П'ятниця, 26.04.2024, 20:03 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Квітень » 16 » Результати ревізії фінансово-господарської діяльності Державної служби геодезії, картографії та кадастру
12:18
Результати ревізії фінансово-господарської діяльності Державної служби геодезії, картографії та кадастру
Державною контрольно-ревізійною службою у плановому порядку проведено ревізії фінансово-господарської діяльності Державної служби геодезії, картографії та кадастру (далі – Служба) та підпорядкованих їй установ і підприємств (далі – Підприємства), які входять до сфери управління Міністерства охорони навколишнього природного середовища України (далі – Мінприроди) за 2007-2009 роки.

Проведеними ревізіями виявлено фінансових порушень майже на 71,8 млн грн, з них порушень, що призвели до втрат, на суму понад 19,4 млн грн та інших порушень, що не призвели до втрат, – на 52,4 млн гривень.

Унаслідок відсутності з боку ДП «Укркартгеофонд» та Служби належного контролю за дотриманням розцінок, передбачених технічними проектами, Підприємствами при виконанні робіт завищувалась їх вартість, що призвело до зайвого використання коштів державного бюджету на загальну суму понад 3,8 млн гривень.

Приміром, Поліським державним підприємством геодезії, картографії та кадастру (м. Житомир) на порушення п. 1 ст. 193 Господарського Кодексу України та п. 9, 10 постанови КМУ від 01.03.2007 № 345 при створенні та оновленні топографічних карт завищено обсяги та вартість польових робіт із планової прив’язки аерофотознімків на суму 0,4 млн гривень.

ДП «Донецький обласний геодезичний центр» через завищення обсягів нівелювання на об’єкті «Донецьк-геомережа» зайво отримано та використано коштів державного бюджету у сумі 0,3 млн гривень.

Масового характеру набули випадки надання Підприємствами з порушенням норм чинного законодавства різного роду благодійних допомог та безвідсоткових позик працівникам, яких упродовж обревізованого періоду було виплачено на 1 млн гривень.

Зокрема, ДП «Східгеоінформ» (м. Харків) на порушення п. 9 ст. 75 Господарського кодексу України, не дотримуючись фінансового плану щодо розподілу прибутку, надало благодійних допомог стороннім особам на суму 0,2 млн гривень.

За відсутності у Статуті та Колективному договорі норм щодо надання безвідсоткових позик ДНВП «Укрінжгеодезія» (м. Київ) надало своїм працівникам таких позик на 0,1 млн гривень.

Через неоприбуткування Підприємствами за даними бухгалтерського обліку необоротних активів їх вартість було штучно занижено більш як на 5 млн гривень.

Лише ДП «Укргеоінформ» (м. Київ) з недотриманням п. 16 Стандарту бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 № 92, та власного наказу про облікову політику, не привівши до справедливої вартості основні засоби, занизило в бухгалтерському обліку їх вартість на 3,9 млн гривень.

Унаслідок порушення нормативно-правових актів із державних закупівель Підприємствами без тендерних процедур придбано товарів, робіт і послуг на 29,3 млн гривень.

Суттєві порушення встановлено при виконанні Підприємствами постанов КМУ від 05.08.2009 № 844 та від 21.10.2009 № 1112 щодо безоплатного виготовлення громадянам актів на право власності на земельні ділянки за рахунок Стабілізаційного фонду.

Зокрема, упродовж листопада-грудня 2009 року з державного бюджету було виділено та 16-ма Підприємствами використано 20,9 млн грн асигнувань для виготовлення близько 186 тисяч комплектів технічних документацій (із розрахунку 113,16 грн за один комплект).

Водночас ними за визначений період фактично виготовлено лише 20,3 тис. технічних документацій, або близько 11 % від передбачених, на що використано тільки 2,5 млн гривень.

Залишок невикористаних станом на 01.01.2010 бюджетних коштів відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 № 1511-р перераховано Підприємствам у вигляді авансу для виготовлення ними у 2010 році громадянам технічної документації із землеустрою.

Водночас, як встановлено ревізіями, авансування таких робіт у багатьох випадках здійснювалось без наявності підтвердних документів (укладених договорів та актів виконаних робіт).

Ревізією Кіровоградського відділення ДП «Укргеоінформ» (м. Київ) фактично підтверджено лише 200 договорів, замість 63 тис. штук, відображених ним у реєстрі зобов’язань, поданому до органів Держказначейства, внаслідок чого це підприємство на порушення ст. 51 Бюджетного кодексу України, п. 12.3 наказу Держказначейства України від 25.05.2004 № 89 зайво отримало із державного бюджету передоплати на суму 7,1 млн гривень.

Аналогічні випадки на суму близько 7,8 млн грн виявлено у Донецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Полтавській, Сумській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

Загалом із 20,9 млн грн, виділених Підприємствам Служби для виконання постанов № 844 та № 1112, майже 14,9 млн грн, або 73 %, проавансовано без наявності підтвердних документів.

Крім того, затверджена Кабінетом Міністрів України сума компенсації за виготовлення технічної документації до державного акта на право власності на земельну ділянку у розмірі 113,16 грн не покриває всіх витрат державних підприємств на її виготовлення.

Адже на сьогодні ринкова вартість технічної документації в середньому по Україні становить близько 750 гривень.

Отже, реалізація Кабінетом Міністрів України та Держкомземом постанови № 844 здійснювалася не лише за кошти державного бюджету, а й державних підприємств, що негативно позначилось на їх загальному фінансовому стані.

Лише ДНВП «Полтавський геодезичний центр» понесено зайвих витрат на такі цілі на суму близько 0,7 млн гривень.

Аналогічні випадки майже на 1,0 млн грн виявлено у підприємств Сумської та Херсонської областей.

Усього Підприємствами Служби понесено непродуктивних витрат на 2,5 млн грн, що вплинуло на перетворення їх зі стану прибуткових у попередні роки на збиткові у 2009 році.

За результатами ревізій усунено фінансових порушень майже на 5,9 млн грн. Наразі складено протоколів про адміністративну відповідальність на 52 посадові особи. Сім матеріалів ревізій передано до правоохоронних органів.
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1464 | Додав: defaultNick | Рейтинг: 0.0/0