П'ятниця, 19.04.2024, 20:01 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Вересень » 17 » Земельна мафія: Поборемо чи ні?
10:33
Земельна мафія: Поборемо чи ні?
Прем’єр Юлія Тимошенко пообіцяла за чотири місяці безкоштовно видати близько шести з половиною мільйонів актів на володіння землею. Для цього має бути зламано всю процедуру видачі цього документу, що склалася донині.

Експерти у земельних відносинах скептично оцінюють перспективи виконання програми. Проте сама робота над нею може допомогти Юлії Тимошенко у боротьбі за голоси селян.

Раніше аби отримати акт на право воління землею пересічному громадянинові треба було витратити чимало часу і кілька тисяч гривень. Тепер згідно з постановою кабміну, забороняється стягнення плати за оформлення і видачу державних актів і надання додаткових послуг з розробки документації по землеустрою. А сама процедура має тривати не більше місяця.

Відтепер близько шести з половиною мільйонів громадян мають до кінця року отримати акти на володіння землею. Це приблизно стільки ж, скільки було видано за декілька попередніх років. Новий порядок видачі громадянам актів на право власності на земельні ділянки прем’єр презентувала на розширеній нараді з працівниками Державного комітету земельних ресурсів та працівниками сфери землеустрою.

"Я хочу щоб ми різко, докорінно і швидко змінили це враження про всю систему, яку представляє сьогодні Держкомзем, земельний кадастр і так далі, – каже Юлія Тимошенко. – Ми знаємо, що за останні 10 років створена потужна система приватних структур – "прилипал" до державних органів влади, які в гарному темпі качають з людей гроші за кожен крок, за кожну деталь, яку люди мусять отримати, спілкуючись з потужним апаратом надання права на землю ".

Політичні опоненти та преса оцінили земельний проект Тимошенко як нездійсненний. Мовляв, для цього немає ані необхідних коштів, ані ресурсів. Натомість це має допомогти Юлії Тимошенко у боротьбі за голоси селян на президентських виборах. До речі, на нараду до Києва з усіх областей звезли не лише працівників Держкомзему, але й журналістів.

Проте прем’єр відкинула критичні коментарі, а також розповіла про відповідальність за зрив програми: "У нас такі повідомлення від людей є, що голова сільської ради сказав: "Ми цим не займаємося, їдьте до Києва". До Києва поїдуть не люди! До Києва у відповідному супроводженні поїдуть такі чиновники, в тому числі, якщо вони є головами сільських рад, які будуть саботувати цей процес. Ми дуже добре знаємо, як управитися з такими людьми", – заявила Юлія Тимошенко.

Задля виконання програми Юлія Тимошенко та керівництво Держкомзему пообіцяли збільшити кількість працівників галузі. Провідний експерт з земельних питань аналітико-дорадчого центру ООН в Україні Микола Кобець вважає, що у такі стислі терміни це не дасть позитивного результату. "Де взяти фахівців – їх же нема! – каже експерт. – Студентів поставити на такі речі?... Ці люди мають мати досвід і геодезичних робіт, і юридичну, бодай початкову, освіту...".

Звертаючись до працівників земельної галузі, Юлія Тимошенко закликала подолати "земельну мафію". До того ж раніше закликав і Президент Віктор Ющенко. Наприкінці минулого року він звинуватив депутатів з фракції БЮТ у причетності до незаконних оборудок із землею на Київщині. Проте Генпрокуратура не знайшла підстав для того, аби зробити подання на притягнення депутатів-бютівців до відповідальності, повідомляє Радіо Свобода.


КОЛОМИЯ
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1026 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0