Четвер, 25.04.2024, 14:35 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Червень » 20 » Кризова ситуація у Головному інституті землеустрою створювалася до 2009-го...
12:29
Кризова ситуація у Головному інституті землеустрою створювалася до 2009-го...
Останнім часом в Інтернет-виданнях оприлюднено неправдиву інформацію про діяльність ДП "Головний науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", що входить до системи управління Держкомзему. Зокрема про те, що до приходу нового керівника це був передовий земельний інститут України зі своєю матеріально-технічною базою і передовим кадровим потенціалом, який працював з прибутками і виконував найскладніші науково-дослідні роботи у земельній сфері... 

Якою ж насправді була і є ситуація у цьому державному підприємстві? 

За результатами фінансово-господарської діяльності 2008 рік підприємство закінчило зі збитком, з відсутністю будь-яких довгострокових виробничих і науково-технічних договорів на кінець минулого року і на перспективу. Торік підприємством взято із замовників передоплату на загальну суму 1 млн 284 тис. гривень. Гроші витрачено, а роботи не виконані. Сьогодні, маючи зобов'язання перед замовником, інститут змушений виконати усі замовлення, не маючи на це відповідних ресурсів. 

У 2009-й Інститут вступав без виробничого та наукового планів... 

Та навіть якби вони були, то передусім постало б питання: кому їх виконувати? 

Адже станом на січень цього року лише п'ятеро із 88 штатних працівників мали науковий ступінь - кандидата наук і жодного - доктора... Більше половини працівників - у віці понад 50 років. 

У лютому цього року питання про роботу ДП "Головний науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" у 2008-му та напрями роботи на 2009-й слухалося на засіданні колегії Держкомзему, в ході якого зазначалося, що торік основна діяльність інституту не була сконцентрована на основних цілях. При цьому взагалі не велася робота за такими напрямами, як розроблення прогнозів, концепцій, головних напрямів розвитку земельних відносин і землеустрою; проблем методології та науково-методичного забезпечення проведення земельної реформи в Україні, здійснення моніторингу землі, загальнодержавної та регіональних програм використання та охорони земель та багатьох інших. 

Результати ж внутрішнього контролю та ревізія Головного контрольно-ревізійного управління засвідчили: договори на виконання робіт між Головним інститутом землеустрою та субпідрядними організаціями укладалися із суттєвими порушеннями, кошториси до договорів субпідряду не відповідали кількісним та вартісним показникам основного кошторису договору. З метою уникнення проведення тендеру, договори субпідряду укладалися таким чином, щоб сума договору між ДП "Головний інститут землеустрою" та субпідрядною організацією була стабільно меншою за 100 тис. гривень. Причому, договори протягом звітного періоду укладалися з одними і тими ж субпідрядними організаціями і майже на однакову суму. Таким чином з державного підприємства неконтрольовано виводились обігові кошти. 

Не зовсім затишно почуваються в інституті його працівники. Сьогодні важко встановити навіть, хто з них коли і скільки побував у щорічних і додаткових відпустках і за який період, хто які обов'язки виконує, бо працівники призначалися на неіснуючі у штатному розписі посади. І, взагалі, чи хоч здогадуються вони, скільки коштів витрачено на обслуговування автомобілів, на яких ніхто з них ні разу не їздив, бо вони ніколи не використовувалися у виробничих цілях. 

Зате вільготно в інститутських приміщеннях почуваються орендарі. Скільки коштує для них квадратний метр площі - не скаже ніхто, окрім колишнього керівника, оскільки відсутня будь-яка технічна документація.Більше того, вони навіть незаконно збудували приміщення для автомийки, яке не введено в експлуатацію та використовувалося без відповідних лічильників з великою втратою води без відшкодувань... 

Така "діяльність" попереднього керівництва у 2008-му і минулих роках довела державне підприємство "Головний інститут землеустрою", який справді колись був передовим земельним інститутом України, до межі банкрутства.

Державний комітет України із земельних ресурсів
Переглядів: 1635 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0