Середа, 08.05.2024, 06:55 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Червень » 18 » Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив скасувати 83,7% ліцензованих видів робіт та 23% дозвільних документів
15:52
Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив скасувати 83,7% ліцензованих видів робіт та 23% дозвільних документів
Сьогодні сталася революція у сфері ліцензування – голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський 
Держкомпідприємництво продовжує реальну дерегуляцію підприємницької діяльності, на необхідність впровадження якої вказують Президент Віктор Янукович та прем’єр-міністр Микола Азаров.

Голова Кабінету Міністрів сьогодні доручив скоротити на 83,7% кількість ліцензованих видів робіт, а також скасувати 56 дозволів, 10 – замінити деклараціями, ще 15 привести у відповідність до законодавства. Таке рішення було ухвалене на нараді міністрів і голів центральних органів виконавчої влади під головуванням Миколи Азарова. 

Разом із раніше розробленим Держкомпідприємництвом та схваленим урядовим комітетом з економічних питань законопроектом, що на 31% скорочує перелік ліцензованих видів господарської діяльності, загалом кількість ліцензованих видів робіт скоротиться на 93,9%. Тобто із нинішніх 2268 ліцензій залишиться 138. 

«Це революція у сфері ліцензування. Ми за дорученням Прем’єр-міністра підготували наші пропозиції – які ліцензовані види робіт і дозвільні документи варто скоротити. І на нараді вольовим рішенням всі наші пропозиції були прийняті. Попередній Уряд про це багато говорив, але кількість дозвільних документів при ньому лише збільшувалася. Миколі Азарову вдалося змінити цю ситуацію», – заявив голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський.

До першого вересня всі органи виконавчої влади мають привести свою нормативну базу у відповідність до пропозицій Держкомпідприємництва. Також прем’єр-міністр доручив зробити аналіз дозволів, що видаються місцевими органами влади та підготувати пропозиції для подальшого врегулювання ситуації. 

За словами Михайла Бродського, лише за останні 2 роки сфера ліцензування безпідставно розширилася майже на 60% - на 837 видів робіт (зі 1431). Перш за все, у сферах будівельної діяльності введено 700 додаткових видів робіт (навіть на фарбування стін або поклейку шпалер потрібна ліцензія), утилізації військової техніки – 714, медичної практики – 165, пошуку корисних копалин – 84 і т.д. До того ж Держкомпідприємництво з’ясувало, що органи ліцензування видають ліцензії не лише на окремі види робіт, а інколи і на окремі спеціальності або на окремий продукт.

«Ми відкрили для бізнесу нову широку дорогу. Розпочати свою справу тепер буде легше і дешевше. До того ж реалізація тільки цих наших пропозицій дозволить Україні піднятися у рейтингу Світового банку Doing bussines на 20-24 позиції відразу », – відзначив Михайло Бродський.

Нині у рейтингу Doing bussines, який визначає легкість ведення бізнесу у 183 країнах, Україна посідає 142 місце. 

Довідково: На даний час до 78 видів діяльності, що підлягають ліцензуванню згідно із законом, штучно через ліцензійні умови додано ліцензування ще й 2268 видів робіт. 

Нині в Україні діють 227 дозволів, необхідність одержання яких визначена законом. Кількість документів, що мають ознаки документів дозвільного характеру та встановлені власними рішеннями та наказами органів влади всіх рівнів, наближається до нескінченності. 

Кількість видів робіт, що відносяться до видів господарської діяльності, 
які підлягають ліцензуванню

Орган ліцензування
Назва виду діяльності
Кількість робіт згідно кодифікатора
Скороченя видів діяльності
Кількість видів робіт після скорочення
Держкомзем
Проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт
30
17
13
Укргеодезкартографія
 Виконання топографо-геодезичних, картографічних робіт
48
34
14


Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1368 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0