Четвер, 25.04.2024, 06:40 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Листопад » 4 » Уряд планує відмінити безоплатну приватизацію землі?
11:07
Уряд планує відмінити безоплатну приватизацію землі?

Уряд України своїм розпорядженням від 26 жовтня 2011 року затвердив План дій з проведення земельної реформи та створення прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення. З текстом розпорядження можна ознайомитися тут.

Цікаво, що серед проектів НПА, які необхідно розробити, є і проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відміни безоплатної приватизації земельних ділянок.

Зрозуміло, що механізм безоплатної приватизації несумісний із ринковими відносинами та раціональним господарюванням на землі. Крім того, це величезний корупційний "ресурс", якій активно використовувався і використовується в Україні.

В той же час його відміна може бути несумісною із нормами Конституції, які забороняють звужувати обсяг прав громадян. Можливо, обійти цю заборону можна за допомогою певного компенсаційного механізму.

Відповідний проект закону Мінагрополітики і Держземагентство зобов"язані розробити до серпня 2012 року.

Невідомо, який буде перебіг подій, але вже з упевненністю можна прогнозувати, що наразі корупціонери від землі, від місцевого самоврядування та місцевої виконавчої влади зчинять неабиякий ажіотаж і галас, закликаючи людей скоріше і щедріше оплачувати їх послуги, "поки не почалося".

Але повторимо, що доля відповідного законопроекту в Парламенті та закону у Конституційному Суді є непрогнозованою і непередбачуваною. Час покаже; а поки час показуватиме, урядове рішення від 26 жовтня 2011 року працюватиме на користь корупціонерів і шахраїв.

ІРЦ "Реформування земельних відносин в Україні"
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1377 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0