Вівторок, 23.04.2024, 21:10 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Червень » 11 » Експертиза в добровільно-примусовому режимі
13:43
Експертиза в добровільно-примусовому режимі
Цинічне правило вітчизняного бізнесу епохи первісного накопичення капіталу – «лохи повинні платити» – широко практикується і органами державної влади. Як інакше пояснити, чому понад дві тисячі прикарпатців «добровільно» заплатили за непотрібну послугу головному управлінню Держкомзему в Івано-Франківській області?

Минулої осені, 16 вересня, Верховна Рада сильно полегшила важкі трудові будні працівників відділів експертизи в обласних управліннях Держкомзему. Парламентське будівельне лобі окремим законом добилося спрощення процедури відведення земельних ділянок. Були внесені й зміни до ст. 9 ЗУ «Про державну експертизу землевпорядної документації».
Суть новацій: до 16 вересня 2008 року усі проекти землеустрою обов’язково мали пройти експертизу в обласних управліннях Держкомзему, після цієї дати – тільки ті проекти землеустрою, що стосуються відведення земель особливо цінних, лісогосподарського, природоохоронного, рекреаційного й історико-культурного призначення. Тобто якщо ви хотіли оформити акт на право власності на свій город, чи здати свою землю в оренду, чи змінити цільове призначення, то до 16 вересня вам конче треба було пройти експертизу в обласному управлінні, перед тим, як податися в регіональний «Центр ДЗК» для реєстрації акту чи договору оренди. Після 16 вересня – як собі хочете: маєте проект відведення на руках – можна одразу в ДЗК, без експертизи, до того ж платної. Аби тільки ваша ділянка не була в лісі, заповіднику чи посеред історичних пам’яток.
Тобто ви могли б зекономити – і гроші, і час. Якби про ці зміни вас повідомили. Але повідомляти ніхто не поспішав, і протягом півроку 2101 прикарпатець оплатив непотрібну експертизу. Чого б це? Невже експерти управління такі трудоголіки? Чи доходи від цих послуг – з офіційною ціною від 20 до 100 грн. – такі критичні для держоргану? Логічне пояснення існує, але воно має статус, скажімо так, робочої гіпотези.
Не секрет, що українська дозвільна система не стільки спрощує життя громадянам, скільки збагачує нечистих на руку чиновників. Злі язики поговорюють про неофіційну «тарифну сітку» і на послуги обласних земельників. Начебто погодження проекту відведення, згідно з цією «сіткою», обходиться громадянину від 500 до 2000 тис. дол. за 1 ар ділянки – залежно від її комерційної привабливості, розташування, цільового призначення тощо. Якщо злі язики не помиляються, можна собі тільки уявити, з яким щирим смутком зустріли рішення парламентарів від 16.09.2008 в обласному Держкомземі.
Але автор цих рядків злим язикам вірити категорично відмовляється. Не може бути, щоб начальник обласного Держкомзему Юрій Добровольський прямо на колегії управління закликав своїх підлеглих вимагати від громадян обов’язкової експертизи заради якоїсь міфічної «тарифної сітки». Ми охоче віримо, що наміри начальника були високі й шляхетні – забезпечити прозорість і контроль над розподілом і використанням рідної прикарпатської землі. І не може не радувати, що ініціативи пана Добровольського знайшли розуміння серед простих людей: понад дві тисячі прикарпатців добровільно (!), без жодних нарікань, якщо вірити результатам перевірки Держкомзему, оплатили необов’язкову послугу. А ще кажуть, народ втратив довіру до влади...
Втім, щоб бути чесними перед читачами, серед яких не всі, напевно, спроможні з власного гаманця підтримати благородні починання головного земельника області, повторюємо: ви можете не витрачатися, якщо ст. 9 вищезгаданого закону це вам дозволяє. Навіщо платити більше?

Андрій СОВА

Галицький Кореспондент

P.S. Також є цікавими коментарі на оригінальній сторінці сайту «Галицький Кореспондент»

Категорія: Регіональні новини | Переглядів: 980 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0