2. Відповідні органи місцевого самоврядування або органи виконавчої влади розглядають клопотання в п’ятиденний строк з дня реєстрації направляють його разом з матеріалами (викопіювання з генерального плану або іншої містобудівної документації населеного пункту, копію плану земельної ділянки з нанесенням на неї варіантів розміщення об’єкта із зазначенням загальної площі, та умови її відведення) на розгляд органів земельних ресурсів, природоохоронних і санітарно – епідеміологічних органів, органів містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини. Зазначені органи протягом двох тижнів з дня одержання клопотання надають свої висновки відповідній сільській, селищній, міській раді чи місцевій державній адміністрації (Додаток 5).
3. Відповідні сільські, селищні, міські ради чи місцеві державні адміністрації з урахуванням одержаних висновків протягом десяти днів приймають рішення про погодження (або відмову) місця розташування об’єкта (Додаток 6).
4. На замовлення юридичної особи, яка подавала заяву до органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, укладається договір на складання проекту відведення земельної ділянки із організацією, яка має відповідний дозвіл (ліцензію) на виконання робіт.
5. Проект відведення земельної ділянки погоджується із землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органом архітектури та охорони культурної спадщини.
6. Відповідно до Закону України від 17.06.04 № 1808-ІV „Про державну експертизу землевпорядної документації” технічна документація по наданню земельної ділянки в оренду надається на державну експертизу.
На протязі 20 робочих днів від дня реєстрації об’єкта перевіряється технічна документація на відповідність чинному законодавству та готується висновок державної експертизи.
7. Позитивний висновок державної експертизи є підставою у місячний строк органами місцевого самоврядування або органами виконавчої влади прийняти рішення про затвердження проекту відведення земельної ділянки та надання її в оренду під АЗС.
8. Відмову органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади у наданні земельної ділянки в користування або залишення клопотання без розгляду в установлений строк може бути оскаржено в судовому порядку. Рішення про відмову у наданні земельної ділянки в користування має містити мотивовані пояснення з посиланням на відповідні положення нормативно правових актів, затвердженої містобудівної документації та документації із землеустрою.

Про передачу у власність земельної ділянки у розмірі земельної частки (паю) із земель, наданих у користування фермерському господарству
1. Громадянин України звертається із заявою (клопотанням) до органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про передачу йому у власність земельної частки (паю) із земель, наданих у користування фермерському господарству для ведення фермерського господарства (Додаток 7 )
До заяви додається перелік документів:
- трудова книжка та довідка з підприємства, що права на земельну частку (пай) не набував;

- копія державного акта на право постійного користування або договору оренди на земельну ділянку (який видано на голову фермерського господарства, або з яким укладено договір оренди земельної ділянки);

- погодження землекористувача про передачу у приватну власність земельної частки (паю) у разі передачі членам фермерського господарства;
- Статут _______________________________________________________
(назва фермерського господарства)

2. Органи місцевого самоврядування або органи виконавчої влади у місячний строк приймають рішення про надання згоди на розробку проекту відведення земельної ділянки.
3. Проект відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.
4. Проект відведення земельної ділянки погоджується із землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органом архітектури та охорони культурної спадщини. Термін погодження із вищезазначеними службами статтею 118 Земельного кодексу України не встановлений.
5. Відповідно до Закону України від 17.06.04 № 1808-ІV „Про державну експертизу землевпорядної документації” технічна документація по розробці проекту відведення земельної ділянки надається на державну експертизу.
На протязі 20 робочих днів від дня реєстрації об’єкта перевіряється технічна документація на відповідність чинному законодавству та готується висновок державної експертизи.
6. Позитивний висновок державної експертизи є підставою у місячний строк органами місцевого самоврядування затвердити проект відведення земельної ділянки та передати у приватну власність земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) громадянам із земель, наданих у користування фермерському господарству для ведення фермерського господарства.
7. Організацією, яка виконувала роботи зі складання технічної документації по розробці проекту відведення земельної ділянки та передачі у власність земельної частки (паю) заповнюється бланк державного акту на право власності на землю.
8. Державний акт на право власності на землю реєструється у структурних підрозділах Дніпропетровської регіональної філії ДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах”. За реєстрацію державних актів на право власності на землю стягується плата у розмірі 36,0 грн. (з урахуванням ПДВ) відповідно до спільного наказу Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 24 грудня 2001 року № 213/593/319 „Про внесення змін і доповнень до розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених наказом Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 15.06.01 року № 97/298/124” (зі змінами).
9. Спори, пов’язані із прийняттям рішення про надання земельної ділянки у власність, вирішуються в судовому порядку.

Взаємодія сільських рад з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування при наданні земельних ділянок
1. При наданні земельних ділянок в межах населених пунктів сільська, селищна, міська рада направляє матеріали на погодження районному відділу земельних ресурсів, природоохоронному і санітарно-епідеміологічному органам, органу містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини (ст. 151 Земельного кодексу України).
2. При наданні земельних ділянок за межами населених пунктів, остаточне рішення приймає районна, обласна державні адміністрації, сільська, селищна ради повинні розглянути і надати свій висновок (ст. 12, 123 Земельного кодексу України).
3. При зміні меж сіл, селищ, сільська, селищна ради надають пропозиції до районної ради, а райрада надає пропозиції обласній раді.

сайт Дніпропетровської ОДА

Переглядів: 6257 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 4.5/4