П'ятниця, 29.03.2024, 16:24 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Грудень » 28 » Створення Державного земельного кадастру - пріоритет №1 у діяльності Держкомзему
14:02
Створення Державного земельного кадастру - пріоритет №1 у діяльності Держкомзему
Голова Держкомзему Олег Кулініч провів нараду з питань організації роботи Центру державного земельного кадастру та персональної відповідальності генерального директора і керівників філій за неналежно організовану роботу у філіях. У нараді взяли участь радник Голови Алла Кальніченко, гендиректор ДП «Центр ДЗК» Валентин Савицький, керівники центрального апарату та регіональних і міських філій Центру державного земельного кадастру.

Створення Автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру та у її складі єдиної державної системи реєстрації речових прав на нерухоме майно і їх обмежень – питання, яке значиться першим серед пріоритетних напрямів діяльності Держкомзему на 2008 рік. Тому критика, що пролунала з вуст Голови Держкомзему, була справедливою і гострою: що зроблено в цьому плані, як рухатись далі, чи не згаяно ще один рік на шляху формування структури нерухомості?

Валентин Савицький, акцентуючи увагу на створенні єдиного для всієї території України Державного земельного кадастру, зазначив, що така структура вкрай необхідна, адже вона забезпечить розвиток і безпеку держави та суспільства на належному світовому рівні, дасть можливість реалізувати модель надання громадянам та юридичним особам послуг за принципом «єдиного вікна», а також вдосконалить податкову систему, збільшить надходження коштів до Державного бюджету. 

Олег Кулініч звернув увагу керівника ДП «Центр ДЗК» на те, які заходи потрібно вжити насамперед, щоб прискорити створення Автоматизованої системи державного земельного кадастру.

Валентин Савицький охарактеризував це кількома пунктами. По-перше, потрібно законодавчо врегулювати питання ведення державного земельного кадастру шляхом прийняття Закону «Про державний земельний кадастр» із врахуванням зауважень Центру ДЗК та постанов Кабінету Міністрів України, необхідних для реалізації його положень. По-друге, створити концепцію державного земельного кадастру; удосконалити технічне завдання на створення Автоматизованої системи ДЗК. По-третє, створити електронну книгу реєстрації документів, що посвідчують право на земельні ділянку. Також першочерговими пунктами є: інвентаризація книг реєстрації та внесення даних про них до єдиного реєстру; придбання у власність приміщень для філій Центру ДЗК; створення центрального та регіональних серверів для збереження земельно-кадастрових даних; налагодження каналів зв’язку з реєстраційними офісами для передачі даних ДЗК; створення ескізного проекту Автоматизованої системи ДЗК з описом всіх функцій технологічних процесів та вимог до окремих її модулів.

При цьому, за словами керівника ДП «Центр ДЗК», не слід забувати про посилення ролі реєстраційної системи в умовах зростаючої кількості землевласників і землекористувачів, неправомірного вилучення контролюючими, судовими та правоохоронними органами земельно-кадастрових даних та оригінальних інформаційних носіїв.

Учасники наради ухвалили рішення: 

· відпрацювати механізм мінімізації послуг з оформлення, видачі та державної реєстрації документів, що посвідчують право власності та право користування земельними ділянками, наданими для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень». 

Крім того, акцентували увагу директорів філій Центру ДЗК на тому, щоб діяльність філій здійснювалася з неухильним дотриманням законодавства України, Положення про Державний комітет України із земельних ресурсів, Статуту Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» та Положення про філію. 

Особливо підкреслили персональну відповідальність директорів за контролем роботи філій у містах, де заплановано проведення Євро-2012. 
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1453 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0