П'ятниця, 26.04.2024, 22:14 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Грудень » 13 » Земельний гамбіт
18:40
Земельний гамбіт
Розглянуто Колегією Рахункової палати

09.11.2010

Рахунковою палатою проведено перевірку використання у 2008-2010 рр. коштів державного бюджету, спрямованих на керівництво та управління у сфері земельних ресурсів, проведення земельної реформи, безоплатне оформлення та видачу громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки.

На 20-му році здійснення земельної реформи в Україні її задекларована мета, а саме перехід на економічно ефективне та раціональне використання земель, не досягається. Відтворення сільськогосподарських земель не забезпечується, їх виснажлива експлуатація триває. Моніторинг земель в останні роки Держкомземом не проводився взагалі.

Перевірка показала, що формування державної, комунальної та приватної власності на землю не завершене, землі комунальної власності не визначені. При цьому державні інституції, які мають забезпечувати реалізацію державної політики з питань земельної реформи, переадресовують відповідальність одна до одної.

Так і не створено в Україні й один із найважливіших документів у галузі земельних відносин - реєстр прав на земельні ділянки. Тим самим фактично не визнано відповідних прав громадян та юридичних осіб, які отримали на це правовстановлюючі документи. Тобто держава, по суті, не забезпечує своїм громадянам захист наданих їм прав на землю. За рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування 12,3 млн. громадян отримали земельні ділянки у приватну власність, однак державних актів на право власності на землю видано лише 5,6 млн. осіб, що становить 45,5 відсотка.

Колегія Рахункової палати відзначила, що задеклароване Урядом у 2009 р. безоплатне оформлення та видача громадянам державних актів на право власності на землю, під які зі Стабфонду було виділено 5 млрд.грн, з тріском провалилося. Із зареєстрованих станом на 08.01.2010 2,45 млн. заяв про безоплатне оформлення та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки видано лише 685,5 тис. державних актів, або 27 відсотків. При цьому 67 відс. коштів Стабфонду, які були передбачені на зазначені цілі, на кінець фінансового року залишились невикористаними. Лише 10 млн. грн. було витрачено на інформування громадськості. Аудит Рахункової палати показав повну неефективність використання зазначених коштів, які були "прокручені" через 6 наспіх створених комерційних структур.

У 2009 та I півріччі 2010 року фінансування заходів із земельної реформи було призупинено, а виділені кошти розпорошувалися за численними напрямами використання. Система державного контролю за використанням та охороною земель фактично була паралізована, не визначено уповноваженого органу влади. Як наслідок, ми маємо факти лише виснажливої експлуатації колись найкращих чорноземів у світі.

На Колегії Голова Рахункової палати В.К. Симоненко відзначив: "Забезпечення раціонального використання та охорона земельних ресурсів є одним із основних елементів здійснення земельної реформи. Але у нас за 20 років її здійснення навіть не забезпечено створення системи моніторингу земель, значна частина яких піддається не лише ерозії, а й виснажливій експлуатації. Складається таке враження, що в Україні ніхто не зазирає у майбутнє, адже залишати нащадкам скоро буде нічого".
Категорія: Законодавство | Переглядів: 932 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0