Субота, 27.04.2024, 01:44 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Серпень » 13 » Голова Держземагентства - про ринок землі, кадастр і корупцію
14:38
Голова Держземагентства - про ринок землі, кадастр і корупцію
Моя Земля: нижче ми наводимо заяви Сергія Тимченка, Голови Держземагенства, оприлюднені на офіційному сайті Агентства 8-9 серпня 2011 року.


Законом "Про ринок земель" буде запроваджено введення в обіг земель сільгосппризначення, водночас передбачається ввести чіткі обмеження на максимальну кількість земель у володінні в одних руках. У залежності від якості землі це становитиме від 900 до 2000 гектарів, - зазначив Голова Держземагентства Сергій Тимченко під час виступу на семінарі у Дніпропетровську. - Тому розмови про те, що олігархи та латифундисти масово скуповуватимуть українські чорноземи - не більше ніж розмови. Надмірна концентрація земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності окремих громадян стане неможливою. У будь-якому випадку у власності однієї особи на всій території країни не зможе бути більше 2100 га сільськогосподарських земель.

Для того, щоб запобігти монополізації земель, передбачається перекрити можливість скупки земель на підставних осіб. При угоді на більш як 150 тис. гривень необхідно буде надати декларацію про доходи та довести законність отримання коштів. Крім того, у рамках економічної конкуренції проводитимуться антимонопольні перевірки щодо родинних та інших зв"язків заінтересованих осіб.


З 1 січня 2012 року всі кадастрові процедури будуть здійснюватися за принципом "єдиного вікна". Громадянину не потрібно буде оббивати пороги різних установ та організацій, марнувати час у чергах, - зазначив Голова Держземагентства Сергій Тимченко під час брифінгу в Адміністрації Президента України. - Достатньо буде звернутися виключно до районного відділу Держземагентства, і там же протягом чітко встановленого терміну отримати потрібні документи. Виснажливі походи "по кадастр" в обласний центр або до будь-яких інших інстанцій стануть не потрібні, а особисті звернення до райвідділів Центру державного земельного кадастру з обмінними файлами, проектно-технічною документацією та "словами вдячності", як жахливий сон, назавжди залишаться в минулому.

З нового року ДП Центр ДЗК виконуватиме функцію технічного адміністратора і здійснюватиме лише заходи щодо створення та супроводу програмного забезпечення земельного кадастру, відповідатиме за технічне та технологічне забезпечення, збереження та захист даних, які містяться в Державному земельному кадастрі.

- Навіть в райземвідділі усі кадастрові функції стають суто персоніфікованими - усі дії, пов'язані з веденням Державного земельного кадастру, внесення та надання кадастрової інформації здійснюватимуть державні реєстратори. Вони вноситимуть відомості до Державного земельного кадастру (у тому числі, реєстрація земельної ділянки) та виконуватимуть замовлення громадян в термін, що не перевищує чотирнадцяти робочих днів з дня отримання відповідних документів, - зазначив Сергій Тимченко.

Законом встановлено, що витяг інформації про земельну ділянку видається заявнику в день надходження заяви, а будь-яка інша інформація - протягом 10 днів. Кожен державний кадастровий реєстратор матиме іменну печатку і систему електронного підпису і буде нести персональну відповідальність за терміни і точність кадастрової інформації. В іншому випадку на них буде накладено штраф від двадцяти до п"ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Закінчується реорганізація територіальних органів Держкомзему. Найближчим часом буде перепризначено або назначено їх нових керівників.

- Робота Держземагентства України не буде більше завуальованою, закритою. Ми переходимо в прозорий законний режим праці, а значить - ми даємо відсіч корупційним проявам та схемам, - зазначив під час робочої поїздки до Дніпропетровська Сергій Тимченко, Голова Держземагентства України.

Серед пріоритетних завдань Держземагентства України - забезпечення інфраструктури ринку земель достатньою кількістю висококваліфікованих кадрів: державних реєстраторів, ліцитаторів земельних торгів, спеціалістів з оцінки земель сільськогосподарського призначення, геодезистів, землевпорядників, наголосив Сергій Тимченко.

Кожний новопризначений керівник служби будь-якого рівня, приймаючи присягу держслужбовця, буде мати честь дати присягу громадськості навести порядок та ліквідувати корупцію.


З запровадженням ринку земель в державну власність перейде близько 10-12 млн гектарів землі: три мільйони гектарів ріллі, 5 мільйонів сільгоспугідь іншого призначення, більше 330 тисяч невитребуваних паїв та 1,8 мільйони гектарів відумерлої спадщини, - зазначив під час виступу в Дніпропетровську Голова Держземагентства України Сергій Тимченко. На Держземагентство та його територіальні органи буде покладено нові функції - бути розпорядником цієї державної власності - земель сільгосппризначення.


- Коли ми вказуємо на відкритість ринку земель сільськогосподарського призначення при його запровадженні, ми повинні розуміти, що ринок буде максимально відкритим перш за все виключно для продавця - власника землі, - зазначив під час робочої поїздки до Дніпропетровська Сергій Тимченко, Голова Держземагентства України. - Селянам відкриваються горизонти реалізації їх конституційного права власності на землю, права вільного розпорядження своїм майном. А для покупця ринок буде чітко регламентований та жорстко контролюватиметься державою, підкреслив керівник земельного відомства. Хоча ми визначаємо 1 січня 2012 року офіційним відкриттям ринку земель сільгоспугідь, зрозуміло, що певні технічні та процедурні питання його повноцінного функціонування будуть завершені до 2015 року, а стовідсоткове наповнення кадастру планується до 2020 року, повідомив Сергій Тимченко.

Категорія: Законодавство | Переглядів: 1486 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0