Четвер, 18.04.2024, 23:02 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Грудень » 10 » Добазарились
15:16
Добазарились
Івано-Франківська міськрада продала земельну ділянку під речовим ринком на Новгородській за 3 млн. грн. Торговців поки що обіцяють не чіпати.
27 листопада, коли депутати міськради саме вмощувалися на свої місця у сесійній залі, дві сотні працівників речового ринку ТОВ «Мальва» злагоджено скандували дещо незручне й задовге для хорового виконання прізвище міського голови Івано-Франківська. «Анушкевича! Анушкевича!» – урізали торговці останній склад прізвища мера для збереження ритму. Один з депутатів ради, який припізнився на пленарне засідання, пояснював по телефону колезі, що під «білим домом справжня революція». 
«Кілька років тому, коли у власників закінчувався договір оренди ділянки, вони точнісінько так само прийшли і вимагали продовжити договір, – пригадував цей депутат. – Я їм казав: ми виділимо вам землю, створіть колективне підприємство, будете незалежні. А вони: нє, ви продовжуйте договір, а з власниками ми розберемося самі. А тепер знову те саме. Тільки зараз вони куплять землю – і людей виставлять. План забудови вже готовий». У порядку денному 35 сесії міської ради питання про продаж ділянки площею майже 1 га на Новгородській, 39 стояло під номером 31.«Усі прийшли – і я прийшов, – спробував пояснити свою участь в акції один з торговців, Дмитро. Найбільше його цікавив навіть не продаж ділянки. Дмитро хотів запитати в мера, чому він повинен платити щороку за так звану перереєстрацію торгового місця 1 тис. дол. «Я не розумію за що. Я плачу ринковий збір. Чому я повинен нести хабар?», – обурювався підприємець. «Хтось там щось купує... Ситуація не зрозуміла, – хвилювалися торговці, більшість з яких, як виявилося, не відала, хто є реальним власником ТОВ «Мальва», і нарікали на Олександра Долішнього, екс-засновника «Мальви». – А якщо завтра будівництво почнеться, куди забиратися продавцям, вантажникам, власникам, в яких вже зав’язався якийсь бізнес?»
Віктор Анушкевичус таки вийшов, і одразу з’ясувалося, що базарники добре пам’ятають, кому міський голова завдячує посадою. 
– Ми голосували за вас всі. Якби не було базару, ви не були би мером, – задала тон розмови літня жіночка в зеленому пуховику. 
– Я пам’ятаю 2006 рік, коли був у вас на базарі, – не заперечував Віктор Андрюсович, – пам’ятаю папір, який підписав. Сьогодні дивлюся вам в очі і кажу: я не змінився за ці два роки...
– Ура!!! – схвально відреагував натовп. 
– Значить, я написав папір і розписався, що в разі мого обрання на посаду міського голови мінімум два роки ніяких рухів з перенесенням у вас не буде. Вже скоро три роки. Сьогодні виноситься питання продажу землі. Чому? Тому що земельний податок – це 1% від нормативної грошової землі. Оренда – це 3%. Тобто це більше, і це буде на вас лежати. І останнє: у вас є профспілка, ініціативна група, тому питання подальшої долі ринку буде вирішуватися разом з вами. Тому з наступного тижня приходьте, 5 чоловік, будемо домовлятися. 
Але пропозиція мера не заспокоїла мітингувальників. Вони відкрито вимагали зняти питання продажу ділянки під ринком з порядку денного сесії. Мер негайно погодився, чудово розуміючи, що депутати аж ніяк не дійдуть до розгляду 31 питання. І ще раз заробив «ура». 
В останню мить до мера таки протиснувся Дмитро і спитав, за що ж він платить 1 тис. дол. Віктор Андрюсович спокійно відказав, що й сам не знає. Але переговорна група може написати всі питання на папірці. 
У вівторок, 3 листопада, 35 сесія продовжила роботу, і рішення про продаж ділянки на Новгородській, 39 було підтримане. Щоправда, адміністрація ринку ТОВ «Мальва» уклала з Асоціацією підприємців-фізичних осіб невід’ємний додаток до договору про викуп землі, який зобов’язав «Мальву» зберегти кількість робочих місць і не піднімати вартість оренди за погонний метр після реконструкції торгових місць понад 20 дол. Угода має діяти не мнеше 5 років з моменту приватизації ділянки. Депутатів це начебто переконало. Втім, деякі з них у курилці назвали додаток «чистим окозамилюванням». Бо проект генплану забудови і ПДП (план детально планування території), мовляв, містобудівна рада схвалила приблизно місяць тому, а договір з торговцями розвірвати, якщо земля приватизована, – ніяка не проблема для фахового юриста. ПДП передбачає будівництво торгового центру, підземного паркінгу тощо. 
Що буде з торговцями, «ГК» поцікавився в справжнього власника ТОВ «Мальва», депутата міськради, бізнесмена Ріяфеда Гасимова. До речі, саме пан Гасимов вважається особливо наближеним до міського голови. Як висловився один із обранців, «ніхто не отримав стільки преференцій від нової міської влади, як Ріяфед». 
Пан Гасимов увійшов у засновники ТОВ «Мальва» майже три роки тому, що збігається з приходом Віктора Андрюсовича на посаду мера. Олександр Долішній, за неперевіреною інформацію, переуступив корпоративні права у «Мальві» за 2 млн. дол. Вже тоді місто планувало ділянку на Новгородській під громадську забудову. Але Віктор Анушкевичус слова дотримав і базар залишився. Як буде тепер?
«Генплан забудови ще не прийнято остаточно. І я двома руками за те, щоб там не будувати, за те, щоб працював ринок, – каже Ріяфед Гасимов. – Місто розробляє ПДП, але сьогодні люди втрачають роботу, і ринок дає їм шанс вижити. А крім того – за які гроші будувати?»
Протест торговців пан Ріяфед пояснити зміг тільки «традиційною українською жабою, яка душить частину з 2000 його працівників». А як же тисяча доларів за перерєстрацію без розписок і квитанцій, на що скаржилися торговці меру? «Це єресь, – заперечив депутат. – Просто єресь». 
Отже, варто ризикнути і не платити?

Андрій СОВА

Галицький кореспондент
Категорія: Регіональні новини | Переглядів: 1036 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0