Четвер, 28.03.2024, 18:14 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Серпень » 4 » Уряд має вжити невідкладних заходів для недопущення зловживань при оформленні та видачі державних актів на право власності на землю
16:31
Уряд має вжити невідкладних заходів для недопущення зловживань при оформленні та видачі державних актів на право власності на землю
В.Ющенко: Уряд має вжити невідкладних заходів для недопущення зловживань при оформленні та видачі державних актів на право власності на землю

Шановна Юліє Володимирівно! 

До мене надходять численні звернення щодо загострення ситуації у сфері оформлення громадянами України права власності на земельні ділянки. 

Серед основних проблем заявники відзначають прояви хабарництва в системі державних земельних органів, забюрократизованість та навмисну затримку процедури оформлення державних актів на право власності на земельні ділянки, відсутність ефективного державного цінового контролю щодо послуг із виготовлення землевпорядної документації. Крім того, проекти із землеустрою щодо відведення земельних ділянок можуть погоджуватися державними земельними органами роками. Для прискорення погодження такої документації вимагається додаткова плата. 

Обурення громадян викликає постійна нестача бланків державних актів на право власності на земельну ділянку, а також штучне затягування процесу їх заповнення. 

Практично провалено виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об'єднання земельних ділянок», яким передбачене суттєве спрощення процедури посвідчення права власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж. 

Це все призводить до порушень реалізації прав громадян. Як наслідок, майже 7 млн. чоловік, які скористалися правом приватизації земельних ділянок, не отримали державні акти на право власності на землю, не завершена робота з видачі державних актів власникам сертифікатів. 

Зазначені проблеми особливого загострення набули на тлі постійної реорганізації державних земельних органів та кадрової ротації в центрі та на місцях. Так, керівники земельних управлінь призначаються за партійними списками без належної кваліфікації, освіти та досвіду роботи, а також без погодження з місцевими державними адміністраціями. 

Це додатково дестабілізує ситуацію, створює можливості для зловживань та хабарництва. 

Враховуючи викладене, вимагаю невідкладно вжити заходів для підвищення ефективності та прозорості роботи державних земельних органів та недопущення зловживань при оформленні та видачі бланків державних актів на право власності на землю, прийняти нормативно-правові акти, необхідні для спрощення та здешевлення процедури виготовлення землевпорядної документації та оформлення громадянами права власності на земельні ділянки, а також забезпечити щомісячне інформування мене та громадськості про результати врегулювання порушених проблем. 

Президент України Віктор ЮЩЕНКО
Секретаріат Президента України
Категорія: Законодавство | Переглядів: 924 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0