Четвер, 25.04.2024, 07:23 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Лютий » 11 » Ведення державного земельного кадастру – питання не нове, та інтерес у журналістів викликало
16:06
Ведення державного земельного кадастру – питання не нове, та інтерес у журналістів викликало
Перспективи створення системи земельного кадастру в Україні: законодавче врегулювання захисту прав власності на землю – такою була тема брифінгу для журналістів, який відбувся сьогодні у Держкомземі за участі заступника Голови Володимира Кулініча, виконуючого обов’язки Генерального директора ДП «Центр державного земельного кадастру» Ігоря Долинського та директора групи впровадження проекту «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру” Сергія Кубаха. 

Володимир Кулініч у своєму слові окреслив ситуацію, яка склалася із веденням державного земельного кадастру в Україні, наголосивши на актуальності цього питання.  

- Як відомо, 20 березня 2007 року Верховна Рада прийняла Закон України „Про державний земельний кадастр”, який був ветований Президентом України з таких причин: по-перше, він не відображав тієї дійсності, яка є в Україні, по-друге, він не регламентував ведення державного земельного кадастру саме державними установами та організаціями, по-третє, закон не наголошував на тому, що державний земельний кадастр – це основа для реєстрації права власності на землю, нерухомість та інші складові, що стосуються об’єктів нерухомості та їх реєстрації. Цей закон був доопрацьований, вносився на пленарне засідання Верховної Ради України, та поки що він не розглянутий. Проте всі ті зауваження Президента України, які були висловлені до цього закону, в основному враховані, – зазначив заступник Голови Держкомзему Володимир Кулініч і продовжив:  

- Хочу зазначити, що ведення державного земельного кадастру – питання не нове. У нас нині в реєстрі близько 11 млн. власників земельних ділянок і землекористувачів. На сьогодні ми маємо фактично по всіх населених пунктах чергові кадастрові плани – частина в паперових, частина в електронних носіях. На сьогодні ми маємо нормативну грошову оцінку земельних ділянок. Та все це необхідно систематизувати, перевести на новітні технології ведення як державного земельного кадастру, так і інформаційних систем.

Сергій Кубах поінформував представників ЗМІ про Проект „Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру”, який реалізується відповідно до міжнародної угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. 

– У цього Проекту дві головні мети – завершення видачі державних актів на право власності на землю (в рамках Проекту оформлено понад 500 тис. державних актів і близько 400 тис. їх видано безкоштовно). Друга мета – створення системи кадастру. В рамках проекту нині фінансується аерофотозйомка всієї території України – вже знято більше половини території. На їх основі будуть виготовлятися ортофотоплани та кадастрові карти. А це основа ведення кадастру і реєстру прав. Крім того, банк готовий надалі фінансувати програмне і апаратне забезпечення, а також ведення інформації і польовий контроль якості. І вважає це за можливе за умови прийняття відповідного закону, який базуватиметься на створенні єдиного по Україні кадастру, на ведені його одним державним органом і створенні єдиної бази даних на основі картографічної інформації.

Ігор Долинський розповів про участь Центру державного земельного кадастру в реалізації Проекту Світового банку, зазначивши передусім, що ДЗК проводить перевірку і приймання матеріалів ортофотозйомок, які повинні стати складовою державного земельного кадастру, займається реєстрацією земельних ділянок. Заодно запевнив журналістів, що цього року робота щодо реєстрації земельних ділянок власників земельних часток (паїв) буде завершена. 

Учасники брифінгу відповіли на запитання журналістів.
Державний комітет України із земельних ресурсів
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1507 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0