Середа, 24.04.2024, 03:03 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Вересень » 10 » Віддайте за землю гроші в казну
15:29
Віддайте за землю гроші в казну
Головний податківець міста провів зустріч з головами сільрад, що входять до складу Івано-Франківська.Особливістю територіального устрою м.Івано-Франківська є те, що до його складу входять 5 сільських рад, а саме: Угорницька, Вовчинецька, Микитинецька, Хриплинська та Крихівецька.

Працівниками ДПІ в м. Івано-Франківську було досліджено питання земельних відносин на територіях цих сільських рад та повноти надходження від них до бюджету орендної плати за користування землею. Також проведено аналіз надходжень від інших податків і зборів, повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Цей аналіз довів наявність в сільських радах низки невирішених питань, що потребували термінового втручання посадових осіб органів виконавчої влади, райдержадміністрації та податкових органів. З цього приводу начальник ДПІ в м.Івано-Франківську Ярослав Кравців зустрівся з головами сільських рад, щоб обговорити ряд важливих питань по наповненню місцевих бюджетів, вжиттю заходів по приведенню умов договорів оренди землі державної та комунальної власності у відповідність до вимог діючих регуляторних актів. Зокрема, йшлося про перегляд існуючих договорів оренди відповідно до Закону України "Про оренду землі", згідно з яким річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може бути меншою трикратного розміру земельного податку та перевищувати 12% їх нормативної грошової оцінки.

Договори оренди, складені без врахування змін нормативно-грошової оцінки землі, які відбулись 10.07.2008р., внаслідок заниження розмірів орендної плати за землю призводить до втрат доходів сільських рад. Крім того, за результатами звірки даних, відображених у статистичній звітності за формою № 6-зем, з даними податкових розрахунків по платі за землю, яку постійно проводять працівники ДПІ в м.Івано-Франківську, виявлені випадки завищення та заниження площ, які використовуються юридичними особами на території всіх сільських рад на умовах постійного та тимчасового користування. З метою правильності визначення об’єкта оподаткування головам сільських рад було запропоновано здійснити звірку та надати копії документів, які б підтвердили законність землекористування окремих юридичних осіб та в подальшому врахувати результати цієї звірки при складанні статистичної звітності.

Під час зустрічі також було піднято питання оформлення права користування землею новими власниками земель ліквідованих підприємств та підприємств-банкрутів, що дасть можливість залучити додаткові надходження до сільського бюджету.

Ярославом Кравцівим також було наголошено, що нові власники - юридичні особи при нарахуванні земельного податку за придбані у громадян земельні ділянки, які використовувались для ведення особистого селянського господарства, повинні врахувати їх нинішнє функціональне використання. При цьому він зазначив, що використання земель зі зміною їх цільового призначення можливе лише за рішенням органу місцевого самоврядування та отриманням державного акту на земельну ділянку.

На зустрічі також було піднято питання виявлення безхазяйного майна громадян, які здають майно в оренду та надають інші послуги без державної реєстрації, розміщення несанкціонованої зовнішньої реклами, парковок автомобілів на території сільських рад, та інформування про це податківців. Працівники податкової служби також звернулись до голів сільських рад з проханням провести ряд заходів з метою погашення податкового боргу, зокрема по платі за землю та орендній платі за землю. Податківці сподіваються, що такі спільні заходи дозволять краще адмініструвати місцеві податки і збори, відшукати резерви по збільшенню надходжень до місцевих бюджетів усіх рівнів.


Коломия ВАБ Портал
Категорія: Регіональні новини | Переглядів: 1146 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0