Четвер, 25.04.2024, 05:30 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Грудень » 28 » Пoле болить?..
20:58
Пoле болить?..
Питання землі нині, образно кажучи, гаряче й актуальне на всіх рівнях.

Про це засвідчив і лист до редакції з Івано-Франківської області. Автор, який підписався "М. І. Задорожний", повідомляє, що у Снятинському, Коломийському, Тлумацькому та інших районах на середину осені всупереч постановам уряду не видали людям жодного безоплатного акта права власності на землю. Ще й, мовляв, усім сільським радам повернули документацію на виготовлення актів, бо нема коштів на проведення відповідних робіт.

Тим, хто звертався за послугою, радили не вказувати на заявах дати, щоб потім датувати їх на свій смак, не нести відповідальності і казати, що заява була подана пізно. Одне слово, продовжує автор, чиновники чинять різні перешкоди, щоб усіляко затягнути видачу актів та після виборів, як щось зміниться, вимагати за виготовлення актів по дві тисячі гривень.

Йдеться у листі й про те, що в області наче спеціально подробили землю на окремі малі ділянки, щоб оформляти кілька приватизаційних актів. Це відповідно додатковий клопіт та витрати...

Ніби спеціально так робилося, скаржиться автор. Сподівалися на плату, а тепер треба безплатно, то й всіляко опираються виконанню постанови Кабміну від 5.08.2009 р. N 844, мотивуючи це відсутністю коштів на виконання робіт, нереальністю термінів, неукомплектованістю штатів землевпорядників і бажанням нашкодити Прем'єр-міністрові у передвиборчій кампанії.

Аби дізнатися на чийому боці правда, звернулися до фахівців - працівників Головного управління Держкомзему в Івано-Франківській області. Його прокоментував заступник начальника головного управління Дмитро СТЕФІНКО.

- Питання оформлення та видачі державних актів на землю нині є не безпроблемним.

За темпами безоплатного оформлення і видачі державних актів громадянам Івано-Франківська область входить у першу п'ятірку по Україні.

По області на виконання вищеназваної постанови уряду до 21 жовтня цього року було виготовлено 9039 державних актів. Видано громадянам 6317, у тому числі в Снятинському районі - 257, Тлумацькому - 310, Коломийському - 706 державних актів.

На 18 грудня цього року виготовлено 27800 державних акти, з них майже 25 тис. видано.

Щодо заяв та дат у заявах громадян, повернення пакета документів на виготовлення державних актів.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів та Регламенту організації безоплатного оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів права власності на земельні ділянки, затвердженого головою Держкомзему від 27 серпня цього року, для одержання державного акта громадянин - заявник або уповноважена ним особа подає відповідну заяву до районного (міського) управління (відділу) Держкомзему. Однак подають її через орган місцевого самоврядування, який здійснює організований прийом та передачу таких заяв до територіального органу Держкомзему за актами приймання-передачі.

Підставою для укладання договору на виготовлення технічної документації державного акта права власності на земельну ділянку та договору на виготовлення та державну його реєстрацію буде саме заява громадянина до органу, який укладає такі договори. Якщо заява буде подана органу місцевого самоврядування і звернена саме до нього, у територіального органу Держкомзему не буде підстав для повернення документів та внесення будь-яких виправлень.

Щодо дат укладання заяв, то вимога не вказувати дати в заявах на безоплатне оформлення і видачу державних актів є неправомірною.

Терміни виготовлення та видачі держактів громадянам, що передбачені цією постановою, необгрунтовано стислі, не враховано, зокрема, специфіку гірської області, її важкодоступність, віддаленість населених пунктів. Важливим чинником при проведенні таких робіт є відповідні погодні умови.

Доведена кошторисна вартість на виготовлення одного державного акта для проектних організацій є збитковою, внаслідок чого Інститут землеустрою та філія Центру ДЗК боргують своїм працівникам заробітну плату.

У районних територіальних органах Держкомзему, у ДП "Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" та Івано-Франківській регіональній філії ДП "Центр державного земельного кадастру" не вистачає комп'ютерної техніки, принтерів, немає коштів на їх придбання, оскільки їх надходження передбачене лише після видачі державних актів громадянам.

Не враховано і те, що часто є невідповідність розмірів земельних ділянок у земельно-господарському обліку сільських, селищних, міських рад їх фактичним розмірам, і при проведенні їх інвентаризації виникає потреба прийняття додаткових рішень органами місцевого самоврядування на уточнення площ.

Наведені чинники, звичайно, уповільнюють виконання постанови уряду. Позитиву в роботі фахівцям землеустрою додала постанова Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2009 р. N 1112.

Роботи з безоплатного оформлення і видачі державних актів продовжено і на наступні роки, вартість розроблення технічної документації із землеустрою та складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, збільшено майже втричі. A територіальними органами Держкомзему області прийнято майже 115 тисяч заяв. Кошти, передбачені на виконання безоплатного оформлення та видачі державних актів з держбюджету, вже надійшли на спеціальний рахунок головного управління. В міру виконання робіт проводиться розрахунок за виготовлені громадянам державні акти.


Урядовий кур’єр
Категорія: Постанова уряду № 844 | Переглядів: 1147 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0