Субота, 27.04.2024, 01:45 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Серпень » 8 » Земля і люди – як захистити селян від ошуканства
10:13
Земля і люди – як захистити селян від ошуканства
Українським селянам бракує інформації про земельне законодавство. Через це люди побоюються бути ошуканими після скасування мораторію на продаж землі. Міжнародні організації взялися допомогти з інформуванням.

Очікуваний вільний продаж сільськогосподарських земель відкриває селянам можливість заробити на земельних наділах. Але далеко не всі у селах знають - як грамотно і вигідно скористатися з цього. Соціологічне дослідження, проведене на замовлення Світового банку, свідчить, що 58% опитаних українських селян не вистачає достовірної інформації про права власників землі. Також 45% сільських жителів хотіли б більше знати про земельне законодавство, яке останнім часом суттєво змінилося. 42% респондентів визнали, що їм бракує інформації про порядок визначення орендної плати за землю. А 31% - хотіли б одержати докладні пояснення, які повноваження, права і обов’язки мають посадові особи територіальної громади щодо вирішення земельних питань.

«Люди взагалі не знають, що можна вимагати від депутатів місцевих рад щодо вирішення земельних спорів», – каже координатор програми з інформування населення проекту Світового банку з проведення земельної реформи в Україні Ірина Лукомська. У такій ситуації ошукати людей легко, зауважують оглядачі. Лукомська розповіла, що найменше зацікавлення викликає інформація про можливість кредитування під заставу землі. Водночас інформаційного вакууму в цій сфері немає. У рамках проекту Світового банку в ефір виходить теле- і радіопередача про земельні відносини. За словами Лукомської, її дивляться та слухають до 30% жителів сільської місцевості.

Світло знань

Жителька Полтавської області Надія Вовчук не пропускає жодної телепередачі про земельні відносини. Але цього замало, аби не потрапити у юридичну пастку з землею, каже жінка. Вона побоюється, що після очікуваного скасування мораторію на продаж землі вона втратить свої три гектари, або буде змушена задарма продати свою землю. Селянка нарікає, що їй бракувало інформації про особливості укладання договору, коли вона віддавала землю в оренду. Тоді свої наділи орендатору одночасно передали всі жителі села, вона покладалася на професійність юриста, якого найняли колективно. Тепер розірвати довгостроковий договір оренди і продати свій пай Надія Вовчук може лише, якщо виплатить значну суму компенсації орендатору. Єдиний вихід із ситуації вона вбачає у можливості продати свою землю тому ж самому орендатору. Але жінка впевнена, що за таких обставин багато за свої гектари вона не отримає. «Нас тоді обдурили і зараз думають, як нас грамотніше обдурити. Ми ж нічого в цьому не розуміємо», - бідкається селянка.

Міністерство аграрної політики та продовольства, аби убезпечити людей від подібних ситуацій, почало масштабне інформування українських селян про зміни у земельному законодавстві. «Ми підемо в кожне село і пояснимо людям вигоду завершення земельної реформи», - зазначив профільний міністр Микола Присяжнюк. Роз’яснювальну роботу міністерство розпочало ще весною. Протягом цього часу були створені робочі групи, проводилися семінари, наради, роздавалися інформаційні матеріали та залучалися ЗМІ. Однак чи було цього достатньо? «Яка земельна реформа? Ми про це нічого не знаємо. Вони там нагорі роблять все тільки для себе, аби у бідних затурканих селян дешево скупити землю», - нарікає фермер Микола Лагунов з Херсонщини.

Юридичні консультації

Долати юридичну неграмотність українських селян також взялися в ООН. Там започаткували відповідний півторарічний проект з бюджетом в 300 тисяч доларів. Програма розвиту ООН профінансує навчання українських юристів, які працюють в громадських приймальнях при управліннях юстиції в регіонах. За це правники мають безкоштовно консультувати селян з земельних питань. Також для людей планують провести доступне роз’яснення їхніх земельних прав. Але в ООН поки не визначилися, як саме роз’яснювати українцям юридичні тонкощі операцій з землею. Дехто з селян ставиться до цього скептично. «Якщо ООН чи ще якась там закордонна організація долучається, то нічого хорошого з того не буде. Навіщо їм нас інформувати? Іноземцям потрібно розвідати, де можна скупити українські землі будь-яким способом: законним чи незаконним», - побоюється Іван Безкаравайний з Запоріжжя.

Як відомо, нині в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Очікується, що купівля-продаж таких ділянок почнеться 2012 року.


Автор: Лілія Гришко
Редактор: Наталя Неділько

Категорія: Законодавство | Переглядів: 1032 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0