Четвер, 25.04.2024, 21:07 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Жовтень » 9 » Щодо ситуації з видачею державних актів на право власності на земельні ділянки
11:50
Щодо ситуації з видачею державних актів на право власності на земельні ділянки
Президент України Віктор Ющенко 4 серпня 2009 року звернувся до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з вимогою невідкладно вжити заходів для підвищення ефективності та прозорості роботи державних земельних органів та недопущення зловживань при оформленні та видачі бланків державних актів на право власності на землю, прийняти нормативно-правові акти, необхідні для спрощення та здешевлення процедури виготовлення землевпорядної документації та оформлення громадянами права власності на земельні ділянки, а також забезпечити щомісячне інформування громадськості про результати врегулювання порушених проблем.

Підставою для такого звернення є численні порушення реалізації прав громадян у зазначеній сфері.

Вже більше місяця Уряд робить гучні заяви та проводить численні наради, однак завдання Президента України не вирішується. Одна з причин – безсистемність роботи Уряду у цій сфері, про що свідчить наступне.

5 серпня 2009 року Уряд прийняв постанову №844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році», якою затверджено Порядок безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки та Порядок використання у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду для цих заходів. Окрім того, постановою заборонено стягувати з громадян України плату за оформлення та видачу державних актів, а також передбачено на зазначені цілі із Стабілізаційного фонду на безповоротній основі 5,95 млрд. гривень.

9 вересня 2009 року Уряд прийняв постанову №951, якою зменшив у 12 разів видатки з державного бюджету на безоплатне виготовлення державних актів для громадян України – до 0,5 млрд. грн.

11 вересня 2009 року відбулась чергова нарада за участю Прем’єр-міністра України із зазначеного питання, на якій обговорювався механізм реалізації обіцянок Уряду, який передбачає наступне: населення подає заяви на отримання держактів до місцевих рад (до заяви додаються копія паспорта, копія ідентифікаційного номеру та документу, що посвідчує право громадянина на земельну ділянку); держакт видається протягом 30 днів з дати подання заяви.

Беручи до уваги те, що за оцінками експертів собівартість робіт державних підприємств, які мають ліцензію на проведення робіт із землеустрою, становить 800 грн., а вартість бланка та його реєстрації в автоматизованій системі ДЗК складає 55 грн., запланованої суми Державного бюджету вистачить на оформлення та видачу 555 тисячам громадян державних актів замість 7 мільйонів, про що заявлялось раніше.

Пояснення цьому може бути два – або Уряд планує виготовити менше 8% державних актів, а це означає, що 6,5 млн. наших громадян залишаться обманутими, або реальна вартість державних послуг по проведенню робіт з землеустрою та виготовленню актів є значно нижчою, аніж та, за якою заплатив мільйон громадян, котрі оформили такі акти протягом минулих двох років. Таким чином, ці громадяни були вимушені переплачувати за оформлення державних актів у 12 разів.

Також постановою від 5 серпня 2009 р. №844 не визначений порядок відшкодування громадянам витрат, які уже оплатили вартість робіт за виготовлення техдокументації, але ще не отримали державний акт (250 тис. громадян оплатили послуги ліцензіатів на понад 200 млн. грн.)

Крім проблем із фінансовим забезпеченням безоплатного виготовлення актів на землю, Кабінет Міністрів України не врахував інтереси селян, котрі отримали землю як пай у результаті ліквідації колгоспів. Зокрема, лише в Житомирській області не розпочато роботу з виготовлення 42521 технічних документацій із землеустрою з розробки державних актів, а невиданими є 50496 державних актів. У Луганській області аналогічно не підготовлено 20896, Волинській – 32376 техдокументації. Крім того, у зазначених областях до цього часу не видано більше півмільйону підготовлених державних актів на земельні ділянки - паї.

Також зазначена постанова Уряду залишила осторонь питання виготовлення для громадян України державних актів на земельні ділянки, які знаходяться за межами населених пунктів, з використанням їх для ведення особистого селянського господарства та дачного будівництва. Таких громадян налічується близько 1 млн., а ще відносно 900 тис. громадян взагалі не оформлено технічну документацію для виготовлення державного акта на земельну ділянку.

Водночас, необхідно зазначити, що рішення Уряду прийняті виключно на 2009 рік, тоді як безоплатна приватизація земель державної та комунальної власності триватиме і в майбутньому.

Таким чином, замість системного підходу до вирішення актуальних проблем земельних відносин, Уряд приймає «точкові», націлені на швидкий та нетривалий ефект, сумнівні щодо перспективності рішення, зокрема:

Рішення Уряду є черговим обманом людей, оскільки лише 8% громадян отримають дозволи на отримання державних актів на право власності на земельні ділянки.

Посилюється соціальна несправедливість – за незрозумілими принципами створюються привілейовані категорії осіб, а питання тих, хто сплатив гроші за оформлення акту, селян та громадян, що мають ділянки за межами населених пунктів – ігноруються.

Дія рішень Уряду розповсюджується лише на 2009 рік, тоді як приватизація земель державної та комунальної власності триватиме і в майбутньому.

Продовжується практика прийняття Урядом непродуманих рішень, які, на перший погляд, спрямовані на покращення соціально-економічної ситуації в країні та підвищення добробуту всіх громадян. Однак на практиці виявляється, що скористатися урядовими «подарунками» може лише незначна частка громадян. Така ситуація склалася з виплатою заощаджень – попри обіцянку виплатити їх протягом двох років, 6,4 млн. громадян досі очікують першої виплати «юліної тисячі». Безкоштовне житло зможуть отримати (і то лише у випадку повної реалізації цієї ініціативи) лише 6 тис. сімей з понад 1,3 млн. сімей, що сьогодні знаходяться в черзі на поліпшення житлових умов. У кращому випадку 500 тис з 7 млн. громадян отримають земельні акти.
Натомість коаліція у Верховній Раді, очолювана Прем’єр-міністром, гальмує прийняття прозорих рішень для запровадження повноцінного ринку землі – законів про державний земельний кадастр та ринок землі в Україні.
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1111 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0