П'ятниця, 29.03.2024, 13:57 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Лютий » 1 » Держкомзем — на прямій лінії
20:12
Держкомзем — на прямій лінії
nullДержавному комітеті України із земельних ресурсів відбулася перша нинішнього року пряма телефонна лінія за участі представників засобів масової інформації. Захід організований у рамках інформаційної кампанії проекту «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру», який реалізується Держкомземом спільно зі Світовим банком. На телефонні дзвінки громадян відповідали заступники голови Держкомзему Антон Третяк та Віктор Петрук. Під час «гарячої» лінії Антон Третяк розказав журналістам про пріоритетні напрями діяльності Держкомзему у 2009 році, а саме: гарантування прав власності на землю, планування використання земель та землеустрій, економіку землекористування та соціальне забезпечення розвитку земельних відносин. Нижче подаємо відповіді керівників Держкомзему на деякі актуальні запитання громадян, які можуть бути корисними і нашим читачам. 

— Сьогодні, щоб пройти всі інстанції та оформити договір оренди на земельну ділянку, потрібні рокиѕ Чи планує Держкомзем спростити процедуру?  


— У листопаді ми розглядали це питання з Міністерством аграрної політики на спільному засіданні колегій і вже підготовлені пропозиції, щоб процедуру оформлення договору оренди спростити, а термін реєстрації становив не більше 14 днів. Готуємо відповідні зміни до Земельного кодексу, Закону України «Про оренду землі». Головне — «провести» ці зміни через Кабінет Міністрів і Верховну Раду України. Сподіваємося, питання вирішиться впродовж одного-двох місяців.  

— Якщо акт на право приватної власності на земельну ділянку отримано до того, як з’явилися кадастрові номери — чи дійсний такий акт сьогодні?  

— Цей акт сьогодні дійсний. Тепер наші територіальні органи — районні відділи, міські управління земельних ресурсів — здійснюють роботу щодо систематизації всіх актів, які видані в різні роки, і присвоюють кадастрові номери цим земельним ділянкам, щоб було видно, де вони розміщені. Планувалося до кінця року завершити цю роботу. Як відомо, вже затверджена нова форма державного акта, і щоб не виникало питань — дійсна чи ні та чи інша форма акта, яка існувала в процесі земельної реформи, ми повинні всім земельним ділянкам присвоїти кадастрові номери. Тоді землевласник зможе спокійно переоформити старий документ на нову форму державного акта. Але в будь-якому разі хвилюватися не треба — всі форми актів, що були їм видані відповідно до закону, залишаються чинними.

— Щоб переоформити старі державні акти з новим кадастровим номером, знову треба виготовляти технічну документацію. На це ж знову треба витратити кошти, час...

— Це за бажанням громадян. Ми не змушуємо всіх обов’язково переоформляти документацію. Хоча це в інтересах самих же землевласників, оскільки гарантує захист їхніх майнових прав. Недавно одна жінка приходила до нас із питанням: була виділена їй земельна ділянка, а на межі цієї ділянки «наклалася» інша. Згодом з’ясувалося, що в цій ситуації винна землевпорядна організація, яка в процесі фотографування некоректно «прив’язала» ділянку до місцевості. На практиці, як бачимо, може статися все що завгодно, якщо немає якісно оформленої документації. 

— На особу переоформили 6 соток землі, а фактично на земельній ділянці — 10 соток. Власник хоче оформити пакет документів на реальну ділянку, а у відділі земельних ресурсів району вимагають проект відведення земельної ділянки. Чи законно це?

— Якщо в рішенні, яке надавалося тоді, було записано 6 соток, то на 
6 соток і оформлялася технічна документація. А оскільки реальна площа більша, то у відділі земельних ресурсів законно вимагають проект відведення. Заодно хочу сказати, що ми розробили зміни до Закону України «Про землеустрій», де вводимо статтю про відновлення меж земельних ділянок і оформлення правовстановлюючих документів за результатами інвентаризації. Та поки що це законодавчо не закріплено. 

— Особа успадкувала земельну частку, яка перебуває в агрофірми, з якою попередній власник уклав угоду оренди на 10 років. Цей договір зареєстрований. Термін дії договору закінчується в 2011 році. Чи має право керівництво агрофірми укласти додаткову угоду без її перереєстрації? 

— Додаткові угоди, які стосуються зміни істотних умов договору, наприклад, розмірів орендної плати, умов використання земельної ділянки тощо — обов’язково підлягають такій самій процедурі реєстрації, як і основний договір. Якщо ця додаткова угода не стосується зміни істотних умов договору, вони вас влаштовують, будь ласка, можете без реєстрації укладати угоду, якщо ж зміни суттєві — реєстрація необхідна.

— Чи можна укладати договори оренди без проведення земельних торгів? 

— Якщо ці земельні ділянки уже були в оренді, відповідно до Закону «Про оренду», за умови, якщо в держадміністрації немає пропозицій виставити їх на аукціон і немає іншого претендента, який подав заяву, ви маєте право продовжити договір оренди на той же термін. Якщо ж ці земельні ділянки ще не надавалися в оренду, то чинне законодавство каже, що їх треба виставляти на земельний аукціонѕ Щодо невитребуваних земельних паїв, то ніяких аукціонів не передбачається. У вихідних положеннях про невитребувані паї є порядок, яким чином держадміністрація їх передає.
Галичина
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1168 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0