Субота, 20.04.2024, 03:58 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Березень » 18 » Законопроект щодо відповідальності за правопорушення стосовно земель водного фонду прийнято за основу
10:24
Законопроект щодо відповідальності за правопорушення стосовно земель водного фонду прийнято за основу
Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності за правопорушення стосовно земель водного фонду)», поданий народними депутатами. Супровід законопроекту здійснював заступник Голови Держкомзему Антон Третяк. Проектом (реєстр. №3417) пропонується встановити адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконні дії стосовно земель водного фонду, зокрема, зміну рельєфу цих земель та незаконне заволодіння ними. 

Зокрема, передбачається доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення двома нормами – новою частиною статті 53 і статтею 534 та внести зміни до Кримінального кодексу України у вигляді доповнення його двома новими статтями: статтею 2391 “Порушення правил користування землями водного фонду” та статтею 2392 “Незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах”. 

Народні депутати зазначали, що розробка проекту Закону обумовлена необхідністю встановлення на законодавчому рівні заборони стосовно штучного утворення земельної ділянки, особливо у межах прибережних захисних смуг та зонах особливого режиму використання земель (намив, засипка чи іншим чином штучне утворення земельної ділянки) без оформлення необхідної проектної документації та отримання дозволу на проведення таких робіт. 

Наразі правоохоронні органи стикаються з прогалинами чинного законодавства, які унеможливлюють кваліфікацію як злочину або адміністративно-правового делікту незаконних дій стосовно земель водного фонду, зокрема змін рельєфу цих земель та незаконне ними заволодіння.

Прийняття зазначеного Закону, наголошували народні депутати, сприятиме створенню та вдосконаленню правового механізму протидії правопорушенням стосовно земель водного фонду.
Державний комітет України із земельних ресурсів
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1139 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0