П'ятниця, 26.04.2024, 03:22 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Квітень » 7 » Колегія Держкомзему обговорила Концепцію Державної цільової програми розвитку земельних відносин в Україні на період до 2015 року
16:41
Колегія Держкомзему обговорила Концепцію Державної цільової програми розвитку земельних відносин в Україні на період до 2015 року
На засіданні колегії Держкомзему, яке провів Голова Олег Кулініч, обговорено проект Концепції Державної цільової програми розвитку земельних відносин в Україні на період до 2015 року. У своїй доповіді, заступник Голови Держкомзему Антон Третяк наголосив, що ситуація у земельних відносинах та землекористуванні залишається складною і такою, що вимагає невідкладного поліпшення.

Найгострішими проблемами, за словами Антона Третяка, є: незавершеність економічних і правових відносин власності; недосконалість державного управління земельними ресурсами та землекористуванням, земельного законодавства та інфраструктури ринку земель сільськогосподарського призначення; нерозвинутість автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру, спрямованого на вирішення питань гарантій прав на землю; відсутність системи науково обґрунтованого перерозподілу земель, землеустрою, диференційованого та повного оподаткування. Роботи щодо правового формування раціонального землекористування проводяться досить повільно. Відсутнє перспективне прогнозування розвитку земельних відносин, не визначено оптимальну модель сільськогосподарського землекористування. Низькою залишається ефективність використання земель у сільському господарстві через невизначеність земельних відносин, не введено в економічний оборот земельний капітал.

Антон Третяк підкреслив, що розв’язання проблем у землевпорядній сфері можливе шляхом розроблення та виконання Державної програми розвитку земельних відносин в Україні на період до 2020 року за умови належного законодавчого та фінансового забезпечення.

Виконання Програми передбачає два етапи: перший (2010 – 2015 роки) – розроблення та прийняття нормативно-правових актів, державних стандартів норм і правил з питань регулювання земельних відносин, землеустрою, землекористування та охорони земель, створення передумов та початок виконання Програми; другий (2015 – 2020 роки) – проведення аналізу, коригування та виконання Програми.

Відбулося жваве обговорення запропонованого проекту Концепції за участі членів колегії: першого заступника директора з наукової роботи Київського інституту земельних відносин, академіка УААН, доктора економічних наук Леоніда Новаковського, заступника міністра охорони навколишнього природного середовища Миколи Мовчана, заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Ігоря Яцука, народного депутата України, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Юрія Кармазіна та інших учасників засідання, у ході якого доповідачеві було поставлено понад десяток запитань, не менше пролунало й зауважень та пропозицій.

У результаті обговорення вирішено доопрацювати проект рішення колегії з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.
Державний комітет України із земельних ресурсів
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1078 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0