Субота, 20.04.2024, 04:09 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Червень » 24 » Наклеп як спосіб боротьби, або Кому не подобаються зміни в Центрі ДЗК
10:19
Наклеп як спосіб боротьби, або Кому не подобаються зміни в Центрі ДЗК
Такою була тема прес-конференції, що відбулася в УНІАНі за участю першого заступника генерального директора Центру ДЗК Олександра Горобця, заступника генерального директора з питань ведення державного земельного кадастру Ігоря Долинського, директора юридичного департаменту Оксани Мисак та директора департаменту організації землевпорядних, землеоціночних, топографо-геодезичних та картографічних робіт Центру Віктора Кудіна.

Кореспондент УНІАН Тетяна Акімова першою задала запитання про те, що представники так званої спілки працівників галузі земельних відносин України (до речі, й досі не зареєстрованої в Мін’юсті – ред.) стверджують, нібито нове керівництво Центру ДЗК звільнило близько 50% працівників системи, які не мали відповідної землевпорядної освіти. 

Спростовуючи ці факти, Ігор Долинський одразу ж зауважив, що це абсолютний обман громадян, це неправда:

- По-перше, так могла заявити людина, далека від роботи Центру ДЗК. Людей притягнули до дисциплінарної відповідальності, але це не означає, що їх звільнили з роботи.

Оксана Мисак пояснила, що на сьогодні в ДП «Центр ДЗК» працює 27 філій, і з початку цього року звільнено всього п’ять керівників. Підставами послужили перевірки, проведені в Дніпропетровській, Вінницькій, Хмельницькій та Чернівецькій регіональних філіях. Скажімо, у Дніпропетровській філії виявили, що понад 90% землевпорядних робіт виконувалися не державними підприємствами, а приватними структурами. У Чернівецькій – обладнання ДП передали приватній структурі. Тобто «фахівці» зазначених філій діяли «вправно», а за законом - протиправно. 

- Хитросплетене неякісне виконання своїх функціональних обов’язків – найперше, що виявлено під час перевірок на Вінниччині, - наголосив Віктор Кудін. - Деяка технічна документація складалася безпосередньо без виїзду на місце. То хіба це якість землевпорядних робіт?! Тому робити гучномовні заяви, що 50% людей вигнано на вулиці – непорядно.

За словами Оксани Мисак і Віктора Кудіна, з метою забезпечення зворотного зв’язку Центру ДЗК з громадськістю, уникнення неправомірних дій і забезпечення прозорості діяльності державного підприємства та його структурних підрозділів з 27 лютого 2009 року в Центрі функціонує телефон довіри. 

Найбільше скарг по телефону довіри надійшло з питань несвоєчасного виконання відокремленими структурними підрозділами Центру ДЗК робіт із землеустрою та виконання їх з порушенням чинного законодавства України. Також громадяни найбільше скаржились, що розробка технічної документації із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право на земельні ділянки, виконується без укладання відповідного договору.

Вжито невідкладні заходи щодо практичної допомоги у вирішенні порушених скаржниками питань. Насамперед взято під суворий контроль питання виконання структурними відокремленими підрозділами взятих договірних зобов’язань.

На прес-конференції наголошувалося, що одним з етапів підготовки до впровадження Автоматизованої системи державного земельного кадастру (АС ДЗК) є створення надійних каналів зв’язку Центру ДЗК як з філіями, так і з реєстраційними офісами.

Журналісти поцікавилися, скільки коштуватиме сучасна система захисту каналів зв’язку?

Ігор Долинський поінформував: 50 млн. гривень потрібно тільки для того, щоб створити цю систему. До кінця поточного року ДП запланувало забезпечити всі районні відділи Центру ДЗК каналами зв’язку.

- Але основне питання – оренда приміщень, - повідомив заступник гендиректора. - Ми намагаємось діяти разом з місцевими органами самоврядування, іншими зацікавленими організаціями, щоб мати такі приміщення хоча б в оренду. А взагалі, якби не було землевпорядних та землеоціночних робіт, Центру було б неможливо продовжувати роботу. Тобто кадастр як такий в державі створити було б неможливо. Тому на сьогодні державне підприємство розраховує тільки на результати своєї господарської діяльності. 

Про те, що така діяльність налагоджується, свідчать конкретні факти. Так, на сьогодні створено та запроваджено в дослідну експлуатацію технічні рішення, які є базовими компонентами при обробці інформації земельного кадастру та платформою подальшого розвитку автоматизованої системи на базі сучасних інформаційних технологій.

Створення та наповнення так званої проміжної реєстраційної системи (ПРС) – один з головних етапів створення АС ДЗК. Всього на сьогодні у ПРС накопичено понад 10 млн. файлів.

Натомість, поки що залишає бажати кращого якість технічної документації та обмінних файлів. Статистика свідчить про низький їх рівень підготовки: у березні повернуто землевпорядним організаціям 26.252 звітів з 58.758 перевірених (45%), у квітні – 43.968 з 101.998 (43%), у травні 31.834 з 81.239 (39%). 

Ведення державного реєстру земель – одне з основних завдань Центру ДЗК, наголосив Ігор Долинський. Для своєчасного та достовірного накопичення інформації про реєстрацію державних актів і договорів оренди Центром було впроваджено Автоматизовану систему ведення електронної копії книги реєстрації. 

Державний комітет України із земельних ресурсів
Переглядів: 1415 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 3.0/2