П'ятниця, 26.04.2024, 13:35 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Жовтень » 29 » Держкомзем поставив заслін спекуляції бланками державних актів
19:00
Держкомзем поставив заслін спекуляції бланками державних актів
Голова Держкомзему Олег Кулініч видав наказ від 26 жовтня 2009 року №558 «Про деякі питання обігу бланків державних актів на право власності на земельну ділянку». Цим наказом чітко й однозначно визначено, що обіг державних бланків здійснюватиметься тільки в системі Держкомзему, а їх заповнення – регіональними філіями ДП «Центр державного земельного кадастру». Територіальним органам Держкомзему, директорам державних підприємств, що належать до сфери його управління, заборонено передавати комплекти бланків державних актів на право власності на земельну ділянку підрозділам земельних ресурсів органів місцевого самоврядування і місцевих органів виконавчої влади, іншим стороннім юридичним і фізичним особам.

Цим наказом також затверджено чіткий Розподіл бланків між територіальними органами Держкомзему, а також визначено, що вони можуть спрямовуватися лише на забезпечення робіт з безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки та без окремого наказу Держкомзему не можуть передаватися Рескомземом АР Крим, головними управліннями Держкомзему в областях, містах Києві та Севастополі на територію іншого регіону.

Усі бланки актів, які будуть видані з порушенням вимог наказу, будуть вважатися недійсними, а щодо самих державних актів будуть ініціюватися питання про скасування їх реєстрації.



ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ІЗ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ

Держкомзем

НАКАЗ

26 жовтня 2009 року            Київ                                № 528  

Про деякі питання обігу бланків державних актів на право власності на земельну ділянку

Відповідно до наказу Держкомзему від 22.06.2009 № 325 «Про затвердження Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06.08.2009 за № 735/16751, наказу Держкомзему від 04.05.99 № 43 «Про затвердження Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди)», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04.06.99 за № 354/3647 та з метою забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 № 844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році» в частині безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки, а також недопущення зловживань в процесі обігу бланків державних актів на право власності на земельну ділянку 

НАКАЗУЮ:

1. Заборонити Голові Рескомзему АР Крим, начальникам головних управлінь Держкомзему в областях, містах Києві та Севастополі, начальникам управлінь (відділів) Держкомзему у районах (містах), міжрайонних, міжміських, міськрайонних управлінь (відділів) Держкомзему (далі – територіальні органи Держкомзему), директорам державних підприємств, що належать до сфери управління Держкомзему, передавати комплекти бланків державних актів на право власності на земельну ділянку (далі – бланки) підрозділам земельних ресурсів органів місцевого самоврядування (місцевих органів виконавчої влади) та іншим стороннім юридичним і фізичним особам.

2. Затвердити Розподіл бланків державних актів на право власності на земельну ділянку, форму яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 листопада 2008 року № 1019 (далі – Розподіл), що додається.

3. Визначити, що бланки отримані територіальними органами Держкомзему відповідно до цього Розподілу, можуть спрямовуватися виключно на забезпечення робіт з безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки (далі – державні акти) та без окремого наказу Держкомзему, не можуть передаватися Рескомземом АР Крим, головними управліннями Держкомзему в областях, містах Києві та Севастополі на територію іншого регіону.

4. У разі порушення вимог пунктів 1 та 3 цього наказу видані бланки вважаються зіпсованими, а реєстрація державних актів підлягає скасуванню в установленому законодавством порядку.

5. При виявленні бланків, які видані з порушенням вимог пунктів 1 та 3 цього наказу, територіальні органи Держкомзему зобов’язані визнати їх зіпсованими та повернути до Держкомзему у термін, що не перевищує п’яти робочих днів.

При виявлені державних актів, які видані з порушенням вимог пунктів 1 та 3 цього наказу, територіальні органи Держкомзему зобов’язані невідкладно ініціювати, в установленому законодавством порядку, скасування реєстрації таких державних актів та повернути обидва примірники державних актів до Держкомзему.

6. Посадові особи територіального органу Держкомзему, працівники державних підприємств, що належать до сфери управління Держкомзему, які порушили вимоги пунктів 1 та 3 цього наказу, зобов’язані відшкодувати вартість зіпсованих бланків відповідно до Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, затвердженої наказом Держкомзему від 22.06.2009 № 325, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06.08.2009 за № 735/16751.

7. Голові Рескомзему АР Крим, начальникам головних управлінь Держкомзему в областях, містах Києві та Севастополі забезпечити:

7.1. Особистий контроль за обігом бланків та їх заповненням відповідно до наказів Держкомзему.

7.2. Передачу бланків, отриманих відповідно до цього Розподілу, до управлінь (відділів) Держкомзему у районах (містах), міжрайонних, міжміських, міськрайонних управлінь (відділів) Держкомзему лише за наявності письмового підтвердження (із зазначенням осіб), що бланки, отримані відповідно до цього Розподілу, необхідні для забезпечення робіт з безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки.

7.3. У разі виявлення на території Автономної Республіки Крим, відповідної області, міста Києва, міста Севастополя державних актів, бланки яких не передавалися Держкомземом до відповідних територіальних органів, надання матеріалів для притягнення керівників територіальних органів Держкомзему, які здійснили їх підписання, до дисциплінарної відповідальності та ініціювання скасування реєстрації державних актів в установленому законодавством порядку.

8. Державному підприємству «Центр ДЗК»:

8.1. Забезпечити реєстрацію державних актів виключно за територіальною ознакою відповідно до цього Розподілу.

8.2. Не здійснювати реєстрацію державних актів у випадку якщо бланки:

1) отримані відповідно до цього Розподілу передавалися на територію іншого регіону;

2) заповнені відповідно до цього Розподілу не для забезпечення робіт з безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки;

3) заповнені юридичними та фізичними особами, або допущені інші порушення Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою затвердженої наказом Держкомзему від 22.06.2009 № 325, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06.08.2009 за № 735/16751.

8.3. У разі виявлення держаних актів зареєстрованих всупереч вимогам пункту 8.2. цього наказу ініціювати скасування, в установленому законодавством порядку, реєстрації державних актів, притягнення реєстратора до дисциплінарної відповідальності та не пізніше п’яти робочих днів передачі зіпсованих бланків до Держкомзему.

9. Юридичному департаменту, Управлінню кадрової роботи та державної служби, Департаменту земель несільськогосподарського призначення та землеустрою територій, у разі надходження інформації про порушення цього наказу забезпечити підготовку відповідних матеріалів щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

10. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова                                                             О.М.Кулініч

Категорія: Законодавство | Переглядів: 1804 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0