Середа, 24.04.2024, 21:26 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Серпень » 23 » Щодо роз'яснень земельного законодавства в частині міни земельних ділянок
16:49
Щодо роз'яснень земельного законодавства в частині міни земельних ділянок
Підпунктом «б» пункту 15 Перехідних положень Земельного кодексу України (надалі – ЗКУ) до набрання чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель, але не раніше 1 січня 2012 року, не допускається купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.

Частиною першою статті 9 Цивільного кодексу України передбачено, що положення цього Кодексу застосовуються до врегулювання відносин, які виникають у сферах використання природних ресурсів та охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства.

До регулювання правовідносин, що виникають при укладенні договорів міни, застосовуються положення параграфу 6 Цивільного кодексу України.

Відповідно до статті 715 Цивільного кодексу України за договором міни (бартеру) кожна зі сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар. Кожна зі сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін. Договором може бути встановлена доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості. Право власності на обмінювані товари переходить до сторін одночасно після виконання зобов’язань та передання майна обома сторонами, якщо інше не встановлено договором або законом. Договором може бути встановлений обмін майна на роботи (послуги). Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору міни.

Відповідно до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Враховуючи викладене вище, укладення договорів міни відповідно до Цивільного кодексу України не суперечить діючому земельному законодавству.

Державний комітет України із земельних ресурсів


Коментар Моя Земля:  зверніть увагу, що підпункт "б" пункту 15 Перехідних положень ЗКУ використовує термін "обмін земельної ділянки на іншу земельну ділянку", в той час як Положення ЦКУ, на які посилається служба, ведуть мову про міну. Нагадаємо, що земельне законодавство, крім режиму міни, знає спеціальний режим - "обмін земельними ділянками", врегульований ст.14 ЗУ "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)". Терміни "міна" та "обмін" не виключають одне одного, можна сказати, що обмін є різновидом міни, який передбачає міну "земельної ділянки, яка знаходиться всередині єдиного масиву, що використовується спільно власниками земельних ділянок чи іншими особами для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, .... на іншу земельну ділянку на межі цього або іншого масиву". Вважаємо, що п.п. "б" п.15 Перехідних положень, що дозволяє "обмін", має на увазі саме такий різновид міни, а не міну в широкому сенсі.

Категорія: Законодавство | Переглядів: 2915 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 5.0/1