Вівторок, 23.04.2024, 10:19 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Вересень » 10 » Земельні пристрасті сіють розбрат серед жителів Галича
15:26
Земельні пристрасті сіють розбрат серед жителів Галича
Непрості земельні стосунки, майже за мотивами Ольги Кобилянської, розгортаються нині чи не в кожному населеному пункті України. Межі між наділами уже не межі і майже кожен землевласник прагне хоч на метр розширити кордони своїх володінь. Земля у пошані, земля — на ціну золота. Але чи існує межа людської самодостатності або скільки треба гомо-сапієнсу, щоб задовольнити зростаючі потреби горезвісних «калиток»?

О, земле галицька! Плюндрували тебе різні чужоземці, забирали тебе від господаря у колективну власність. Але при будь-яких владах ти щедро винагороджувала свого трудівника-хлібороба. Ти б ніколи не подумала, що безмежжя твоїх наділів стане межею людської гідності: то тут, то там розпалюються справжні земельні війни.

Ось уже майже п'ять років воюють сім'ї Галабудників та Колесників із древнього Галича. Вони сусіди через паркан, межі ділянок родини узгодили ще в далекому 1999 році, в чому й підписалися в необхідних документах. Олег Дмитрович Колесник навіть залив на межі бетонну основу під паркан і звів господарську будівлю. Галабудники кажуть, що не перечили навіть попри недотримання сусідом будівельних і пожежних норм.

«Межі з ним узгоджені, є два акти, є акт земельної експертизи за номером 187, що зауважень немає, — говорить Галина Галабудник, мешканка Галича. — І сам порушив усі пожежні і будівельні норми, господарську споруду, як бачите, збудував на самісінькій межі. І він ще сам подає до суду, що я в нього захопила метр землі. Люди добрі, таке не може бути, як я через його бетонну огорожу залізла і в нього метр землі захопила?»

Колесники стверджують, що сусіди вкрали у них 72 м² землі. Гори судових повідомлень, скарг, засідань. Міцний паркан сусіда не врятував Галабудників — районний суд вирішив справу не на їхню користь, а обласний апеляційний підтвердив цей вердикт. Проте Верховний суд України скасував рішення судів нижчих інстанцій. Рішення оскаржили — і знову все почалося спочатку.

«Справа буде направлена до апеляційного суду Івано-Франківської області, який зробить свій висновок щодо законності даного рішення, — розповідає голова Галицького районного суду Василь Клюба. — Є варіанти: апеляційний суд або залишить його без змін, або прийде до іншого висновку, про скасування ухвалення свого рішення, або про скасування направлення справи на новий судовий розгляд в іншому складі суду».

Галабудники звернулися до районної прокуратури за фактом фальсифікації документів земельно-кадастровою службою та архітектурою. На прохання прокуратури міський голова Галича створив комісію, яка провела чергові заміри і встановила знаки меж. Виявилося, що у сім'ї Колесників на 40 м² землі більше, ніж задокументовано.

Помічник прокурора Галицького району Віталій Головашкін встановив, що документи 2005 року «є підробленими», оскільки не носять у собі об'єктивних даних про самовільне захоплення частини земельної ділянки Галабудників у Колесника. Вірилося, що запанує мир, та ні — знову суди, і знову не на користь Галабудників: Феміда ж сліпа. А коли розплющить очі?



ОТБ Галичина
Категорія: Регіональні новини | Переглядів: 1040 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0