П'ятниця, 26.04.2024, 20:15 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Жовтень » 20 » Органами прокуратури проводяться перевірки додержання вимог земельного законодавства
16:32
Органами прокуратури проводяться перевірки додержання вимог земельного законодавства

Для забезпечення виконання розпорядження Президента України від 23 червня 2010 року органами прокуратури проводяться перевірки додержання вимог земельного законодавства.

Генеральною прокуратурою України протягом вересня-жовтня 2010 року проведено такі перевірки у Вінницькій, Донецькій, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Львівській та Миколаївській областях.

За їх результатами органами прокуратури порушено 13 кримінальних справ, внесено понад 50 приписів та подань про усунення порушень закону, принесено 115 протестів про скасування незаконних актів із земельних питань та пред’явлено 98 позовів.

Перевірки засвідчили, що порушення у цій сфері мають сталий характер. Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування видають незаконні акти щодо використання всіх категорій земель. Органами державного контролю не забезпечено належного контролю, що сприяє самовільному зайняттю земельних ділянок.

Зокрема, посадові особи органів місцевого самоврядування замість виконання повноважень щодо здійснення самоврядного контролю за використанням та охоронною земель безпосередньо вчиняють злочини з метою відчуження земельних ділянок державної власності.


Прокуратурою Кіровоградської області 07.10.2010 порушено кримінальну справу відносно службових осіб Новенської селищної ради Кіровського району м. Кіровограда за ознаками злочинів, передбачених за ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України, які підробили рішення сільської ради про надання гаражному кооперативу «Новий» у власність земельну ділянку площею 6 га, хоча сесією було вирішено надати її в оренду. Заподіяні збитки становлять понад 8 млн грн.

Продовжується самовільне використання суб’єктами господарювання земель для видобування корисних копалин.

Так, посадові особи ДП «Івано-Франківський облавтодор» самовільно захопили земельну ділянку площею 0,7879 га сільськогосподарського призначення з метою незаконного видобування корисних копалин – вапняку, в результаті чого державі заподіяно збитків на більш як 100 тис. грн. За цим фактом прокуратурою Тлумацького району Івано-Франківської області 05.10.2010 порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 1971 та ч. 1 ст. 364 КК України.

Подібні кримінальні справи порушено Лисичансько-Рубіжанським та Стаханово-Алчевським міжрайонними природоохоронними прокурорами Луганської області.

Перевірки з цих питань тривають.

Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Західна інформаційна корпорація

Категорія: Законодавство | Переглядів: 1059 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0