Вівторок, 16.04.2024, 14:13 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2012 » Травень » 10 » Чат конференція. Володимир Боднарчук
10:32
Чат конференція. Володимир Боднарчук

Володимир Боднарчук

Чат ЗАВЕРШЕНО о 14:40, 04-05-2012

В.о. начальника Головного управління Держкомзему у Івано-Франківській області

- результати проведених громадських обговорень проекту Закону України «Про ринок земель»;
- доцільність законодавчого обмеження площі угідь, яку можна придбати у власність чи взяти в оренду;
- оформлення та видача державних актів на право власності на земельні ділянки громадянам взамін сертифікатів;
- підготовка технічного забезпечення повноцінного введення ринку земель сільськогосподарського призначення, зокрема Державного земельного кадастру;
- доцільність створення, цілі та функції Державного земельного банку;
- доцільність введення 1% збору за землекористування для наповнення місцевих бюджетів;
- законодавчі ініціативи Уряду, центральних органів виконавчої влади щодо реалізації земельної реформи в Україні.

Микита з клузова | пане Володимире, наше село Клузів знаходиться недалеко від Франківська. Земля трохи ще є вільна, але нам, місцевим жителям, отримати ділянку під забудову не можливо - все йде на продаж чужакам і приїжджим. до кого звернутися з офіційним листом і хто взагалі контролюю продаж ділянок під забудову: чи в нас, чи в якомусь іншому селі.
12:04
Володимир Боднарчук | Першоджерелом надання земель у власність та їх продажу, пане Микито, - є орган місцевого самоврядування, тобто сільська, селищна чи міська рада. Чинне земельне законодавство не визначає чітко, що отримати земельну ділянку в певному населеному пункті мають виключно його мешканці. Річ в тім, що до земельного управління на погодження вже приходять прийняті рішення сесій сільських рад і плани земельних ділянок, які підписані головою сільської ради і землевпорядником. Тож, якщо би, скажімо, у Клузові сільська рада прийняла рішення про надання земельної ділянки мешканцю Івано-Франківська, то жодних порушень в цьому не буде. Єдиним виходом для мешканців села, думаю, є вимагати від голови сільської ради через певний період звітувати перед громадою про прийняті рішення, надавати земельні ділянки тільки згідно генплану і відповідно до зареєстрованої у сільській раді черги. Можна піти іншим шляхом, і такі випадки вже є у області, коли сільська рада за свій кошт виготовляє документацію на весь масив, а земельні ділянки під забудову продає з аукціону. Тобто вся процедура надання та продажу земель залежить від прозорості діяльності та відкритості сільського голови та депутатського корпусу, яких ви ж самі собі вибирали.


FE - r-мер | Так що твориться зараз з мораторієм на землю? Чи дійсно настане повний розпродаж родючих, а тому і привабливих українських земель з 2013 року? І чи держава якось регулюватиме цей продаж?
12:18
Володимир Боднарчук | Минулого року власники паїв, громадські організації та фермери протестували тому, що бажали аби їхні зауваження та пропозиції були почуті у владі. В Івано-Франківській області ми організовували зустрічі із власниками паїв, сільськогосподарськими товаровиробниками та фермерами чи не в кожному селі і зібрали подані пропозиції до законопроекту «Про ринок земель», їх відправили у Держземагентство для акумулювання та подачі пропозицій у Верховну раду України. Тобто даний закон чи не єдиний за всю законотворчу історію незалежної України буде справді народним. Вся процедура його обговорення та прийняття повністю відкрита і всі кроки розгляду контролюються громадськістю. Встановлено обмеження на володіння землею в одних руках - в останній версії Закону «Про ринок земель» - не більше 100 га. Не виключено, що ця цифра може змінитися, але остаточна цифра буде прийнятною лише для ведення малого й середнього бізнесу. Також передбачається запровадити жорсткі норми, які практично унеможливлять скупку земель на підставних осіб. Законопроектом передбачається високе державне мито на спекуляцію землею - в перший рік перепродажу - 100% від нормативно-грошової оцінки землі. У результаті землю купуватимуть тільки ті, хто дійсно збирається на ній працювати, а не спекулювати. За соціологічними дослідженнями близько 10% пайовиків готові продати свою землю вже в перший рік - на ринок вийде близько 4 млн га. Стартова ціна, за оцінками різних експертів, буде вкрай низькою - близько 300 євро за гектар. Однак консолідація земель у великі масиви, розвиток агропромислової інфраструктури, підвищення якості ґрунтів інші об’єктивні фактори сприятимуть стрімкому зростанню ціни на землю сільськогосподарського призначення. Тому власникам паїв ні в якому разі не слід квапитися продавати наділи. У крайньому випадку слід зачекати встановлення вигідної ціни.


horchak | Чим експертна оцінка відрізняється від грошової оцінки землі?
12:20
Володимир Боднарчук | Постараюсь відповісти найбільш просто і доступно, не влізаючи у термінології і визначення. Експертну оцінку проводить ліцензований і сертифікований експерт і вона використовується для комерційних операцій, як то продаж, застава, іпотека і т.д. Нормативна грошова оцінка ж розробляється за замовленням органу місцевого самоврядування, має сталу ціну в залежності від масиву розташування плюс коефіцієнт за функціональне використання. Витяг про таку оцінку видається районним чи міським відділом земельних ресурсів і використовується для сплати фіскальних платежів, тобто податку, мита, орендної плати, а також як стартова ціна на конкурсі (аукціоні).


ТУР-ок(!) | підкажіть на що посилатися в позові про скасування рішення міської ради про передачу земельної ділянки?
12:26
Володимир Боднарчук | Зі змісту запитання важко сказати, про підставу до скасування рішення міської ради. Можуть бути різні причини: від надання у власність чи користування земельної ділянки, що обліковується за іншим користувачем, так звана «накладка», до порушення санітарних, архітектурних та інших норм тощо. Тому прошу Вас підійти до нашої юридичної служби для отримання безкоштовної вичерпної консультації, чи зателефонувати на номер «гарячої лінії» 0342-52-12-71.

 
ярослав | Шановний Володимире Дмитровичу, в мене виникла така ситуація - я хотів купити земельну ділянку (до 15 соток - під забудову), в рієлторських компаніях ціни на землю зашкалюють, почав звертатися безпосередньо до сільських рад - так по декуди там ще гірша ситуація, бо мало того, що земля коштує шалених грошей, так ще і в трьохіз пяти сіл, до якихя звертався, голови сльради почали вимагати хабаря.... Скажіть мені, на підставі чого визначається вартість земельних ділянок, що продаються?
12:30
Володимир Боднарчук | Ціну земельної ділянки визначає ринок і жодна державна установа на її вартість вплинути не може. Це загально відомий закон попиту і пропозиції. Звичайно, при бажанні місцевої влади, є інший не корупційний і відкритий шлях продажу «планів» - це продаж земельних ділянок під будівництво з аукціонів. При оформленні угоди звичайно використовується експертна оцінка земельної ділянки, яку проводить сертифікована та ліцензована особа - про це я вже сьогодні писав у відповіді користувачу "horchak" про види оцінок землі. Щодо вимагання від Вас хабарів у сільських радах, то рекомендую звернутися до правоохоронних органів із відповідною заявою.


хохол | от ви начальник від землі, то розкажіть, що у вас там в службі робиться? я хотів хату в селі приватизувати, пішов в БТІ, а мені там відмовили, сказали, що вони вже зараз не роблять приватизацію, бо чекають обєднання зі службою держкомзему. так я щерозумію, приватизація хати в селі - до має відношення до вас, а якщо приватизують хату в місті? або, наприклад, приватизація квартири - це тепер теж буде ваша юрисдикція?
12:37
Володимир Боднарчук | Так дійсно, з наступного року, відповідно до новоприйнятого закону «Про державний земельний кадастр» є певні зміни щодо реєстрації правовстановлюючих документів та видачі витягів у системі Держземагентства та міністерстві юстиції. Єдине, що потрібно земельникам для оформлення приватизації присадиби – це свідоцтво на право власності на будівлю, адже отримати у власність земельну ділянку може тільки власник будівлі, що на ній розташована. Щодо відмови Вам у БТІ щодо оформлення права власності на хату, мені важко відповісти її причину, оскільки вони не відносяться до нашої юрисдикції. Земельна служба та БТІ не об’єднаються.


Петро Іванович | Ріелтори говорять, що щонайменш половина земель в Карпатах була фактично продана (за різними схемами: псевдо-бартер, псевдо-оренда тощо) іноземному, переважно російському капіталу. І мораторій на продаж земель цьому не завадив. Прокоментуйте, будь ласка, наскільки це правда.
12:57
Володимир Боднарчук | Мораторій встановлений на продаж товарних сільськогосподарських земель, тобто паїв. Різноманітне надання у власність, оренду, продаж, дарування тощо НЕСІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ земель, а також земель для ведення особистих селянських господарств (ОСГ), присадиб, дач, садових ділянок не було заборонено. Первинна приватизація, звичайно, проводилась громадянам України, а вторинний ринок, за допомогою тих же ріелторів, проводиться для інших власників, в тому числі і іноземних, та є одне АЛЕ: чинним Земельним Кодексом забороняється іноземцям мати у власності сільськогосподарські землі. Якщо іноземці якимось чином все-таки отримали таку землю у власність, то вони протягом року повинні її відчужити. Якщо облдержземінспекція знаходить порушення у наданні в оренду чи у власність земель, то такі матеріали направляються в органи прокуратури.


агро | А все ж таки, чи дійсно настане повний розпродаж родючих, а тому і привабливих українських земель з 2013 року.
13:02
Володимир Боднарчук | Пригадую фразу Михайла Васильовича Вишиванюка на дане запитання минулого року. Він сказав, що коли дозволили приватизувати квартири, то що їх всі продали? Масовий продаж земель - це суто політичні гасла. Реальність, як показує соціологія, зовсім інша. У лютому цього року соціологічною службою Центру Розумкова проводилось опитування мешканців України щодо земельної політики та земельної реформи в Україні. Тільки 7,2% респондентів планують продати свою землю. Але цікаве інше – 19% хотіли би стати фермерами, 10% вести особисте селянське господарство і вирощувати сільськогосподарську продукцію на продаж, 29% - використовувати землю одноосібно для потреб сімейного господарства, 43% - будуть здавати землю в оренду і 12% очікують як буде розвиватися ситуація. Ще 18% опитуваних громадян, що не мають землі у власності, бажають її отримати і вести власне господарство. Тобто, якщо вірити соціології, то справи не такі вже і песимістичні, і українці добре знають ціну своєму найціннішому майну – землі.


Людмила Стражник | Чому досі не переглянуто ефективність використання земель на присадибних ділянках? Чи входить це до компетенції Вашої служби? Чи є методика вилучення ділянок, виділених для городів, якщо вони не обробляються? Це ж стосується наділів під будівництво. Дякую.
13:11
Володимир Боднарчук | Протягом 2011 року спеціалістами органів Держкомзему, за розпорядженням голови облдержадміністрації п.Михайла Вишиванюка, проведено 205 перевірок стану використання сільськогосподарських земель, в тому числі товарних земель; виявлено 119 порушень вимог земельного законодавства на загальну площу 4986,1064 га, які кваліфікуються як «невжиття заходів по боротьбі з бур’янами». По 124 порушеннях вжито всіх передбачених заходів впливу, при проведенні оперативних перевірок порушення усунуто. По неусунутих порушеннях матеріали направлялись до райдержадміністрацій та органів прокуратури. Договори оренди земельних часток (паїв) розірвано за рішенням судів у зв’язку з невикористанням земель та несплатою орендної плати і землі передано іншим ефективним орендарям. У селах відповідальність щодо обробітку землі стоїть на самих громадянах та місцевому самоврядуванні. ТАК, у Богородчанському, Коломийському, Тлумацькому та Калуській міській раді розірвано договори із агрофірмами площею орендованих земельних ділянок понад 1200 га. Також у Тлумацькому районі припинено право користування земельними ділянками 12 громадян згідно рішень органів місцевого самоврядування на площу 6,2 га на території Петрилівської, Бортниківської, Озерянської, Глушківської, Нижнівської сільськими радам. У Снятинському районі у зв’язку з невикористанням земель та несплатою орендної плати, за матеріалами обдержземінспеції прокуратурою ініційовано судові позови в інтересах власників паїв про розірвання договорів оренди. Зокрема рішенням суду розірвано 685 договорів оренди на площу 780,2 га. В суді на даний час розглядаються справи про розірвання ще 258 договорів оренди на площу 103га. Вилучених із землекористування 780,2 га у Снятинському районі надані в оренду не в інтересах якогось великого агрохолдингу, а їх на даний час обробляє місцеве фермерське господарство. Але вже цього року в газеті «Голос України» №50 (95300) від 20.03.2012 р. опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань здійснення державного контролю за використання та охороною земель», згідно якого держконтроль стану використання земель, в тому числі щодо невжиття заходів по боротьбі з бур’янами, покладено на Держсільгоспінспекцію.


ольга | Селяни і так збідовані, а тут кажуть, що є законопроект, яким планують обкласти землекористувача сільськогосподарських земель 1% збором. Хто і для чого його буде сплачувати? Невже держава хоче додатково обдерти і так збіднілих селян?
13:13
Володимир Боднарчук | Якраз навпаки. Колись за радянських часів соціальною сферою на селі займалися колгоспи. Тепер коли все розпайовано, а землю в оренду, в основному, взяли великі агрохолдинги, які використовують землі у різних селах, а навіть районах, одночасно. Тобто ніхто не займається соціальною сферою. Для того, щоб від діяльності таких землекористувачів мала зиск і громада села, з них планують додатково стягувати 1% від ціни землі на соціальних розвиток села, а це і дитячі садочки, клуби, школи і т.д. Невже це погана ідея?


Serge | Керівництво області на всіх тематичних нарадах та колегіях говорить про інвентаризацію сільськогосподарських земель області. На якій стадії сьогодні перебуває цей процес. Озвучте, скільки в його результаті було виявлення земель, які не виколристовуються за призначенням. Чи будуть такі землі вилучатись в дохід держави?
13:14
Володимир Боднарчук | Гарне запитання, а відповідь я вже дам користувачу "Людмила Стражник". Можу тільки добавити, що дані землі вилучаються не в дохід держави, а на користь місцевої громади або, коли розривається договір оренди паю, - на користь власника - селянина.


Vasya | На якій стадії перебуває сьогодні проецес створення сільськогосподарських кооперативів? Скільки їх є сьогодні в області і наскільки вони ефективні?
13:18
Володимир Боднарчук | Дане питання курує головне управління агропромислового комплексу Івано-Франківської ОДА і знаходиться під особистим патронатом у голови ОДА Михайла Вишиванюка: адже це вирішення проблеми зайнятості на селі та забезпечення міста якісними та дешевими продуктами харчування прямо від виробника. Наскільки мені відомо, в області вже працює декілька таких кооперативів.


Георгій | Пане Володимир доброго здоров я! Скажіть, чи ви не цікавились питанням, скільки в місті, в області, в державі просто без користі, без діла простоює землі?...Можливо це робиться штучно, для того, щоб її потім можна було без усіляких проблем продати?..Зрозуміло, що не тим людям які дбатимуть про Україну. Спасибі.
13:39
Володимир Боднарчук | Дане питання є надзвичайно актуальним і для нашої області, і для всієї держави. Я вже відповідав сьогодні на аналогічні запитання. Так, зараз в області ще залишається необробленими більше 30 тисяч га, або 8%, від загальної кількості орних земель. Більша частина на даний час необроблених земель непридатна для ведення сільського господарства, адже є малопродуктивними та деградованими. Їх будуть виводити із сільськогосподарського використання з подальшим залуженням та залісненням. Даний вид робіт передбачений програмою земельних реформ в області. Землі, придатні для сільського господарства, одні їх не обробляють через відсутність технічних та фінансових можливостей, інші, мабуть, справді вичікують запровадження ринку землі, щоб потім продати фірму разом з орендованою землею. Напевно, що такі особи є, але Урядом запропоновано ряд законодавчих ініціатив щодо посилення контролю за веденням сільського господарства та використання землі: наприклад, контроль за станом родючості земель; обов'язковість розробки проектів сівозмін, щоб ріпак не сіяли по ріпаку; той же згаданий мною в одному із попередніх постів 1% від оцінки землі на соціальний розвиток села. Потрібно розуміти, що в умовах ринкової економіки іноземний капітал прямо чи опосередковано все одно зайде на територію України. І наше завдання, як держави, зробити усе, щоб даний капітал працював на розвиток України та підняття соціального благополуччя селянина.


Волощук Іван Юрійович | До пана В.Боднарчука. Добрий день. Чому я неможу отримати відповідь на свій електронний запит до Вас ? Що до попередніх відповідей на запитання. Чому моїй дочці Волощук Ользі Іванівні с. Стопчатів, Косівського району, дитині інваліду не виготовили і не видали безоплатний "Державний акт на право приватної власності на землю" ? ? ? Казали що інвалідам безоплатні акти виготовлять і видадуть першочергово. Односельці з якими я здавав документи на безоплатну приватизацію, акти отримали, а інваліду не має. Прошу Вас черговий раз розібратися ! Прошу дати мені чітку і зрозумілу відповідь !
13:46
Володимир Боднарчук | Про Вашу ситуацію мені відомо. На жаль, на даний час склалась така ситуація, що приватизація земельних ділянок коштом держбюджету призупинена через відсутність коштів. Справді, Ваша заява на безоплатне виготовлення державного акту Волощук О.І. в с. Стопчатів Косівського району зареєстрована 21.10.2009 року № 8720171 та 11.12.2009 року укладено договір на виконання відповідних робіт із ДП "Центр ДЗК". Запевняю Вас, як тільки з'явиться відповідне фінансування, Вашій дочці буде виготовлено держакт першочергово.


Цікавий | Яка середня зарплатня службовця обласного цправління Держкомзему?
13:47
Володимир Боднарчук | Біля двох тисяч гривень.


Цікавий | Який на сьогоднішній день штат очолюваного Вами управління? Чи є вакансії і яким кваліфікаційним вимогам має відповідати кандидат, щоб потрапити до Вас на роботу?
14:00
Володимир Боднарчук | Штатна чисельність всієї земельної служби в області - 330 осіб. Фактично працює - 299, решта - вакансії. В головному управлінні штат - 65 чоловік, фактично - 57. Є 14 районних відділів Держкомзему, 4 - міських відділи та одне міське управління. Кваліфікаційні вимоги залежать від посади: відповідна профільна освіта, несудимість, бажаний стаж роботи тощо. Більше детально можна довідатись у нашого кадровика за тел: 0342.78.93.90. Зараз ми знаходимось в стадії реорганізації і про оголошення конкурсу та кваліфікаційні вимоги на кожну посаду буде оголошено через ЗМІ та наш сайт: http://ifoblzem.if.ua/


Іван | Наскільки частими є задокументовані випадки корупції з боку Ваших службовців і які заходи вживає Головне управління і Ви особисто для подолання корупції у своїх рядах?
14:04
Володимир Боднарчук | Минулого року правоохоронними органами Прикарпаття за корупційні діяння притягнуто до відповідальності трьох працівників земельної служби. Від початку 2012 року - одного. За відомою мені інформацією, на даний час усі матеріали знаходяться в суді. про нашу роботу щодо ведення антикорупційної роботи можна довідатись з відповідної рубрики офіційного сайту: http://ifoblzem.if.ua.


Петро Іванович | Повертаючись до питання про землі, придбані іноземцями: а чи відомі управлінню Держкомзему такі факти?
14:06
Володимир Боднарчук | Мені зараз важко відповісти на дане запитання, оскільки необхідно піднімати базу даних, проте з одного боку іноземці можуть бути власниками землі через афільовані структури чи підставних осіб (це важко перевірити і не в нашій компетенції), з іншої сторони дані щодо власників земель захищені Законом про захист персональних даних. І така інформація надається тільки при відповідних обставинах і відповідним структурам.


василь | як отримати ділянку під будівництво заводу?
14:09
Володимир Боднарчук | Є два шляхи. Перший - викупити земельну ділянку у власника. Інший - отримати земельну ділянку через проведення конкурсу (аукціону).


фармацевт | Коли в останнє робиллась картографія нашої області? і чи будуть електронні сучасні карти розроблені для Прикарпаття?
14:13
Володимир Боднарчук | Минулого року за кошти Світового Банку було зроблено аерофотозйомку всієї України, в тому числі і нашої області. За результатами цієї роботи були виготовлені сучасні ортофотоплани, які служать основою для цифрового нанесення всіх земельних ділянок в області, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, орендованих земельних ділянок та земельних ділянок на право постійного користування. Тобто цього року йде електронне наповнення даної підоснови.


коваль | скажіть, а як діяльність вашого управління регламентує роботу національних парків та заповідників?
14:21
Володимир Боднарчук | Управління земельних ресурсів не регламентує роботу національних парків та заповідників. Однак земельна служба області у новій регіональній цільовій програмі заходів та робіт в галузі розвитку земельних відносин в Івано-Франківській області до 2020 року передбачила встановлення меж 452 об'єктів природо-заповідного фонду площею 196 тис. га та 2,8 тис. га територій історико-культурного призначення. Відсоток виконання даних робіт, звісно, залежить від їх фінансування.


БРІЗ | Дякуємо Володимиру Дмитровичу і нашим відвідувачам за цікаву розмову в чаті. До нових зустрічей.
14:42
Володимир Боднарчук | Я також від себе дякую відвідувачам сайту за змістовні, цікаві та актуальні запитання. Сподіваюсь на нові зустрічі в он-лайні. Якщо у Вас виникатимуть ще якісь питання щодо нашої діяльності, то Ви їх можете надіслати через зворотній зв'язок сайту облуправління.


БРIЗ,


Категорія: Регіональні новини | Переглядів: 2766 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 5.0/1