Субота, 20.04.2024, 18:06 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Грудень » 9 » Щодо відчуження успадкованих с/г ділянок іноземцями
10:28
Щодо відчуження успадкованих с/г ділянок іноземцями
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

Л И С Т

09.06.2009 N С-14667-23

<...>

Щодо надання роз'яснення


Міністерство юстиції розглянуло Ваше звернення щодо надання роз'яснення стосовно необхідності відчуження іноземною громадянкою земельної ділянки сільськогосподарського призначення, набутою нею у власність у 2002 році за часів, коли вона мала громадянство України, та в межах повноважень повідомляє.


Згідно з частиною першою статті 3 Земельного кодексу України відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Частиною четвертою статті 22 Земельного кодексу України встановлено, що землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземним громадянам, особам без громадянства.

Також частиною другою статті 81 цього Кодексу дозволяється іноземним громадянам та особам без громадянства набувати права власності на земельні ділянки лише несільськогосподарського призначення.

Водночас частиною четвертою статті 81 Земельного кодексу України допускається можливість отримання такими особами земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення у спадщину, але з умовою їх наступного відчуження.

Так, згідно з зазначеною частиною статті 81 цього Кодексу землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземними громадянами, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

Особливостей (уточнень) щодо розпорядження земельними ділянками сільськогосподарського призначення особами, які отримали у власність ці ділянки за часів перебування у громадянстві України, а згодом змінили таке громадянство, статті 22, 81 та ін. Земельного кодексу України не містять.

Разом з тим слід зазначити, що статтею 145 цього Кодексу встановлено вимогу припинення права власності на земельну ділянку особи, якій земельна ділянка не може належати на праві власності.

Так, відповідно до статті 145 Земельного кодексу України, якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка за цим Кодексом не може перебувати в її власності, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права. У випадках, коли земельна ділянка цією особою протягом встановленого строку не відчужена, така ділянка підлягає примусовому відчуженню за рішенням суду. Особа, до якої переходить право власності на земельну ділянку і яка не може набути право власності на землю, має право отримати її в оренду.

Згідно зі статтями 147, 150 Конституції України офіційне тлумачення Конституції України та законів України належить до повноважень Конституційного Суду України.

Стосовно практики застосування земельного законодавства і здійснення державного контролю за використанням та охороною земель (дотримання цього законодавства) зазначаємо, що згідно з статтею 15 Земельного кодексу України здійснення відповідного державного контролю та забезпечення реалізації державної політики у сфері земельних відносин належить до повноважень центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів (Держкомзему).

Заступник Міністра А.Й.Богдан

Надруковано: "Мала енциклопедія нотаріуса", N 5, 2009

Моя Земля: зверніть увагу: жодної згадки про мораторій. Ми вважаємо таку позицію правильною. На жаль, багато нотаріусів, суддів, прокурорів і працівників органів земельних ресурсів вважають, що на такі випадки поширюється мораторій. Можемо дати цьому лише одне пояснення: про всяк випадок.


  ІРЦ "Реформування земельних відносин в України", 2009
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1601 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0