Четвер, 09.05.2024, 03:26 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Лютий » 2 » Чи можна обміняти свій земельний пай?
12:17
Чи можна обміняти свій земельний пай?
Паювання земель як правове явище з’явилося в нашій країні у 1994 році. Тоді процесу паювання зазнали сільгоспугіддя, передані у колективну власність кооперативам, КСП, акціонерним товариствам. Зазвичай, ці паї або обробляють, або здають в оренду. Проте, іноді, буває потреба поміняти свій пай. Чи можна? І як це зробити?  

Питання ми поставили директору Департаменту землеустрою Олександру Краснолуцькому.

- Чи можна продати свій земельний пай, щоб купити інший?

- Продаж паїв на сьогодні заборонено. Не можна також змінювати їхнє цільове призначення. Можна виключно успадковувати й міняти земельні ділянки, але лише на рівноцінні земельні ділянки. Ця норма передбачена для того, щоб забезпечити сталість у землекористуванні.

- Якщо, наприклад, я переїхав з одного краю села на інший. До мого паю стало далеко та незручно добиратися. І я хочу обміняти свій пай на інший – ближчий до своєї хати. Чи можна такий обмін провести?

- Так. Але обмін має здійснюватися без оплати. Адже, коли проводилося паювання земель, було передбачено, що вартість земельних ділянок членів колективного сільськогосподарського підприємства є рівною. Різною є тільки площа земельної ділянки: якщо громадянин отримав більш родючіші землі, то ділянка є меншою за розміром, якщо менш родючі, відповідно – більшу. Але вартість цих ділянок у нормативно-грошовій оцінці – однакова. Тож обмін має бути рівноцінний.

- Чи можна здійснювати обмін земельними ділянки поза межами однієї територіальної громади, наприклад, в межах районів, чи навіть областей?

- Закон цього не забороняє. Отже, обмін на рівноцінну земельну ділянку дозволений. Проте, як правило, це не легко зробити. Адже це означає, що має бути інший громадянин, який хоче переїхати саме в вашу область, у ваш район, у ваше село, й поміняти свій пай саме на ваш. Такі збіги обставин бувають не часто.


Матеріал підготовлено в рамках інформаційної кампанії проекту Світового банку "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру”.

Категорія: Законодавство | Переглядів: 1582 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0