Четвер, 25.04.2024, 11:04 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2015 » Березень » 6 » Раді пропонують встановити мораторій на "дерибан землі"
11:10
Раді пропонують встановити мораторій на "дерибан землі"
Парламент може заборонити до 1 січня 2016 року відчуження земельних ділянок державної чи комунальної форми власності, які знаходяться за межами населених пунктів, а також їх передачу в користування, оренду або суборенду строком понад 3 роки.

Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат, член політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко.

За його ініціативи та народних депутатів Борислава Берези, Володимира Парасюка, Ігоря Луценка та Ірини Суслової (політична партія "ВОЛЯ) був зареєстрований законопроект №2291, яким передбачається внести відповідні зміни до Земельного кодексу.

Зокрема, документом пропонується доповнити Розділ Х "Перехідні положення" пунктом такого змісту:

"До 1 січня 2016 року забороняється відчуження земельних ділянок державної чи комунальної форми власності, розташованих за межами населених пунктів, а також передача таких земельних ділянок в користування, оренду, суборенду строком понад 3 роки".

За словами Дерев'янка, у той час, коли держава переживає досить складні часи, деякі посадовці, користуючись своїм службовим положенням, здійснюють розбазарювання земель, розташованих за межами населених пунктів. Зокрема, нардеп апелює до діяльності Держземагентства.

Він наголошує, що сьогодні відчужено десятки тисяч гектарів земельних ділянок державної та комунальної власності, що знаходяться поза межами населених пунктів, але відповідальність за це ніхт не поніс. Дерев'янко також заявляє, що прокуратура та міліція не захищають інтереси місцевих громад — усунулись від виконання обов'язків і дають формальні відписки.

"Ми всі уже знаємо про корупційні схеми Держземагентства. Такі схеми активно почали впроваджуватися з 1 січня 2013 року. І зараз місцеві громади, місцеві органи самоврядування взагалі не приймають рішення щодо земель поза межами населених пунктів. Земля за рішенням чиновників роздається фактично безкоштовно приватним особам або видається у величезних обсягах юридичним особам в оренду. І громади нічого не отримують, тож страждають місцеві бюджети", — наголосив він.

Тому, за його словами, зараз існує об'єктивна необхідність у запровадженні мораторію на відчуження земель державної та комунальної власності та обмежень щодо їх оренди.

Це треба робити сьогодні, каже Дерев'янко, по-перше, щоб ці землі з одного боку — не стали предметом розкрадання чи дерибану у разі, якщо це питання буде вирішене на користь місцевих громад. По-друге — щоб припинити ті ганебні дії, які продовжують здійснюватися в рамках Держземагентства.

Як відомо, місцеві ради розпоряджались землями у своїх межах до 2002 року, коли на хвилі консолідації повноважень Леоніда Кучми це право перейшло до районних держадміністрацій. В 2013 році повноваження були далі передані Держземагентству.

У розпорядженні Держземагентства опинилось понад 10 млн га. переважно сільськогосподарських земель.

Раніше у Верховній Раді також був зареєстрований законопроект №1159, який передбачає передачу прав розпорядження державними землями — близько 10 млн га — від Держземагентства до місцевих громад. Документ так і не був винесений на голосування.

Правда.if.ua
Категорія: Законодавство | Переглядів: 848 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0