Четвер, 28.03.2024, 14:19 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Жовтень » 12 » Безоплатний акт на землю
09:49
Безоплатний акт на землю
Розмову вів Олександр ФЕДОРЕНКО.


Як виконується постанова уряду № 844 щодо безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки? Про це розмова з начальником Управління законодавчого регулювання та розвитку земельних відносин Держкомзему Аллою КАЛЬНІЧЕНКО.

– Право на безоплатне отримання державних актів на право власності на землю мають 6,4 мільйона громадян. Але до органів місцевого самоврядування на кінець вересня, згідно з інформацією Держкомзему, звернулося тільки 200 тисяч осіб, тобто лише три відсотки з лишком. Чим пояснити таку пасивність?

– Аналізуючи це важливе для наших громадян питання, фахівці Держкомзему дійшли висновку: слід більше уваги приділити роз’яснювальній роботі на місцях. Бо, на жаль, бувають випадки, коли органи місцевого самоврядування самоусуваються від цього, не хочуть іти назустріч людям. Зокрема, під час звернень громадян у деяких сільрадах кажуть прямо: ми – орган місцевого самоврядування, тож, згідно з законом, не підпорядковуємося уряду, окрім того, не давали згоди на дії з безоплатної видачі актів, тому, мовляв, звертайтеся до органів земельних ресурсів чи інших структур.

Втім, до Кабінету міністрів України надійшла пропозиція від Асоціації міст України, Асоціації малих міст України та Асоціації сільських і селищних голів України про те, що вони хочуть взяти безпосередню участь у програмі безоплатної видачі державних актів на право власності на землю. Це стало великою підтримкою для Держкомзему, у виграші обидві сторони.

– Чому важливо, щоб громадяни зверталися з заявами до органів місцевого самоврядування?

– Згідно з Декретом Кабінету міністрів, державні акти мають видаватися тільки після того, коли є рішення місцевої влади про передачу землі у власність. Таке рішення ухвалювалося до 2002 року. Тобто час сплив, і будинок, розташований на земельній ділянці, міг перейти у власність іншої особи. Тому отримати державний акт має право тільки новий власник будинку. Тобто йдеться про те, щоб органи місцевого самоврядування уважно вивчали кожну заяву: хто має право на безоплатне отримання державного акта, а хто його втратив.

– Які документи слід надати для отримання державного акта?
– У сільську, селищну чи міську раду потрібно подати лише чотири документи: заяву, копії паспорта та ідентифікаційного коду і витяг із рішення місцевої ради про виділення земельної ділянки. Відтак органи місцевого самоврядування передають документи у територіальний орган Держкомзему за актом приймання-передачі. Через місяць громадянин має право отримати акт від працівників Центру державного земельного кадастру в тій же сільській, селищній або міській раді, куди подавав заяву.

Є тут, звичайно, об’єктивні й суб’єктивні моменти. Скажімо, громадянин не хоче звертатися із заявою про оформлення та видачу державного акта на земельну ділянку. Зважаючи на це, у Держкомземі створено робочі групи, які виїжджають на місця і разом з територіальними органами земельних ресурсів та органами місцевого самоврядування проводять роз’яснювальну роботу серед населення. При цьому виявляється, що подекуди люди вперше дізнаються про спрощену процедуру оформлення та видачі державних актів.

На місцях з’ясували: якщо у вересні заяви про оформлення і видачу державних актів подали понад 3% бажаючих, то у жовтні передбачувана їх кількість може бути 20%, у листопаді – 25%, а 40-50% може припасти на останній місяць року. Тому не виключено, що така нерівномірність навантаження на працівників щодо оформлення та видачі документів може призвести до досить складних проблем.

Тож нами уже сьогодні активізовано роботу в більшості областей. Робочі групи Держкомзему працюють безпосередньо у регіонах, роз’яснюють порядок безкоштовного оформлення та видачі державних актів на право власності на землю.

– Чи зможуть усі бажаючі отримати державні акти до Нового року?

– Держкомзем прогнозує ситуацію, зважаючи на кількість заяв, що надходять. Вочевидь, видачу актів доведеться продовжити і наступного року. Щоправда, тут є певні нюанси. Зокрема, кошти зі Стабілізаційного фонду на оформлення і видачу держактів не переходять на наступний рік. Але кошти для цієї роботи передбачено і проектом Державного бюджету на 2010 рік. Отож сподіватимемося, що Верховна Рада затвердить це важливе положення.

Окремо слід зауважити, що не всі земельні ділянки і не всі громадяни підпадають під дію постанови Кабінету міністрів №844. Зокрема, постанова стосується тільки тих громадян, яким, згідно з рішенням, уже передано земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських споруд, ведення особистого селянського господарства у межах населеного пункту, садівництва. Інші земельні ділянки під дію постанови не підпадають.

На сьогодні Держкомзем дотримується принципу: всі громадяни України мають узаконити свої земельні ділянки. І це буде їхнім правовим захистом. Вони зможуть їх продавати, передавати у спадок на законних підставах. Якщо хтось цього не зробить, надалі матиме проблеми.

На території України досі діє постанова Верховної Ради УРСР 1990 року «Про земельну реформу». Зокрема, пунктом 6 цієї постанови всіх громадян України, юридичних осіб зобов’язано оформити або переоформити свої земельні документи відповідно до вимог чинного земельного законодавства. Але при цьому не встановлено термін, що, зрештою, й призводить до численних непорозумінь. Тому всі права на земельну ділянку мають бути узаконені, а потім уже відображені у державному земельному кадастрі. Тільки тоді держава зможе гарантувати громадянам їхні законні права на землю.


Категорія: Законодавство | Переглядів: 1480 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0